13-12-2018 14:35:05

Insekter: (Måske) fremtidens fødevare

Insekter har potentiale til at blive fremtidens store foder- og fødevare. De er rige på protein, miljøvenlige at opdrætte og politisk populære. Men kan potentialet omsættes til virkelighed? Vi linker dig videre til den nyeste viden på området.
28. okt. 2015 Af Maria Behrendt - Ingeniøren
På verdensplan bliver der spist mange insekter. Særligt i Afrika og Asien, hvor Thailand er et foregangsland.
På verdensplan bliver der spist mange insekter. Særligt i Afrika og Asien, hvor Thailand er et foregangsland.

Du skal bruge 300 g mørk chokolade, 2 spsk. lakridspulver, 1 tsk. chili og 50 g tørrede fårekyllinger. Sidstnævnte bages ved 175 grader i 5-10 min, rulles i den smeltede chokolade, drysses med chili- og lakridspulver efter smag og voila - du har ca. 70 lækre insekstsnacks der, ifølge opskriftens forfatterinde, smager lidt som chokoladekuglen Maltesers.

Opskriften stammer fra bloggen buglady.dk, som forfattes af den 45-årige tidligere kok, nu sundheds- og ernæringsstuderende, Nina Askov, der for et par år siden begyndte at eksperimentere med at lave mad med insekter. ‘The Buglady’ forsøger at dække sit og familiens protein ved at spise insekter ‘for at være med til sikre at verdens befolkning også kan brødfødes i 2050 og at vores miljø, klima og helbred ikke bliver fuldstændig ødelagt’, som hun skriver på sin blog.

På verdensplan bliver der spist mange insekter. Særligt i Afrika og Asien, hvor Thailand er et foregangsland. Her findes mere end 20.000 deciderede insektfarme, hvor der produceres fårekyllinger, melorme, græshopper og silkeorme, som sælges i supermarkeder. I vesten er det dog de færreste, der betragter insekter som en fødevarekilde.

Men det skal der ændres på, hvis det står til FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO, der i 2013 udgav en 185-sider lang rapport om insekters potentiale som fremtidig fødevare. Rapporten handler om alt fra de religiøse- og kulturelle barrierer ved at spise insekter til oplysninger om næringsværdi, indblik i de miljømæssige perspektiver ved insektproduktion, fødevaresikkerhed, lovgivning og så videre. Konklusionen er entydig: Insekter bør opdrættes med det formål at bruge dem som fødevarekilde til både mennesker og dyr (det vender vi tilbage til), fordi de 1) har en høj næringsværdi, 2) er langt mindre skadelig for miljøet end for eksempel opdræt af kvæg. Har du ikke tid til at læse hele rapporten, har Nature skrevet en artikel på baggrund heraf, som også linker til historier i andre medier. FN’s egen pressemeddelelse om rapporten finder du her.

I kølvandet på FN-rapporten opstod flere insekt-startups. Blandt andet USA’s første insektfarm: Next Millennium Farms (NMF), der i 2014 producerede melorme til en værdi af knap 430.000 danske kroner på omkring 460 m2. Siden er en mere 5.500 m2 stor fabrik til produktion af græshopper blevet bygget, og de tre brødre bag farmen sælger i dag insekter for langt over en million - per måned. De fleste penge tjener de på insektmel til industrien, men de sælger også insekter til private i både USA, Australien og Europa, som de forsøger at ramme med særligt markedsføring til ‘den etiske forbruger’.

I Danmark forsøgte Irma sig først på året med salg af insekter som larver, melorme og græshopper fra sin flagskibsbutik i København, men et døgn senere måtte butikken trække de eksotiske fødevarer tilbage. Det kneb nemlig med at få styr på varernes godkendelse. Det er til gengæld lykkes Salling i Aarhus og Aalborg, som siden juli har haft økologiske opdrættede insekter fra det belgiske firma Kalu A/S til at ligge i køledisken.

Det er dog ingen hemmelighed, at de fleste vesterlændinge opfatter entomofagi - det at spise insekter - som værende ganske uappetitligt på trods af diverse ‘red verden’-budskaber. ‘Få dem til at appellere til os som fødevarer’, som Ophelia Deroy, forsker på University of London, her siger til Nature. Før nytter det ikke.

Andre kritiske røster mener ikke, at det hverken er realistisk eller overhovedet relevant at se insekter som fødevarekilde til mennesker. I stedet bør vi fokusere på at anvende dem til foder til de dyr, vi i dag spiser. Vi fælder skovarealer til korn, udtørrer vandreserver, spreder gift på markerne og så videre, når vi skal producere foder til vores husdyr, så hvorfor ikke fodre dem insekter i stedet? Hverken svin eller kvæg synes, at melorme er klamme. ‘Et uudnyttet potentiale’ kalder det fagtidsskriftet MoMentum dyrkningen af foder til dyr i en udgave af bladet, der har særligt fokus på insekter til foder og føde.

Rundt omkring i verden findes der eksempler på virksomheder, der producerer insekter til foder. Blandt andet canadiske Enterra Food, der fodrer sine larvelæggende fluer med affald fra husholdninger. Du kan læse mere om den og andre virksomheder hos MIT Technology Review.


Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close