18-10-2018 07:27:15

Internet of things og telemedicin

Internet of things: Det daglige personlige helbredstjek rykker nærmere.
19. feb. 2016 Af Brian Hedegaard - Delta Instituttet

De fleste af os kender situationen, hvor vi sætter os i bilen og starter, mens vi kigger på en masse kontrollamper eller måske et display med information om bilen – alt sammen lamper og information, der fortæller os status for bilens daglige helbredstilstand. Oliestanden og dæktrykket kontrolleres automatisk, hver gang bilen er tændt, men i vores krop kan væskebalancen være skæv, og blodtrykket kan være forhøjet i lang tid, uden at det bemærkes. Kort sagt, så ved vi en del mere om vores bilers helbredstilstand end vores egen!

Telemedicin- og hjemmemonitoreringsløsninger er nogle af værktøjerne, der kan anvendes til at opnå denne indsigt, men hidtil er udbredelsen af telemedicinske løsninger kun sket på enkelte udvalgte områder, og de anvendes først, efter der er stillet en diagnose og endnu ikke som en del af den forebyggelse, som kan blive mulig med fremtidig teknologi.

Trenden for de nye teknologier, og måden de anvendes på, er tydeligt rettet mod personaliserede løsninger, hvor teknologien i vores omgivelser kommer til spille en mere aktiv rolle i forhold til den måde, vi betragter vores eget helbred på. Eksempler på disse anvendelsesområder blev set under WHINN-ugen på konferencen ”Putting Health and Care Development on Speed” i Odense, hvor John Crawford fra IBM præsenterede Dr. Watson – IBM’s seneste bud på en fremtidig sundhedsløsning, som dog allerede er på vej til udbredelse. Kernen i Dr. Watson (læs mere) er en kunstig intelligens, som løbende bliver klogere på det enkelte menneske og dermed også løbende bliver et stærkere værktøj til håndtering af den enkeltes sundhed. Joseph Kvedar fra Partners Healthcare præsenterede et andet bud på et system, som med daglige beskeder motiverer brugeren til at holde en sund livsstil. Fælles for disse løsninger er, at de bygger på informationer, som løbende indsamles i vores umiddelbare omgivelser gennem sensorer, der registrerer bevægelsesmønstre, position og forskellige fysiologiske parametre og dels gennem information om vores ydere omgivelser, som fx luftforurening og pollental. Informationen analyseres løbende, og på baggrund af resultaterne kan systemerne levere information specifikt om den enkelte persons helbredstilstand.

Delta Agenda

Artiklen er tidligere bragt i Delta Agenda. 

Læs tidligere udgaver af Delta Agenda

Rivende udvikling 

De teknologiske løsninger, som indsamler informationen om os, eksisterer allerede i stor udstrækning, men indtil videre er det begrænset, hvor mange af de teknologiske løsninger, der er forbundet til internettet. En stor del af de produkter, vi anvender dagligt, er allerede i dag forbundet med internettet (tv, telefon, computer, pulsmålere, spilkonsoller, smart watches osv.). Den rivende udvikling i udbredelsen af Internet of Things (IoT), som er i gang, og hvor produkter i vores omgivelser i stigende grad bliver forbundet til internettet, åbner op for et væld af nye muligheder for udveksling af information. Antallet af produkter, som er forbundet til internettet, ventes fra 2015 – 2018 at stige fra ca. 3 til ca. 9 mia. enheder. Til sammenligning vil antallet af smartphones stige fra ca. 2 til ca. 4 mia. enheder.

Mulighederne for opsamling af data om os og vores umiddelbare omgivelser vil altså stige kraftigt, og analyse af alle disse data fra de mange produkter åbner muligheden for, at vores omgivelser i samspil kan give os et dagligt helbredstjek og forsyne os med diagnoser og behandlinger, som er specifikt tilpasset den enkelte – Internet of Me.

Med store datamængder følger også mulighederne for at forebygge sygdomme. Men selvom de teknologiske muligheder er mange og potentialet stort, så kommer vi nok til at vente lidt endnu på den dag, hvor displayet i køleskabet viser beskeden ”Spejlet i entreen afslører, at du bør kigge lidt mere i grøntsagsskuffen og lidt mindre på osten. En gåtur med hunden vil også være en god ide.”

Denne artikel har tidligere været bragt på Delta, Madebydelta.com 


Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

luk
close