15-11-2018 05:27:13

ITU står bag verdens første Blockchain Summer School

Blockchain: Blockchain-teknologiens potentiale er enormt, men vi har endnu ikke for alvor foldet mulighederne ud. I august står ITU bag verdens første Blockchain Summer School.
8. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Blockchain er formentlig den mest revolutionerende og disruptive teknologi, vi har set i årtier, mener Roman Beck, der er professor på ITU og arrangerer Blockchain Summer School.
Blockchain er formentlig den mest revolutionerende og disruptive teknologi, vi har set i årtier, mener Roman Beck, der er professor på ITU og arrangerer Blockchain Summer School.

Siger du blockchain i dag, vil de fleste pege på kryptovalutaen Bitcoin. Men faktum er, at blockchains har potentiale til at revolutionere ikke bare den finansielle sektor, men en række eksisterende forretningsmodeller og teknologier.

“Blockchain er formentlig den mest revolutionerende og disruptive teknologi, vi har set i årtier. Teknologiens potentiale er blevet sammenlignet med den disruptive effekt, internettet har haft på handel og kommunikation, og det er ikke så mærkeligt, for så stort er potentialet,” siger Roman Beck, der er professor på ITU og arrangerer Blockchain Summer School.

Sommerskolen ligger i august, og Roman Beck fortæller, at de studerende blandt andet bliver undervist i teorien bag blockchains. Derudover vil de få en dyb baggrundsviden om blockchain-teknologien fra forskellige akademiske perspektiver som datalogi, informationsteknologi og økonomi. Teknisk skal blockchain pilles fra hinanden, så det bliver tydeligt, hvorfor det er en transparent og sikker teknologi, og hvor svaghederne ligger. Men det er lige så vigtigt at se på forretningsmodeller og indvirkning på organisationer, så derfor er CBS og Københavns Universitet partnere.

“Der er mange, der taler om blockchains, men der er stadig få, der arbejder med at lave løsninger. En af grundene til, at vi har lavet denne summer school, er at skabe opmærksomhed i det danske samfund og blandt beslutningstagere, så de får en bedre forståelse af, hvad blockchains er. For det er ikke bare Bitcoins og betaling. Det kan potentielt ændre på hele måden, du er i kontakt med virksomheder,” siger Roman Beck.

Skal selv programmere blockchain

De studerende på Blockchain Summer School skal være i gang med en Ph.d. eller en teknisk kandidatuddannelse, ligesom de forventes at kunne grundlæggende programmering. Roman Beck håber, at sommerskolen bliver hands-on, og derfor er en række virksomheder koblet på som partnere.

Blockchain Summer School

Sommerskolen ligger i dagene 15. til 18 august 2016.
Sidste frist for tilmelding er 15. juni.

Deltagerne skal blandt andet beskæftige sig med teknikken bag blockchains, Ethereum, Smart Contracts og Blockchains i en logistik-, finans- og offentlig sektor-kontekst. Ligesom de selv skal skabe en blockchain-løsning.

Der er et begrænset antal pladser.

Deltagere modtager 4 ECTS point.

Læs mere om Blockchain Summer School

“Vi forsøger at få de studerende til at tænke ud af boksen, og på samme tid skal de ikke bare tale om og brainstorme på, hvordan de kan bruge teknologien. Vi vil lave en hackathon, hvor de kan gøre deres ideer til virkelighed,” siger han.

Blandt de virksomheder, der deltager som partnere og stiller realistiske problemstillinger til rådighed for sommerskolen, er Nordea, Mærsk og Skat. Nordea tilsluttede sig i efteråret det internationale blockchain-samarbejde, Distributed Ledger Group, der skal udvikle fælles standarder, og derfor var det naturligt for dem at deltage i Blockchain Summer School.

“Blockchain er klart en teknologi, som vi tror på, og som vi investerer mange penge i. Derfor er vi selvfølgelig også engageret i denne summer school og i, at de studerende, der kommer ud, er dygtige og passer til de behov, som vi har,” siger Jan Sirich, der er leder af afdelingen Experimentation and Learning i Nordea.

Jan Sirich ser et enormt potentiale inden for de fleste af Nordeas forretningsområder. I første omgang inden for betaling, men på kort sigt også inden for fx compliance og samspillet mellem det offentlige og det private system.

“Jeg tror, Blockchain kan skabe en højere grad af transparens, og det kan skabe nogle meget enklere og billigere processer, som i sidste ende kommer til at være til glæde for forbrugerne,” siger han.

Tredjeparten kan fjernes

Netop samspillet mellem private virksomheder og det offentlige fokuserer en af sommerskolens andre partnere, SKAT også på. Den nye afdeling Innovation og IT-udvikling har fokus på disruptive teknologier og skal blandt andet sørge for, at SKAT er forberedt på de ændringer, der uundgåeligt kommer.

“Vi taler meget om digital disruption, og at tingene går meget hurtigt. Dels har blockchain den fordel, at tredjeparten kan fjernes - og det er ofte SKATs og de offentlige instansers rolle. Så vores rolle kan egentlig være overflødig, og det er ret interessant,” siger Mikkel Christiansen, der er specialkonsulent i SKAT, Innovation og udvikling.

Blockchain og Bitcoins har også potentiale til at blive et løsrevet system uden indblanding fra myndighederne som fx Silk Road-markedspladsen, hvor Bitcoins er brugt til at køre en sort økonomi. Men Mikkel Christiansen peger på, at SKAT primært ser spændende muligheder i Blockchain-teknologien. Og uanset hvad handler det om at være på forkant og med fra start.

“Hvis varer pludselig er på en blockchain, og vi kan sige, hvor den er med internet of things, så kan vi også trække moms af varen automatisk, når den lander det endelige sted, uden at vi skal stå med en masse papirer. Tager du en tur i lufthavnen i dag, er det jo et kaos af analoge metoder grundet manglende digitale standarder, så vi kigger på blockchain på grund af mulighederne,” siger han.

Han peger på, at fremtidsscenariet kan være et samfund, hvor alle økonomiske transaktioner automatisk indberetter skat og moms på en konsistent og transparent facon. På den måde undgår vi skattesnyd, forskelsbehandling og sparer samfundet for enorme udgifter til forvaltning og sagsbehandling.

Sådan fungerer blockchain
Sådan fungerer blockchain

Blockchain: Blockchain-teknologien er af eksperter blevet udråbt til fremtidens internet, men hvordan fungerer den egentlig, og hvordan er det lige tillid kan være indbygget i en teknologi?

Læs mere
I Roskilde bytter man energi over blockchain
I Roskilde bytter man energi over blockchain

Kryptovaluta: I det lille bofællesskab Svalin ved Roskilde undersøger man, om en lokal kryptovaluta baseret på blockchain samt strøm som valuta kan gøre sammenholdet endnu stærkere.

Læs mere
Snart kan alle handle energi med blockchain
Snart kan alle handle energi med blockchain

DTU-forsker: Vi er på vej mod et decentralt energisystem, hvor den enkelte husstand både producerer og sælger energi på et blockchain-netværk.

Læs mere
Startup vil give medierne troværdigheden tilbage med blockchain
Startup vil give medierne troværdigheden tilbage med blockchain

Startup: Den København-baserede startup Media Sifter har en plan om at give medierne deres troværdighed tilbage. Midlet er blockchain og menneskelig intelligens.

Læs mere
Ny studenter-startup vil gøre det nemt at handle med kryptovalutaer
Ny studenter-startup vil gøre det nemt at handle med kryptovalutaer

Julien Protain og Samy Tessier står bag Clockwork Trader – en ny portal, som vil give danskerne mulighed for at købe kryptovalutaer som bitcoin og Ethereum både billigere og nemmere end hidtil mul ...

Læs mere
Blockchain kan hjælpe danskerne med testamentet
Blockchain kan hjælpe danskerne med testamentet

Techtopia: Kun 9 procent af danskerne har lavet testamente, men det vil dansk startup lave om på. Med blockchain-teknologien kendt fra bitcoin vil Testaviva gøre det nemt og billigt at holde styr på de kedel ...

Læs mere
Fem konkrete eksempler på, hvordan Blockchain kan bruges
Fem konkrete eksempler på, hvordan Blockchain kan bruges

Blockchain er et af de mest hypede teknologier, der i øjeblikket høster global opmærksomhed.

Læs mere
Nye sociale medier kan give magten tilbage til brugerne
Nye sociale medier kan give magten tilbage til brugerne

Nye blockchain-baserede sociale medier skyder frem og udfordrer etablerede platforme som Facebook, blandt andet ved at betale brugerne i kryptovaluta for at producere, dele og like indhold. De nye ...

Læs mere
Bruger Bitcoin virkelig lige så meget strøm som Danmark?
Bruger Bitcoin virkelig lige så meget strøm som Danmark?

Kryptovaluta: Bitcoin-netværkets strømforbrug er blevet et hot debatemne. Men passer det, når diverse medier skriver, at Bitcoin bruger mere strøm, end hvad man gør i 159 lande? Vi har forsøgt at finde et svar.

Læs mere
Bitcoin: Decentral, autonom og dybest set en organisation
Bitcoin: Decentral, autonom og dybest set en organisation

Kryptovaluta: Bitcoin er ikke bare en kryptovaluta. Det er også verdens første og suverænt mest succesfulde DAO. Bliv klogere på hvad en DAO er, og hvorfor potentialet i de decentrale autonome organisationer er ...

Læs mere
Her er 5 kryptovalutaer, du skal holde øje med
Her er 5 kryptovalutaer, du skal holde øje med

Kryptovaluta: I kryptvaluternes land er bitcon godt nok kongen, men vil det nu også forblive sådan? Vi har samlet 5 andre digitale møntfødder, der rykker lige nu.

Læs mere
Euforien om bitcoin minder om internettet
Euforien om bitcoin minder om internettet

Kryptovaluta: Bitcoin-kursen er knækket, men teknologien varsler et nyt finansielt paradigme. Ligesom internettet følger den en hypekurve, som på et tidspunkt vil stabilisere sig, mener ekspert.

Læs mere
Hvad bragte 2017 i teknologiens verden og hvad nu?
Hvad bragte 2017 i teknologiens verden og hvad nu?

Techtopia: Bitcoin, cybersikkerhed, selvkørende biler og kunstig intelligens blev årets hotte emner i teknologiens verden, der er fyldt med både utopier og skyggesider.

Læs mere
Kryptovaluta uden blockchain skal udkonkurrere Bitcoins
Kryptovaluta uden blockchain skal udkonkurrere Bitcoins

Kryptovalutaen IOTA er baseret på en matematisk ”tangle”, som dets skabere siger, vil gøre den hurtigere og mere effektiv end bitcoins.

Læs mere
Professor fra IT-Universitetet skal udforme internationale blockchain-standarder
Professor fra IT-Universitetet skal udforme internationale blockchain-standarder

Professor Roman Beck fra IT-Universitetet skal repræsentere Danmark, når fremtidens internationale blockchain-standarder skal udformes i ISO (International Organization for Standardization).

Læs mere
Blockchain skal styrke menneskerettigheder og bekæmpe korruption
Blockchain skal styrke menneskerettigheder og bekæmpe korruption

Blockchain: Blockchain har potentialet til at forny udviklingssamarbejdet og den humanitære bistand ved blandt andet at bruge kryptovaluta og digitalisere kontrakter og rettigheder og dermed levere udvikling ...

Læs mere
Wikipedia konkurrent bliver en del af blockchain
Wikipedia konkurrent bliver en del af blockchain

Encyklopædien Everipedia bliver til januar en del af blockchain for at gøre artiklerne endnu mere troværdige. Men der er også en lang række andre fordele ved at blive en del af blokkene.

Læs mere
Med lidt blockchain og en smartphone kan vi erobre vores sundhedsdata tilbage
Med lidt blockchain og en smartphone kan vi erobre vores sundhedsdata tilbage

Blockchain er digitaliseret tillid og varsler et paradigmeskifte inden for håndteringen af de persondata, vi alle sammen er ved at drukne i, mener Lars Handrup. Med et klik på en app får danskerne ...

Læs mere
Blockchain kan gøre bitcoin til en rigtig valuta
Blockchain kan gøre bitcoin til en rigtig valuta

En dansker med en ph.d. i kvantemekanik fra DTU hjælper storbanker og myndigheder med at spore kriminel brug af internet-valutaen bitcoin. Med den nyeste blockchain-teknologi er bitcoins tættere p ...

Læs mere
IBM: Sådan kommer teknologien til at ændre sundhedssektoren
IBM: Sådan kommer teknologien til at ændre sundhedssektoren

Watson er én af verdens helt store spillere, når det kommer til kunstig intelligens, og supercomputeren er da også rygraden i hele IBM's indsats på sundhedsområdet. IBM's John Crawford giver 4 bud ...

Læs mere
Blockchain og cruise control
Blockchain og cruise control

Gartners Hype Cycle peger hvert år på de store tendenser i teknologiens verden. Vi har fået fremtidsekspert Martine Kruse til at kigge den efter i sømmene.

Læs mere
Teknologien bag bitcoin er fremtidens internet
Teknologien bag bitcoin er fremtidens internet

Techtopia: Blockchain-teknologien har potentialet til at revolutionere den måde, vi laver aftaler på og komme svindel til livs. Men den indeholder også udfordringer, som vi endnu ikke har knækket

Læs mere
Gartners Hype Cycle: Her er tidens 3 vigtigste teknologier
Gartners Hype Cycle: Her er tidens 3 vigtigste teknologier

Det indflydelsesrige analysefirma Gartner har offentliggjort deres årlige hype-spådom om tidens vigtigste teknologiske megatendenser, som vil få stor indflydelse på fremtidig innovation i verden.

Læs mere
Sådan blev bitcoins splittet i to, men steg i værdi
Sådan blev bitcoins splittet i to, men steg i værdi

Techtopia: Kryptovalutaen bitcoin blev i august splittet i to for at efterkomme skaleringsproblemer og er efterfølgende steget kraftigt i værdi. Det er markedet, der taler, mener Danmarks førende bitcoin-ekspert

Læs mere
Nyt center skal gøre Danmark til en smeltedigel for blockchain-teknologier
Nyt center skal gøre Danmark til en smeltedigel for blockchain-teknologier

Blockchain: Blockchain-teknologier vil revolutionere it-systemer over hele verden, men vil også udfordre os på en lang række områder. Nu har IT-Universitetet med professor Roman Beck i spidsen etableret Europ ...

Læs mere
Blockchain bliver en usynlig teknologi på linje med internettet
Blockchain bliver en usynlig teknologi på linje med internettet

Blockchain: I løbet af en periode på 5 til 10 år bliver blockchain uhyre udbredt. Men det er ikke givet, at almindelige borgere kommer til at mærke den store forskel.

Læs mere
Blockchain kan gøre det umuligt at lave hæleri
Blockchain kan gøre det umuligt at lave hæleri

Blockchain: Kan blockchain-teknologien blive en game changer i forhold til hæleri? Ja, mener en af Danmarks førende it-advokater og blockchain-kendere.

Læs mere
»Blockchains bliver mere reguleret end noget andet«
»Blockchains bliver mere reguleret end noget andet«

Blockchain: Blockchain-teknologien rummer et enormt potentiale for at springe mellemmænd som banker over. Men det kommer ikke til at ske, mener en af Danmarks førende it-advokater.

Læs mere
IBM og Mærsk præsenterer blockchain-samarbejde
IBM og Mærsk præsenterer blockchain-samarbejde

Blockchain: Mærsk vil holde styr på shippingbranchens millioner af papirer ved hjælp af blockchain-teknologi.

Læs mere
Er manglen på blockchain-talenter ved at blive et problem?
Er manglen på blockchain-talenter ved at blive et problem?

Blockchain: Blockchain-teknologien er blevet kaldt den mest interessante brug af it siden internettet blev skabt. Men det er svært at finde dygtige it-folk med forståelse for teknologien bag bitcoin.

Læs mere
Blockchain: 10 ideer der viser teknologiens potentiale
Blockchain: 10 ideer der viser teknologiens potentiale

Blockchain: Blockchain bliver af de mest optimistiske beskrevet som teknologien med størst potentiale for at ændre vores hverdag siden internettet. Men hvad bliver teknologien brugt til allerede nu, og hvor g ...

Læs mere
Blockchain-teknologien vil revolutionere verden - men der kan gå mange år
Blockchain-teknologien vil revolutionere verden - men der kan gå mange år

Blockchain: Blockchain er med stor sandsynlighed løsningen på en række udfordringer og kan medføre fundamentale ændringer af vores samfund. Men der kommer formentlig til at gå mange år, mener to Harvard-profe ...

Læs mere
10 strategiske teknologi trends du ikke må ignorere i 2017
10 strategiske teknologi trends du ikke må ignorere i 2017

Analysehuset Gartner har givet et bud på 10 teknologi-trends, du ikke må overse i det kommende år.

Læs mere
Økonomien ændrer karakter med den embeddede elektronik
Økonomien ændrer karakter med den embeddede elektronik

Når der bliver installeret elektronik inden for et givent marked, så ændrer markedet og dets økonomi pludselig karakter. Det er derfor utroligt vigtigt, at man lægger mærke til de forretningsmodel ...

Læs mere
Blockchain-startup vil udskifte ældgammelt shipping-dokument
Blockchain-startup vil udskifte ældgammelt shipping-dokument

Blockchain: En decentraliseret dokument-løsning bygget på blockchain skal erstatte det klassiske papir-konnossement, som er blevet brugt i shippingbranchen i århundreder.

Læs mere
Blockchains: Hvem skaber den første killer application og hvornår?
Blockchains: Hvem skaber den første killer application og hvornår?

Blockchain: Blockchain bliver ofte nævnt som en af de mest interessante fremtidsteknologier. Men teknologien er stadig primært for entusiaster, og vi mangler at se et produkt med potentiale til at ændre samfu ...

Læs mere
Blockchain teknologien kan decentralisere elnettet
Blockchain teknologien kan decentralisere elnettet

Elektricitet vil snart blive produceret af folket til folket, og teknologien bag Bitcoin skal hjælpe med at fordele elektriciteten mellem husstandene.

Læs mere
Ex-Googleansatte vil revolutionere banksektoren med nyt it-system
Ex-Googleansatte vil revolutionere banksektoren med nyt it-system

Fintech: Et britisk firma hævder, at de har løst den største udfordring inden for fintech - udskiftningen af bankernes forældede it-systemer.

Læs mere
Intelligente kontrakter og crowdsourcet storage: Tre ting som blockchain-teknologi gør muligt
Intelligente kontrakter og crowdsourcet storage: Tre ting som blockchain-teknologi gør muligt

Blockchain-teknologien er kendt som den kryptografiske rygrad i Bitcoin-valutaen, men teknologien kan meget mere end det. IDA Universe har samlet tre bud på potentialet i blockchains.

Læs mere
Blockchain gør kryptovaluta mulig: Sådan fungerer teknologien bag Bitcoin
Blockchain gør kryptovaluta mulig: Sådan fungerer teknologien bag Bitcoin

Blockchain-teknologi er grundstenen i kryptovalutaen Bitcoin, men det er langt fra simpelt at beskrive, hvad teknologien præcis består i. IDA Universe dykker ned i teknologien, der er blevet beskr ...

Læs mere
Bitcoin udvikler: Bitcoin eksperimentet er mislykkedes
Bitcoin udvikler: Bitcoin eksperimentet er mislykkedes

Bitcoins projektet er mislykkedes. Sådan lyder det fra den centrale Bitcoin udvikler Mike Hearn. Men er Bitcoins officielt mislykkedes? Vi kigger nærmere på sagen, for måske er ikke alt tabt endnu?

Læs mere
30 grunde til at Bitcoin ændrer fremtidens penge
30 grunde til at Bitcoin ændrer fremtidens penge

Pengeudveksling er allerede digitalt i den vestlige verden, så hvad er det Bitcoin kan, som vi ikke allerede kan nu?

Læs mere
Bitcoin-teknologi kan ændre flere brancher
Bitcoin-teknologi kan ændre flere brancher

I udlandet bliver Bitcoins nu taget alvorligt som betalingsmiddel. Bagved ligger IT-teknologien Blockchain - en slags tingbog for transaktioner.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close