21-09-2018 02:44:49

IDA slog dørene op til årets tech event, Technomania, 4. og 5. oktober 2017 på hi messen i Herning.

Iværksætter: Erstat jord med din computer og dyrk grøntsager mere effektivt

Future Talks: Startupfirmaet Next Food har udviklet et helt særligt dyrkningskoncept, der via open source, computerteknologi og meget mere vil revolutionere den måde, vi dyrker vores planter på
Ajourført den 15. sep. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Hos Next Food bruger man ikke jord for at gro sin basilikum. (Foto: Next Food)</em></p>

Hos Next Food bruger man ikke jord for at gro sin basilikum. (Foto: Next Food)

Væk med jord, gødning og sprøjtemidler og ind med sensorer, minicomputere og open source-software. Der er ingen sæsoner og høsten kan ske flere gange om året. 

Københavns Techfestival er i fuld gang i Kødbyen, og det vælter med spændende techstartups. 

Én af de mere interessante er den teknologiske plantevirksomheden Next Food med iværksætteren Rasmus Bjerngaard ved roret, som TV2 fangede tidligere på ugen. Med hjælp fra open source-software, Arduino og Raspberry Pi har han udviklet et scifi-lignende koncept til at dyrke grøntsager, som ikke kender til sæsoner og er fuldstændig resistent over for svingende vejrforhold. Og så er den både bæredygtig og effektiv, mener Rasmus Bjerngaard, der er at finde i Startup Corner på årets store teknologimesse Technomania 4.-5. oktober i Herning.

Han tøver ikke med at kalde den nye dyrkningsmetode revolutionerende for den måde, vi dyrker grøntsager på, hvilket han fortalte om i store vendinger på IDA Future Talk tidligere i år.  

"Tænk hvor meget vi kan med meget lidt på internettet. Hvorfor kan man ikke det med planter? Hvorfor er det nogle få store virksomheder, som ved alt om at dyrke mad? Hvorfor er det ikke noget, vi alle sammen kan?" spørger han retorisk.

Vil sætte plantevidenskaben fri 

Rasmus Bjerngaard efterspørger den tilgang, som særligt programmører har i store open source-miljøer som Github, hvor enorme mængder viden ophober sig mellem hænder og hoveder  sitets brugere. For eksempel kan man heldigvis for udviklere stå på skuldrene af store open source data fra teknologigiganter, når man skal lave en app. Den tankegang vil Rasmus Bjernstrup gerne overføre til planteverdenen, så vi alle har chancen for at gro vores egen mad på en effektiv måde. 

"Vi vil gerne skubbe lidt til udviklingen og open source alt det her. Vi laver en service på toppen af den her teknologi-stack, og vi har besluttet at gå open source på resten," siger han. 

Han henviser til al den teknologi, vi bruger, når vi med vores Smartphone kan sende en lokation til en ven om hvor vi er. Her er trækker vi på satellitter, software, atomure med mere. Til sammenligning er planteverdenen faktisk ret simpel. 

"Meget af det vi har brug for her er slanger, dysser og pumper og så et væld af sensorer. I dag er det noget, virksomhederne, der beskæftiger sig med det her, holder tæt til kroppen. Især styringen af lys er nogle af de ting de bekræfter som IP (intellectual property, red.) og hemmeligholder, men i virkeligheden er det ret simpelt," siger Rasmus Bjerngaard. 

Plantager i etager 

Next Foods setup foregår i yderst kontrollerede omgivelser i et mørkt rum, hvor belysningen kan styres. Planterne, basilikum i det tilfælde som Rasmus Berngaard havde med på Techfestival, er stablet i etager i bakker, hvor rødderne hænger frit uden jord omkring.

Hele herligheden nurses konstant. Temperatur-, fugtigheds- og lyssensorer sender data til mikrocomputere som Raspberry Pi og Arduino i et let tilgængeligt samle-selv-sæt. Ved forstøvning styrer Next Food præcist de næringsstoffer og vand, som planterne modtager med et minimalt spild, så man ifølge Rasmus Bjerngaard sparer op til 75 procent af vandforbruget. Men det er ikke den eneste fordel. 

"Vi ødelægger ikke jorden, det gør man desværre over tid med intensivt landbrug, og der er ikke nogen regnskove, der skal fælles. Vi er 100-200 gange mere produktive pr. arealenhed pr. brugt ressource, fordi vi kan stable det. Hver plante behøver ikke så meget plads at gro på, og vi kan gøre produktionscyklussen kortere," remser Rasmus Bejrngaard op.

En nødvendighed 

For Rasmus Bjerngaard er udviklingen af ny teknologi inden for madproduktion en bydende nødvendighed i en verden, der ifølge FN's fremskrivninger vil befolkes af 9,8 milliarder mennesker i 2050 mod de 7,3, vi er i dag 

"Hvis vi fortsætter med den teknologi, vi har i dag, får vi en global fødevarekrise, der kommer til at påvirke os alle sammen," siger han. 

"Vi har været gode ind til nu til at finde nye måder at dyrke mad på med gødning og sprøjtemidler. Desværre er det ikke bæredygtigt. Desværre ødelægger det vores økosystem, og det gør det allerede i dag." 

Next Food forventer i første omgang at sælge sit særlige dyrkningskoncept til restauranter, små virksomheder og cateringfirmaer.

Se hele Rasmus Bjerngaards oplæg fra IDA Future Talk:


Deltag i debatten

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close