14-12-2018 06:50:25

I IDA tilbyder vi dig en lang række værktøjer og netværk designet til at hjælpe dig med at kortlægge din karrieresituation og forberede dig på din fremtid – uanset om du ønsker at specialisere dig, at være leder eller at blive selvstændig. Du kan desuden få hjælp til at optimere dine kompetencer eller få hjælp til din ansøgning, hvis du ønsker at skifte job. På den måde styrker vi sammen din værdi på arbejdsmarkedet. 

Test dig selv: Jobsamtalens svære spørgsmål

Hvad er din største svaghed, bliver du nemt stresset og hvad vil du have i løn? Ved du, hvad du skal svare, når de svære spørgsmål dukker op til jobsamtalen?
8. mar. 2016 Af IDA Learning

øg dine chancer for jobbet

Vil du klædes godt på til din næste jobsamtale? IDAs karriererådgivere kan både hjælpe dig med forberedelsen, og hvad du skal svare på de svære spørgsmål. Ring til os på telefon 33 18 48 48 eller book et møde med en karriererådgiver.

Book et møde

Den største del af en jobsamtale handler om faglige emner, som hvor du har din erfaring fra, og hvordan du vil bruge den i jobbet. Du skal argumentere for, at du kan gøre en forskel. Denne del af samtalen ligger i forlængelse af dit cv og derfor er det den nemmeste (men også vigtigste) del af forberede.

Du vil imidlertid også komme ud for en anden type spørgsmål, som det er langt sværere at forberede. Det er spørgsmål, der går mere på dig som person, end på din viden og erfaring. Det er spørgsmål, hvor der ikke er en facitliste og hvor flere svar kan være gode.

Vi har samlet 15 af de svære spørgsmål, og givet vores bud på, hvordan du kan svare. 

Spørgsmål (1 af 15):
“Vil du starte med at fortælle om dig selv?”

Dit svar?
  • Du begynder at fortælle din livshistorie, siden du forlod gymnasiet.
    Nej, det er nok ikke det, de vil vide. Fortæl hellere om den relevante erfaring og viden du har, og hvad du kan bidrage med i jobbet.
  • Du præsenterer de væsentligste kompetencer i relation til jobbet, og fortæller hvor du har fået den viden og erfaring.
    Det er det bedste svar. Fortæl f.eks. at du har søgt jobbet, fordi det kræver en, der har de kompetencer, du har: Fortæl om de konkrete kompetencer - og giv et par eksempler på, hvordan du tidligere har brugt din viden.
  • Du gennemgår dit cv kronologisk.
    De har jo læst dit cv allerede, så en opremsning af cv’et er nok ikke på sin plads. Det kan være et brugbart svar, hvis du sørger for at lægge vægt på de kompetencer, dine ansættelser og uddannelse har givet dig, og som du kan bruge i netop dette job.

De personlige spørgsmål er et godt tegn

De svære spørgsmål er personlige og kommer tit samlet, og det kan få dem til at virke som en byge af angreb. Du skal imidlertid tage det som udtryk for, at arbejdsgiveren er interesseret i dig, selvom det i situationen godt kan være svært.

Erfaringer viser nemlig, at mange arbejdsgivere først begynder at stille de svære spørgsmål, når deres interesse er vakt. De vil vide mere.

Skal du tage en test?

Til en jobsamtale er det almindeligt at møde en test. Hvis du søger job inden for det tekniske eller naturvidenskabelige område, vil du typisk møde en færdighedstest. Du kan også blive bedt om at tage en personlighedstest eller en såkaldt kognitiv test.

Hvis du bliver testet, skal du opfatte det som et supplement til den klassiske jobsamtale. Det er meget sjældent testens resultat, der alene er afgørende for, hvem der ansættes. Det indgår i en samlet vurdering, hvor dit CV og selve samtalen som regel vægter højest.

Du skal også være opmærksom på, at der meget sjældent er en facitliste. Der er ikke et rigtigt og et forkert svar på spørgsmålene, og derfor kan man ikke dumpe en test. Arbejdsgiveren kan sætte nogle kriterier op, som man gerne vil have opfyldt eller kunne genfinde i testresultatet, men det varierer, hvilke kriterier det drejer sig om. Derfor er det svært at tilrettelægge svarene, så de passer. Du skal forsøge at svare strategisk, hvis du kan, men ellers er det bedste råd at være ærlig. 

Færdighedstest

En færdighedstest skal måle dine konkrete færdigheder, hvilket kan være læsning, stavning, sprog eller simpel matematik, men det kan også være meget avancerede færdigheder, der knytter sig til jobbet. Denne type test skal afdække den viden, du har inden for et bestemt område. En færdighedstest foregår nogle gange på tid.

Personlighedstest

En personlighedstest har til formål at undersøge nogle personlige karakteristika ved dig. Det er typisk test, hvor du skal forholde dig til forskellige – nogle gange modsatrettede – udsagn. Hvis du bliver bedt om tage en personlighedstest i forbindelse med en jobsamtale, vil det næsten altid være en test, der er designet til at afdække de personlige egenskaber, der har betydning i relation til jobbet. Det er ikke en test, der én gang for alle beskriver dig i alle livets forhold. 

Kognitiv test

En kognitiv test er designet til at undersøge den måde, du som person tænker på – især den måde, du tilgår svære opgaver. Derfor bruger man nogle gange begrebet omtanketest (og i sjældnere tilfælde intelligenstest). Du vil ofte blive stillet over for komplekse opgaver, hvor der nogle gange ikke bare måles på, om du løser opgaven korrekt, men også hvordan du løser den. Typiske kognitive opgaver vil være talrækker, hvor du skal regne næste tal ud, samlinger af geometriske figurer, du skal sammenligne, eller ordrækker, hvor et af ordene skiller sig ud. En kognitiv test foregår ofte på tid.

Gode råd til jobsamtalens svære spørgsmål
Gode råd til jobsamtalens svære spørgsmål

Din ansøgning har båret frugt, nu gælder det om at forberede sig på jobsamtalen.

Læs mere
Vær klar til anden jobsamtale og personlighedstest
Vær klar til anden jobsamtale og personlighedstest

Over halvdelen af alle virksomheder afholder to samtalerunder. Her er der typisk test og cases. Det er både til virksomhedens og kandidatens fordel, at virksomheden går grundigt til værks, påpeger ...

Læs mere
5 gode grunde til at kvitte dit job
5 gode grunde til at kvitte dit job

Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvor tilfreds du er med din jobsituation. Nogle af disse styrer du selv, andre kan du påvirke i samarbejde med chef eller kolleger, mens andre igen e ...

Læs mere
Jobsøgning
Jobsøgning

Vi har samlet vores artikler om jobsøgning, ansøgninger og CV på en side. Læs med og bliv klar til dit næste jobskifte. 

Læs mere

Fik du brugbare input ved at se svarene i testen?

luk
close