18-10-2018 08:14:45

Kan dit job overleve den fjerde industrielle revolution?

IDA er med i den nye Siri-Kommission, der skal undersøge, hvad automatisering og kunstig intelligens får af betydning for det danske arbejdsmarked.
17. aug. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Siri-kommisionen blev foreslået af Ida Auken tidligere på året, og nu er den en realitet.
Siri-kommisionen blev foreslået af Ida Auken tidligere på året, og nu er den en realitet.

Den fjerde industrielle revolution er på vej med alt, hvad det indebærer af robotter, kunstig intelligens og digitalisering. Og på vejen kommer den til at ændre markant på vores arbejdsmarked, hvor millioner kommer til at kigge sig om efter et nyt arbejde i løbet af de kommende år.

Hvor det tidligere især har været de klassiske industrijobs, der er forsvundet i takt med øget automatisering, peger World Economic Forums rapport The Future of Jobs på, at alle brancher bliver berørt. Jurister vil blive erstattet af kunstig intelligens i de mest trivielle sager. Simple operationer vil snart kunne udføres af en robot og på den måde erstatte læger. Og en nøje programmeret algoritme vil formentlig også på sigt kunne sætte bedre kommaer end en gennemsnits journalist.

Det gør den fjerde industrielle revolution til - på en og samme tid - at være en mulighed og en potentiel udfordring.

»Alligevel ved vi ikke særlig konkret, hvilke konsekvenser udviklingen får i Danmark. Det vil vi nu forsøge at ændre,« fortæller Thomas Damkjær Petersen, formand i Ingeniørforeningen, IDA, til Ingeniøren.

IDA formand + Ida Auken

Derfor skal en ny kommission, nedsat af Ida Auken fra det Radikale Venstre, en bred vifte af firmaer og IDA, undersøge, hvad det får af betydning for det danske arbejdsmarked.

Siri-kommisionen blev foreslået af Ida Auken tidligere på året, og nu er den en realitet. Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, og Ida Auken, erhvervsordfører for Radikale Venstre, bliver begge formænd for Siri-kommissionen.

Derudover tæller de menige medlemmer blandt andre Marianne Dahl Steensen, adm. direktør i Microsoft, Jukka Pertola, adm. direktør i Siemens, Mads Rydahl, Unsilo – og medskaber af Siri, Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening og Thomas Ploug, Aalborg Universitet og Det Etiske Råd.

Læs mere om Siri-kommisionen og deltag i debatten hos Ingeniøren

Er du interesseret i fremtidsteknologi? Meld dig ind i IDA Fremtidsteknologi

IDA Fremtidsteknologi
IDA Fremtidsteknologi

Rimer dine faglige interesser på emner som machine learning, blockchain, kunstig intelligens, robotter, selvkørende biler, kvantecomputere, smarte energisystemer? Så er IDA Fremtidsteknologi noget ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close