14-12-2018 21:30:22

Kan vi renovere danske bygninger ”smarte”?

Renovering: Skal Danmark for alvor optimere landets energisystem, har vi en stor udfordring med vores bygninger, mener IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen
3. jan. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Danmark har en målsætning om at være fri af fossile brændsler i 2050. En ambitiøs, men også realistisk målsætning viser IDAs Energivision 2050. En af de helt store udfordringer er dog, at 90 procent af den nuværende bygningsmasse også vil eksistere i 2050. Og derfor kan vi ikke bare nøjes med at bygge smart - vi er også nødt til at få de eksisterende bygninger up to date og nedbringe energiforbruget i dem mærkbart.

IDAs Energivision 2050

IDAs Energivision 2050 er et bud på et robust og fleksibelt dansk energisystem, som bygger på vedvarende energikilder og et massivt fokus på energibesparelser. Visionen er baseret på et effektivt energisamspil på tværs af sektorer som industri, boliger, transport og husholdninger.

IDAs Energivision 2050 bygger videre på arbejdet i Ingeniørforeningens Energiplan 2030 og IDAs Klimaplan 2050, som udkom i henholdsvis 2006 og 2009. Visionen er baseret på bidrag fra en række af IDAs fagtekniske netværk samt Aalborg Universitets mangeårige arbejde med energisystemanalyse.

Læs IDAs Energivison 2050

Men hvad nu hvis vi kan renovere danske bygninger “smarte”? Det spørgsmål stiller IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen i et blogindlæg på Renovering på dagsordnenen-bloggen.

“Det smarte energisystem handler ikke kun om at skabe intelligente huse. Det handler også om, at energieffektivisere vores bygningsmasse. En forudsætning for, at bygninger kan levere fleksibelt energiforbrug, er, at de er energioptimerede og lever op til visse standarder ift. energiforbrug," skriver Thomas Damkjær Petersen blandt andet.

"For som Platformen for Smart Energi konkluderer: ”For at opnå et omkostningseffektivt energisystem er det en forudsætning, at eksisterende bygningers energiforbrug fortsat reduceres,”.

I blogindlægget løfter Thomas Damkjær Petersen også sløret for fem konkrete løsninger, som Platformen for Smart Energi, som består af en række aktører i energi- og forsyningssektoren, er kommet med.

Læs hele indlægget og se de fem løsningsforslag på Renovering på dagsordenen

Eller læs formandens tidligere indlæg på bloggen

Læs hele IDAs Energivision 2050

Læs flere artikler om renovering

Cirkulært byggeri er ikke bare muligt. Det er god forretning
Cirkulært byggeri er ikke bare muligt. Det er god forretning

Byggeri: Det er ikke dyrt at bygge bæredygtigt. Tværtimod er der mange penge at spare i byggeriet, hvis vi begynder at tænke cirkulært. Det viser en ny bog fra to af byggeriets store spillere.

Læs mere
»Vi skal se på renovering som en kompetence i sig selv«
»Vi skal se på renovering som en kompetence i sig selv«

Renovering: Renovering af vores eksisterende bygningsmasse er den største opgave, byggebranchen står overfor nu og i de kommende mange år. Derfor er vi nødt til at se renovering som en kernedisciplin inden fo ...

Læs mere
Danmarks bedste renovering kåret
Danmarks bedste renovering kåret

RENOVER prisen 2016: RENOVER prisen 2016 er netop uddelt, og årets vinder er ungdomsboligerne på Margretheholmen.

Læs mere
Fokus på øget produktivitet i renovering
Fokus på øget produktivitet i renovering

Byggeri: Renovering i byggeriet skal på dagsordenen, og der skal renoveres mere produktivt, så man får mere for mindre. Eller mere for det samme.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close