18-10-2018 22:52:26

Kasparov: Frygt ikke intelligente maskiner - de vil gøre vores drømme til virkelighed

Kunstig intelligens: Vi skal ikke bekymre os over, hvad maskiner kan i dag. I stedet bør vi være bekymret for, hvad de ikke kan i dag, mener den russiske skaklegende Garry Kasparov.
6. jun. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
<p>Skak-legenden Garry Kasparovs nederlag til supercomputeren Deep Blue i 1997 var på mange måde et varsel i forhold til en fremtid med kunstig intelligens. Selv er Kasparov dog positiv i forhold til vores fremtid med kunstig intelligens.</p>

Skak-legenden Garry Kasparovs nederlag til supercomputeren Deep Blue i 1997 var på mange måde et varsel i forhold til en fremtid med kunstig intelligens. Selv er Kasparov dog positiv i forhold til vores fremtid med kunstig intelligens.

Da Garry Kasparov i 1997 gik ind til dysten mod IBMs supercomputer Deep Blue, var den russiske skakspiller at regne for historiens måske bedste skakspiller nogensinde. Året før havde Kasparov overraskende tabt et parti til supercomputeren, men han lærte af sine fejl i den første match og slog Deep Blue 4-2 samlet. I 1997 måtte den regerende stormester dog indse, at han blev den første menneskelige verdensmester i skak, som blev slået af en maskine, da Deep Blue vandt 3½ - 2½ i dysten, der blev fulgt intenst verden over.

Men selv om Garry Kasparov blev den første skakstormester, der blev besejret af en computer, er han på ingen måde maskinstormer. For som altid var maskinens sejr også en menneskelig triumf. Noget vi har tendens til at glemme, når mennesker bliver overgået af vores egne opfindelser.

“Det var min velsignelse og forbandelse, at jeg bogstavelig talt blev den legendariske mand, i mennesket vs maskinen, som alle stadig taler om,” siger han i en nylig Ted Talk om kunstig intelligens. Her hæfter Kasparov sig ved, at han trods alt vandt den ene af de to opgør mod Deep Blue. Men det taler ingen om i dag.

Kasparov mener også, at Deep Blue ikke var intelligent, men snarere benyttede simple brute force-metoder og masser af computerkraft. Det er dog en ligegyldig diskussion, for det afgørende er, hvad mennesker og maskiner kan gøre sammen, mener han.

“Snart vil maskiner være taxachauffører, læger og professorer, men vil de være intelligente,” spørger Garry Kasparov i sin TED Talk og fortsætter.

“Jeg vil hellere overlade disse definitioner til filosoffer og ordbogen. Hvad der virkelig betyder noget, er hvordan vi mennesker har det med at leve og arbejde sammen med disse maskiner”.

Vi må ikke blive mætte

Han peger på Googles oversættelser som et godt eksempel på, hvordan computerkraft og menneskelige erfaringer får 1+1 til at blive mere end 2. I sig selv giver Google Translate til tider nogle mærkværdige oversættelser, men stille og roligt - i takt med at mennesker retter flere og flere oversættelser - bliver systemerne bedre og mere brugbare. Og det samme kommer også til at ske inden for fx sundhedsdata og sikkerhedsanalyser, mener Kasparov.

“20 år efter mit andet opgør med Deep Blue, er denne “The Brain's Last Stand” blevet hverdagskost, fordi intelligente maskiner rykker ind i praktisk talt alle sektorer. Men i modsætning til i fortiden, hvor maskiner erstattede husdyr og manuelt arbejde, går de nu efter folk med universitetsgrader og politisk indflydelse,” siger han og fortsætter.

“Og som en, der har kæmpet mod computeren - og tabt - siger jeg, at det er fremragende nyheder. Enhver profession bør føle presset, for ellers er menneskeheden ophørt med at gøre fremskridt”.

Han mener ikke, at vi skal stoppe udviklingen. Tværtimod skal vi satse meget hårdere på at udvikle kunstig intelligens.

“Vi skal ikke bekymre os over, hvad maskiner kan i dag. I stedet bør vi være bekymrede for, hvad de ikke kan i dag. For vi får brug for hjælp fra nye, intelligente maskiner, hvis vi skal forvandle vores drømme til virkelighed. Og hvis vi fejler, er det ikke fordi, vores maskiner er for intelligente eller for lidt intelligente. Så er det fordi, vi blev mætte og for begrænsede i vores ambitioner,” siger han

Kunstig intelligens
Kunstig intelligens

Kunstig intelligens er formentlig den fremtidsteknologi, der har størst potentiale for at skabe markante ændringer i vores dagligdag. Men hvad er kunstig intelligens, hvordan bliver teknologien e ...

Læs mere
IDA Auken: Siri Kommisionen skal gøre Danmark klar til den fjerde industrielle revolution
IDA Auken: Siri Kommisionen skal gøre Danmark klar til den fjerde industrielle revolution

Industri 4.0: En overgang til industri 4.0 rummer både spændende muligheder og potentielle farer for det danske samfund. Derfor skal vi sørge for, at alle kommer med.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close