18-10-2018 07:18:41

Kernekraft: Har du styr på fakta om verdens atomreaktorer?

Atomkraft: Ved du, hvor mange kernekraftværker, der findes, og hvor meget elektricitet, de producerer? Ellers kan du få et hurtigt overblik over operationelle anlæg, hvilke lande de ligger i og en bunke andre fakta om kernekraft i IAEAs årlige rapport.
Ajourført den 4. jul. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
<p>Antallet af kernekraftreaktorer har ligget på et stabilt niveau over 400 siden 1987. Læs mange flere fakta om kernekraft i rapporten</p>

Antallet af kernekraftreaktorer har ligget på et stabilt niveau over 400 siden 1987. Læs mange flere fakta om kernekraft i rapporten

Debatten om atomkraft har fået nyt liv i de seneste måneder. Men hvad er status på hele sektoren? Uanset om du er for eller imod kernekraft, er det altid sundt med en debat på et oplyst grundlag, og hvert år udgiver the International Atomic Energy Agency en årlig rapport, der sætter spot på hele sektoren.

I rapporten, der kortlægger 2016, kan du blandt andet læse om antallet af reaktorer, typer af værker, output, placering af værker og et væld af andre informationer. Rapporten kigger også på historik og kortlægger produktionen fra 1954 og frem til i dag.

Vi har udvalgt en række af de mest interessante fakta - og resten kan du selv læse i Nuclear Power Reactors in the World. Rapporten består næsten udelukkende af tal og er en guldgrube af fakta om sektoren.

  • Der er pt 448 operationelle, kommercielle kernereaktorer, som er placeret i 30 lande.
  • Samlet er de i stand til at genere 391.116 MW.
  • Der blev i 2016 arbejdet på 61 nye anlæg. 21 af dem bliver bygget i Kina.
  • Af verdens 448 kernekraftreaktorer ligger 99 i USA. 58 i Frankrig, 42 i Japan og 36 i Kina.
  • I USA udgør elektriciteten fra kernekraft dog blot 19,7 procent af det samlede forbrug, mens det i Frankrig udgør 72,3 procent. Selv om Ukraine står bag historiens værste nedsmeltning med Tjernobyl, er kernekraft stadig den bærende teknologi bag strømproduktionen. 52,3 procent af Ukraines elektricitet kommer fra landets atomkraftværker. Også et mindre land som Slovakiet får dækket sit primære behov fra kernekraft, som står for 54,1 procent af landets produktion.
  • Den mest benyttede reaktor-type er PWR (Pressurized water reactor). Hele 289 af reaktorerne benytter PWR-teknologien.
  • 1976 var det store kernekraftsår. Her gik man i gang med at bygge 43 reaktorer. Efter nedsmeltningen på Tjernobyl er det højeste antal nye byggerier 16 på et år. Det var i 2010.
    Antallet af kernekraftreaktorer har ligget på et stabilt niveau over 400 siden 1987.

Læs mere her.

Er Thorium løsningen på verdens energiproblemer?
Er Thorium løsningen på verdens energiproblemer?

Thorium: Det danske startup Seaborg Technologies drømmer om at gøre thorium til en del af løsningen på verdens energiproblemer. Thorium er dog ikke tale om en her-og-nu løsning, så derfor gælder det om at ...

Læs mere
Norske Thor Energy: “Thorium er en evolution - ikke en revolution”
Norske Thor Energy: “Thorium er en evolution - ikke en revolution”

Thorium: Det norske selskab Thor Energy har siden 2013 testet thorium som brændstof til atomkraftværker. Resultaterne er lovende, og det åbner op for, at firmaets koncept allerede kan sælges fra 2018.

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close