21-09-2018 02:44:57

København skal have en “internet of everything”-platform

Smart Cities: København er udvalgt til at deltage i EU-projektet 'Select for Cities', som skal finde digitale løsninger på storbyproblemer verden over
16. feb. 2017 Af IDA Universe
København skal have en “internet of everything”-platform

Hvordan kan man styre trafikken, så bilerne skaber mindst mulig luftforurening? Hvordan kan man sikre Diabetes-patienters velbefindende, når de er uden for lægernes rækkevidde? Og hvordan undgår man trafikpropper, når man skal tømme et stort stadion midt i byen?

Det er de tre helt konkrete udfordringer verdens mest data-kompetente virksomheder bliver inviteret til at tage livtag med, når København som en af tre udvalgte, europæiske storbyer nu åbner for det præ-kommercielle EU-udbud, Select for Cities, sammen med Helsinki og Antwerpen.

Med Select for Cities skal København være med til at bringe Europas storbyer til næste Smart City-niveau, hvor det gælder om systematisk at udnytte big data til at styre verdens storbyer mere effektivt. Smart City-rationalet er, at jo mere viden man har om, hvordan byen rent faktisk bliver brugt, jo bedre kan man sikre, at alt fra trafiksignaler, gadebelysning og bygninger bliver styret, så de rent faktisk afspejler beboernes behov og udnytter byens ressourcer optimalt.

”Smart City-tankegangen ligger i direkte forlængelse af den måde, vi tænker byudvikling på i København, hvor det netop er hensynet til miljø, mennesker og livskvalitet, der er styrende. Vi åbnede sidste år Smart City-laboratoriet Street Lab i hjertet af København, og med Select for Cities går vi skridtet videre i jagten på at skabe en bæredygtig by, som kan rumme endnu flere mennesker på en endnu smartere måde. Select for Cities er med til at cementere København som en markant Smart City-spiller, og det kan være med til at tiltrække endnu flere udenlandske virksomheder,” siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

Målet med Select for Cities er helt konkret at udvikle en såkaldt internet of everything -platform, der kan få alle de mange sensorer, der i dag registrerer data om alt fra luftforurening, skraldemængden i byens affaldskurve og antallet af biler på vejene, til at tale sammen via internettet. For mens man allerede måler eksempelvis luftforureningen i realtid i København og ligger inde med info om byens trafikstrømme, så er det evnen til at sammenkoble de mange forskellige datakilder, der rummer kimen til at få verdens storbyer til at fungere mere bæredygtigt.

For kan man eksempelvis koble realtidsdata om luftforurening med info om de aktuelle trafikstrømme, så er der pludselig mulighed for at styre trafiksignalerne, så de får bilerne til at holde en hastighed, hvor de forurener mindre – eller lede dem ad helt andre veje for at nedbringe luftforureningen lokalt.

Frem til den 14. april kan interesserede virksomheder melde deres bud ind til Select for Cities, ligesom virksomhederne har mulighed for at søge en udbuds-partner blandt virksomheder og universiteter med supplerende evner. Derefter vil de mest kvalificerede virksomheder blive udvalgt til at arbejde videre med opgaven i regi af Select for Cities, hvor det altså er helt konkrete udfordringer i København, Antwerpen og Helsinki, der udgør omdrejningspunktet for udviklingen af en ny IoT-platform.

”Select for Cities er en sjælden god mulighed for de virksomheder, der gerne vil være med til at drive smart city-agendaen. Dels finansierer Select for Cities udviklingen af en platform, som vil kunne udnytte big data på en helt ny måde, og som der er stor efterspørgsel på på verdensplan. Dels får virksomhederne selv rettighederne til platformen, som de potentielt kan gå ud og sælge til alverdens storbyer bagefter,” siger Morten Kabell.

Claus Lønborg, adm. direktør i Copenhagen Capacity, der arbejder for at trække udenlandske virksomheder, investorer og talenter til Greater Copenhagen:

”Smart City-projektet Select for Cities giver danske og udenlandske virksomheder en fantastisk mulighed for at skabe verdens første Internet-of-Everything platform, som skal fungere på tværs af landegrænser. At København er særligt udvalgt er en stor anerkendelse af Greater Copenhagens kompetencer inden for smart city og big data, og den internationale omtale kan være med til at tiltrække udenlandske virksomheder. Giganter som Cisco, Hitachi and IBM har i de seneste år placeret udviklingsaktiviteter i København, og jo flere af den slags virksomheder desto mere attraktiv bliver vores region som hotspot for udvikling af løsninger til fremtidens smarte byer.”

Læs mere hos Københavns Kommune

Singapore vil gå i danske smart city-fodspor
Singapore vil gå i danske smart city-fodspor

En delegation af forskere, myndighedsrepræsentanter og virksomhedsrepræsentanter fra Singapore lagde vejen forbi DTU i slutningen af september. Besøget gav blandt andet udslag i et samarbejde om a ...

Læs mere
Fælles platform for smart city-løsninger lanceret på DTU
Fælles platform for smart city-løsninger lanceret på DTU

Smart Cities: Platformen Smart City Hub er netop blevet lanceret på DTU. Den nye platform skal være samlingssted for samarbejde om at udvikle smart city-løsninger, der kan bruges til at løse virkelighedens prob ...

Læs mere
Sådan kan du få brugerinput til smart cities løsninger
Sådan kan du få brugerinput til smart cities løsninger

Crowdsourcing, prototyping og designthinking er vor tids midler til at udvide innovationshøjden. Det er måder at komme i dialog med interessenterne omkring dit fremtidige produkt eller tiltag.

Læs mere
Fem kriterier, der er vigtige at leve op til, hvis man skal have succes med smart city-initiativer
Fem kriterier, der er vigtige at leve op til, hvis man skal have succes med smart city-initiativer

Lyskryds, der letter trafikflowet, eller andre intelligente og smarte by-løsninger, der udnytter store datamængder til at planlægge og udnytte ressourcerne mere effektivt, rummer et stort potentiale.

Læs mere
Smart grid på Roskilde Festival: DTU-studerende hjælper med at spare penge på strømregningen
Smart grid på Roskilde Festival: DTU-studerende hjælper med at spare penge på strømregningen

Roskilde Festival: Det koster Roskilde Festival unødvendigt meget, at fx koncerter og køleskabe kører på samme tid. Et hold DTU-studerende undersøger mulighederne for at fordele strømforbruget jævnt over hele dagen.

Læs mere
Smart Grid skal gøres endnu smartere
Smart Grid skal gøres endnu smartere

Digitaliseringen af elnetværker er i fuld gang i hele verden. Digitaliseringen betyder, at der skal opbevares store mængder data, også kaldet "The smart grid software challenge". Derfor forsøger S ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close