19-09-2018 03:46:26

With the Food & the City conference, we want to take up that discussion and bring people together who can take part in creating and shaping future food systems in a more practical, more sustainable and more desirable way.

Kølebeholder skal mindske madspild

Der er et stort behov for kølebeholdere i de områder i verden, hvor elektricitet er knap. Startup virksomheden Evaptainers har prøvet at løse dette ved hjælp af en gammel køleteknik, der skal mindske madspild og holde fødevarer kolde.
30. aug. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Hvordan holder man fødevarer kolde de steder i verden, hvor der ikke er et køleskab grundet manglende elektricitet? En gammel køleteknik kan være svaret på problemet, som startup virksomheden Evaptainers har taget i brug.  Det skriver MIT Technology Review.

Evaptainers har designet en kølebeholder, der skal afkøle fødevarerne ved hjælp af en fordampningskølings proces, den samme proces der holder køler os, når vi sveder.

Processen foregår på den måde, at vandet fjerner varmen, når det fordamper fra overfladen. Dette er en gammel teknik, som er blevet brugt til at afkøle fødevarer i årtusinder. Teknikken er så simpel at man kan fylde to potter, hvor man putter sand imellem dem og tilsætter vand til sandet. Efterhånden som vandet fordamper fra sandet tager det varmen med, og det holder den indvendige potte kold.

Denne teknik har forskerne i Evaptainers redesignet for at få en mere moderne teknologi.  Deres seneste prototype opbevarer fødevarerne inderst i en et blød gummebelagt karbad, der holder vandet ude, hvor der udenom er et ydre lag. Vandet hældes i det tomme rum mellem det indre og ydre lag, hvor vandet fordamper gennem stoffet og afkøler det indvendige kar, hvor maden opbevares.

Tilbagemeldingerne på den tidligere prototype har været positiv, efter den for nylig blev testet i Marokko. Virksomheden har planer om at teste 300 til 500 enheder af den seneste prototype sidst på året.

Der er dog nogle udfordringer for Evaptainers, da kølebeholderen kun når sit fulde kølingspotentiale i tørre klimaer, da effektivitet af beholderen ikke er optimal, når luftfugtigheden stiger over 40 procent. Evaptainers håber, at kølebeholderen er i butikkerne enegang næste år.

Du kan se videoen af, hvordan kølebeholderen fungerer på MIT Technology Review.

Tim Lang: ”Vores fødevaresystem er mangelfuldt”
Tim Lang: ”Vores fødevaresystem er mangelfuldt”

Food & the City: Til konferencen Food & the City kan du møde Tim Lang, Professor of Food Policy, hvor han vil tale om fødevarepolitik. Vi giver dig en indsigt i hans holdninger til det nuværende fødevaresystem.

Læs mere
Når mad er med til at bygge byer

Food & the City: Hvordan indretter man en by, hvor der dagligt indtages 30 milioner måltider. Få svaret fra food-urbanist og TED-talker, Carolyn Steel, en af hovedtalerne ved dette års Food & the City.

Læs mere
Vejle Kommune skal være modstandsdygtig i fremtiden
Vejle Kommune skal være modstandsdygtig i fremtiden

Food & the City: Hvordan løser vi de globale udfordringer med klimaforandringer og fødevareforsyning i byerne? Vejle Kommune har lagt sig i front for at løse dette, ved at være en del af projektet 100 Resilient Ci ...

Læs mere

Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close