23-10-2018 06:06:21

Kryptering af big data skal bringe fortrolig data i spil

Datasikkerhed er afgørende, når virksomheder skal håndtere store datamængder. Med nye sikkerhedsmodeller kan man højne datakvaliteten og gøre det lettere at bruge store datamængder på tværs af organisationer, uden at man går på kompromis med fortroligheden.
12. jan. 2016 Af Alexandra Instituttet

Hvordan sammenligner man bankernes kreditvurdering af f.eks. landmænd, og hvordan udvikler man et benchmarkingssystem af virksomheders elforbrug, uden at man giver en tredjepart adgang til fortrolige oplysninger? Det ligger der en sikkerhedsmæssig udfordring i, og det er netop formålet med Big Data By Security.

Bygger videre på to eksisterende cases

Projektet vil løse de udfordringer, der ligger i, at man som virksomhed ikke vil eller ikke må give en tredjepart adgang til fortrolige data. Projektet tager udgangspunkt i teknologien Secure Multiparty Computation (SMC), der er effektiv til løsninger, hvor der kræves konfidentiel datahåndtering på tværs af organisationer.

Projektet tager udgangspunkt i to konkrete cases, der baserer sig på SMC. Den ene handler om udvikling af kreditvurderingmetoder, mens den anden handler om at udvikle et benchmarkingsystem af virksomheders elforbrug. Begge cases er anvendelige i bred forstand, og derfor er det afgørende, at danske virksomheder får gavn af de konkrete løsninger til f.eks. at minimere energiomkostninger eller få bedre adgang til finansiering.

Løsningerne skal bredes ud

Ideen er netop at brede de eksisterende cases ud, så de udviklede løsninger kan være til gavn for virksomheder i andre sammenhænge. Der skal skabes et miljø, hvor der opstår nye ideer til anvendelse af krypterede løsninger, forklarer Identity Architect Gert Læssøe Mikkelsen fra Alexandra Instituttets Security Lab. Security Lab skal stå for teknisk implementering af af værktøjerne, mens Københavns Universitet bidrager med økonomiske modeller for, hvordan man kan lave benchmarking.

"Projektet skulle gerne gøre udveksling af store mængder data billigere og lettere. Hvis man nu er x antal virksomheder, der gerne vil lave en analyse af, hvordan de klarer sig op mod hinanden, skal man i dag hyre et konsulentfirma til at lave en analyse. Med de her værktøjer vil man kunne lave analysen selv" forklarer Gert Læssøe Mikkelsen.

Det samme gælder adgang til følsomme data.

– Man vil kunne lave beregninger på personfølsomme helbredsdata, samtidig med at de er krypterede. Det betyder, at man vil kunne få noget ud af dataene, uden at man ser dataene, forklarer han.

Partnerne i projektet er Københavns Universitet, Alexandra Instituttet, Copenhagen Business School (CBS), Partisia, Lendino, Danmarks Statistik, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST), Center for Research in the Foundations of Electronic Markets (CFEM) og Copenhagen Fintech Innovation and Research (CFIR).

Læs mere om projektet her.

Artiklen er oprindelig publiceret på Alexandra Instituttets hjemmeside

 


Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

luk
close