15-10-2018 18:06:29

Kryptovaluta uden blockchain skal udkonkurrere Bitcoins

Kryptovalutaen IOTA er baseret på en matematisk ”tangle”, som dets skabere siger, vil gøre den hurtigere og mere effektiv end bitcoins.
21. dec. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

De seneste uger har der været stor omtale af bitcoins og deres voksende værdi, men bitcoins er ikke den eneste kryptovaluta, hvor værdien stiger og stiger. Det skriver MIT Technology Review.

Et af de mest spændende eksempler, men også blandt de mest uklare i kryptvaluta verdenen, er valutaen IOTA. Den er steget i samlet værdi fra godt 4 milliarder dollars til mere end 10 milliarder dollars på lidt over to uger, men det er ikke det, der gør den interessant. Det specielle ved valutaen er, at den ikke er baseret på en blockchain ligesom bitcoins.

Det hele begyndte i slutningen af ​​november efter, at IOTA-fonden, den tyske nonprofit bag romanen ”Cryptocurrency”, annoncerede, at de var teamet op med flere store teknologivirksomheder om at udvikle et decentraliseret datamarkedsplads.

Selvom IOTA-tokens kan bruges som enhver anden kryptovaluta, er protokollen designet specielt til brug på tilsluttede enheder.

”Organisationer indsamler enorme mængder data fra forskellige gadgets lige fra vejrsporingssystemer til sensorer, der overvåger ydeevnen hos industrimaskiner fx IOT. Men næsten alle disse oplysninger går til spilde, da de gemmer sig i databaser, der ikke tjener penge til sine ejere, siger den norske grundlægger af IOTA, David Sønstebø, til MIT Technology Review.

IOTAs system kan løse dette problem på to måder. For det første kan det garantere integriteten af ​​disse data ved at sikre dem i en manipulationsbestandig decentraliseret regnskabsbog. For det andet er det muligt at få afgiftsfrie transaktioner mellem ejerne af dataene og alle, der ønsker at købe dem - og der er mange virksomheder, der ønsker at få fat i dataene.

I stedet for en blockchain bruger IOTA en "tangle", som er baseret på et matematisk koncept kaldet en orienteret acyklisk graf. Sønstebø siger, at hans team har fulgt en alternativ tilgang, da blockchain var for dyrt. Det har for nylig kostet så meget som 20 dollars per Bitcoin-transaktion på grund blandt andet stor efterspørgsel.

IOTA har ingen minere

En del af Sønstebøs problem med Bitcoin og andre blockchainsystemer er, at de er afhængige af et distribueret netværk af minere for at kontrollere transaktioner.

Så IOTA har droppet minerne, og i stedet foregår det sådan, at når en bruger udsteder en transaktion, validerer denne person også to tilfældigt udvalgte transaktioner, der hver især refererer til to andre tidligere transaktioner også videre.

IOTA er dog stadig i et meget tidligt stadie, men de højt profilerede navne herunder Microsoft, Deutsche Telekom og Fujitsu, som er med i IOTA, tyder på, at IOTA kan blive noget større

I de seneste måneder har nogle fremtrædende medlemmer af Cryptocurrency Research Community imidlertid udtrykt forbehold over for IOTAs design og den overordnede sikkerhed. I august afslørede forskere fra MIT og Boston University, at de havde opdaget en "alvorlig sårbarhed" i en ny kryptografisk teknik, som IOTA brugte.

IOTA har midlertidig repareret denne sårbarhed, og Sønstebø siger, at sikkerhedsforanstaltninger er på plads, så ingen ville have mistet nogen penge.

Du kan læse mere om IOTA på MIT Technology Review.

Bitcoin udvikler: Bitcoin eksperimentet er mislykkedes
Bitcoin udvikler: Bitcoin eksperimentet er mislykkedes

Bitcoins projektet er mislykkedes. Sådan lyder det fra den centrale Bitcoin udvikler Mike Hearn. Men er Bitcoins officielt mislykkedes? Vi kigger nærmere på sagen, for måske er ikke alt tabt endnu?

Læs mere
Bitcoin-teknologi kan ændre flere brancher
Bitcoin-teknologi kan ændre flere brancher

I udlandet bliver Bitcoins nu taget alvorligt som betalingsmiddel. Bagved ligger IT-teknologien Blockchain - en slags tingbog for transaktioner.

Læs mere
Sådan blev bitcoins splittet i to, men steg i værdi
Sådan blev bitcoins splittet i to, men steg i værdi

Techtopia: Kryptovalutaen bitcoin blev i august splittet i to for at efterkomme skaleringsproblemer og er efterfølgende steget kraftigt i værdi. Det er markedet, der taler, mener Danmarks førende bitcoin-ekspert

Læs mere
Bitcoins ruller: Hvordan virker de, hvad kan teknologien, hvordan er økonomien
Bitcoins ruller: Hvordan virker de, hvad kan teknologien, hvordan er økonomien

Hvordan virker bitcoin-teknologien? Hvordan virker økonomien under bitcoins? Og hvad kan blockchain ellers bruges til?

Se video

Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close