19-09-2018 03:46:17

»Kunstig intelligens er den vigtigste nyskabelse på Jorden i 3,5 millioner år«

Kunstig intelligens: Vi vil i løbet af få år se kunstig intelligens på niveau med dyrs hjerner. Og i løbet af få årtier vil vi med kunstig intelligens skabe grundlæggende ændringer på jorden, som tidligere har taget millioner af år.
23. nov. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Vi har set nogle gevaldige landvindinger inden for kunstig intelligens de seneste år. Teknologien er begyndt at rykke ind i mange af de produkter, vi bruger dagligt, og kan nu løse mere komplicerede og varierede opgaver. Det gælder fx tale-, billede- og ansigtsgenkendelse. Det gælder i industrien, hvor robotterne rykker ud fra de afspærrede områder og løser opgaver i fællesskab med mennesker. Og i virksomheder som Spotify, Amazon og Netflix, hvor algoritmer har betydning for, hvordan de finder mønstre, laver anbefalinger eller forudsigelser.

Men groft sagt er der stadig i de fleste tilfælde tale om regneark på steroider eller løsninger, der kun kan løse én type opgaver. Og der er meget langt til robotter med en intelligens, der så meget som ligner den menneskelige hjernes. Ifølge en af teknologiens helt store fortalere, den tyske AI-pioneer Jürgen Schmidhuber fra Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence Research, er det dog kun et spørgsmål om tid, før det ændrer sig. Han mener, at vi står overfor en række gennembrud inden for kunstig intelligens, som vil ændre verden, som vi kender den. 

“Det, vi er vidne til, er meget mere end bare endnu en industriel revolution,” siger Jürgen Schmidhuber i en Ted Talk og svinger sig retorisk op på den helt store klinge.

“Det er noget, der transcenderer menneskeheden og livet selv. Sidste gang, noget så afgørende skete, er måske 3,5 million år siden, da livet blev skabt”.

Jürgen Schmidhuber har arbejdet med kunstig intelligens i 30 år, og han står blandt andet bag løsninger, der bliver brugt af Google, Microsoft, IBM, Baidu og en række andre firmaer. Den tyske professor mener, at kunstig intelligens ikke bare vil ændre grundlæggende på livet på jorden. Den teknologiske evolution er en million gange hurtigere end den biologiske, og i løbet af årtier vil robotter kolonisere hele universet.

Jürgen Schmidhuber mener også, at vi så småt er ved at bevæge os væk fra kunstig intelligens, som blot slavisk imiterer, hvad mennesker lærer dem. Vi begynder at se kunstig intelligens, som selv er i stand til at sætte sig nye mål og følge dem uden at være instrueret, og på den måde rummer kunstig intelligens også potentiale til at blive mere generelle problemløsere. Det hele bunder i et fænomen, Jürgen Schmidhuber kalder artificial curiosity. Altså en nysgerrig version af kunstig intelligens.

“I løbet af få år vil vi se dyrelignende kunstig intelligens,” siger han og forklarer, at det i første omgang bliver på samme niveau som en krage eller en abe.

“Men når først vi er der, vil der kun gå få årtier, før vi er i stand til at tage det sidste skridt og skabe kunstig intelligens på et menneskelignende niveau”.

“I løbet af få år eller årtier vil vi lave enheder i lommen, der kan lave lige så mange beregninger som den menneskelige hjerne, og hvis trenden ikke ændrer sig, vil vi 50 år senere have enheder, der kan lave så mange beregninger som alle 10 milliarder mennesker til sammen. Og sådan en enhed vil vi alle lave i lommen,” siger han.

Jürgen Schmidhuber har arbejdet med kunstig intelligens og at skabe systemer, der selv er i stand til at lære, i mere end 30 år. Og når han er så sikker på, at udviklingen inden for kunstig intelligens kun vil gå hurtigere og hurtigere, er det især på grund af teknologien LSTM (Long Short-Term Memory), som han er bannerfører for og selv har været med til at udvikle.

Kunstig intelligens
Kunstig intelligens

Kunstig intelligens er formentlig den fremtidsteknologi, der har størst potentiale for at skabe markante ændringer i vores dagligdag. Men hvad er kunstig intelligens, hvordan bliver teknologien e ...

Læs mere
Meld dig ind i IDA IT
Meld dig ind i IDA IT

Som medlem af IDA IT får du rig lejlighed til at holde dig ajour med den informationsteknologiske udvikling, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close