20-10-2018 02:23:01

Kunstig intelligens skal hjælpe Carlsberg med at smage på øl

Ingeniøren: Carlsberg Laboratorium vil fremstille øl, der skal smages til ved hjælp af kunstig intelligens, der med sensorer og maskinlæring skal gøre det lettere at finde frem til de bedste smage.
7. dec. 2017 Af Nina Errboe - Journalist på Ingeniøren

På Carlsberg Laboratorium i København udvikles der dagligt ca. 1.000 forskellige smagsnuancer, der skal være med til at udvikle fremtidens kvalitetsøl hos bryggeriet. Med så mange smage er det nærmest umuligt at bedømme dem alle alene ved at smage på dem.

Derfor vil Carlsberg Laboratorium nu udvikle nye typer af øl ved hjælp af sensorteknologi og maskinlæring i samarbejde med iNano på Aarhus Universitet, DTU Chemical Engineering og Microsoft.

Ing.dk: Vejen til Industri 4.0

Ingeniøren sætter i den kommende tid fokus på automation i samarbejde med IDA og GTS-institutterne. ’Vejen til Industri 4.0’ er økonomisk støttet af Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion under Erhvervsstyrelsen. 

Tilmeld dig nyhedsbrev om 4.0

Læs artikler og blogs på ing.dk

Ing.dk: Vejen til Industri 4.0

»Sensorerne skal bruges til at smage på øllet. Vi kan genere tusindvis af vareprøver om dagen, men det er umuligt for os at smage på alle de gær- og urtesammensætninger, som vi har mulighed for at fremstille. Ved at bruge sensorer, kan vi hurtigt udvælge de bedste typer, der kan bruges til fremstilling af øl med den højeste kvalitet,« siger Jochen Förster, der er professor og leder af Gæring og Fermentering hos Carlsberg Laboratorium.

Idéen til samarbejdet udsprang af et møde mellem iNano og Carlsbergs Laboratorium til et forsknings-arrangement hos Carlsberg. Det er forskerne fra Aarhus Universitet, der skal levere sensorerne, der kan skelne mellem de kemiske indholdsstoffer.

Indtil videre er der udviklet en prototype, der kan kende forskel på fire af bryggeriets øl: Carlsberg Pilsner, Tuborg Pilsner, Wibroe og Nordic.

Kemiske sensorer taler sammen med skyen

For at kunne finde frem til de bedste smagsnuancer anvender projektet et væld af nye teknologier, der skal tilpasses processen. Målet er at skabe en sensorplatform, der hurtigt og pålideligt kan vurdere de data, som sensorerne opfanger.

»For at kunne smage på øl med kunstig intelligens skal man samle data ind. Her bruger vi kemiske sensorer, som indsamler prøver fra tusindvis af forskellige gærtyper. Data bliver så gemt i cloud’en, og herefter kan man analysere dem ved hjælp af kunstig intelligens,« fortæller Peter Kyvsgaard, der er teknisk løsningsspecialist i Microsoft.

Data fra sensorerne sendes til skyen, hvor informationerne bliver gemt i Microsofts Data Lake. Teknologien til at fortolke data er baseret på både machine learning, deep learning og cognitive services, forklarer han.

I projektet står Microsoft for at håndtere den store mængde data og udvikle en algoritme, der kan skabe brugbare informationer, som Jochen Förster kan anvende i det daglige arbejde med at udvikle nye typer af øl.

»Vi bruger avanceret kunstig intelligens til at finde mønstre og få ny viden om, hvordan ølprøverne smager. Vi har mulighed for at analysere tusindvis af gærprøver, og på den måde kan vi bedre finde frem til de gærprøver, der har det største potentiale for at brygge en øl, der smager godt,« siger Peter Kyvsgaard.

Det nye forskningsprojekt, der har titlen ‘The Beer Fingerprinting Project’, er støttet af Innovationsfonden med 18 mio. kroner. Projektet løber over de næste tre år og har et samlet budget på 28 mio. kroner.

Den artikel er publiceret på Ingeniørens tema "Vejen til Industri 4.0"  Tilmeld dig nyhedsbrev her.

Læs og deltag i debatten på ing.dk


Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close