27-05-2018 13:37:39

Kystsikring af København er vigtigere end Jylland

Kystsikring: Det er sund fornuft, hvis København bliver prioriteret højere end Jylland, når det kommer til kystsikring. Det mener Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er professor ved Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU.
27. jan. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Kystsikring af København er vigtigere end Jylland

Danmark var knap gået ind i 2017, før årets første stormflod ramte landet. Og så var det tilmed en såkaldt 100 års hændelse, som fik meget opmærksomhed i de danske medier. I de følgende dage var der flere, der stillede spørgsmålstegn ved, om begivenheden nu ikke fik lige rigelig opmærksomhed. Og hvorfor den store fokus på København? Men det er der ifølge Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er professor ved Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU, nu alligevel god grund til.

"Der er nogle faglige årsager til, at vi faktisk skal være mere bekymrede for hændelser omkring Sjælland end på den jyske vestkyst. Så med risiko for at blive skudt i skoene, at jeg har glemt mine jyske aner, vil jeg gerne advokere for, at det er sund – og jysk – fornuft at passe godt på København," skriver han blandt andet i sit indlæg på Altinget.dk

Karsten Arnbjerg-Nielsens pointe er, at det er meget forskelligt, hvor ofte en vandstand optræder - og hvor hårdt en stådan vandstand rammer. Og det er det vigtige. I forbindelse med stormfloden i januar, blev der i København målt en vandstand på ca. 1,5 meter, og en tilsvarende vandstand forekommer flere gange om året i Esbjerg. Faktisk skal man have en vandstand på mere end 3,5 meter over daglig vandstand for at opnå en tilsvarende sjælden hændelse i Esbjerg. Og så er der selvfølgelig økonomien.  

"Der er ikke andre steder i landet, hvor vi har bygget så tæt som i København. Det gør dels prisen for skader per kvadratmeter større, og dels, at prisen på reparation kun er en lille del af den samlede regning. Alene trafikalt vil det være en katastrofe, idet både S-togsnettet, Køge Bugt landevej og motorvej vil være sat ud af spillet på én gang. Avedøreværket er også dyrt at erstatte – og listen fortsætter," skriver Karsten Arnbjerg-Nielsen.

En vandstigning i København vil altså forårsage skade på dansk infrastruktur og økonomi på en helt anden måde, end en tilsvarende stigning i Esbjerg.  

"En sidste ting: På grund af klimaændringer vil vi få en stigende havvandstand, der år for år vil øge problemet. Den samlede udfordring er gigantisk. Vi kan måske løse problemet ved at flytte København til et andet sted, men det skal være hele København – ikke blot et par tusind statslige arbejdspladser. Så min næste klumme vil diskutere, hvordan vi kan gribe problemet an. God vind og tørre fødder indtil da," afslutter han sit indlæg.

Læs hele debatindlægget på Altinget.dk

Ing.dk: Svulmende tape skal beskytte huse mod stormflod og skybrud
Ing.dk: Svulmende tape skal beskytte huse mod stormflod og skybrud

Skybrud: En tape, der er nem at montere og svulmer op på samme måde som et hygiejnebind, når der kommer vand på den, skal beskytte huse mod oversvømmelser og skybrud.

Læs mere
Indlandsisen har øget havenes vandstand med over fire meter

Den smeltende indlandsis er skyld i langt højere global vandstandsstigning end hidtil antaget, viser et nyt studie i Science Advances.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close