19-09-2018 09:33:20

Larver æder sig ind i kampen mod plastikforurening

Kampen mod plastikforurening er for alvor sat ind, og måske kan voksmøllarver være redningen. Forskere har nemlig fundet ud af, at voksmøllarver både æder og nedbryder plastikken.
27. apr. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen
<p>Voksmøllarver kan være med til at mindske den kæmpe plastforurening, der i dag er i verden. </p>

Voksmøllarver kan være med til at mindske den kæmpe plastforurening, der i dag er i verden. 

Det var egentlig ved et tilfælde, at forskeren og amatørbiavleren Federica Bertocchini opdagede, at voksmøllarver kunne æde plastik. Der var nemlig en hær af voksmøllarver, der hærgede hende bistader. Hun puttede dem derfor i en plastikpose, men da Federica Bertocchini senere ville smide posen ud, så hun, at laverne havde spredt sig rundt i hele rummet. De havde simpelthen spist sig igennem plastikposen. Det skriver The Guardian.

Federica Bertocchini, der er forsker Spanish National Research Council, satte sig derfor sammen med forskere på Cambridge University for at kigge nærmere på voksmøllarverne. Det viste sig, at omkring 100 larver kunne spise 112 milligram plastik på 12 timer. Larverne åd ikke kun plastikken, men fordøjede den rent faktisk. Forskerne ved dog endnu ikke, om plastikken rent næringsmæssigt er brugbar for larverne.  

”Hvis de bare spiser plastikpossen for at komme ud af den, bliver de hurtigt trætte af at æde plastik, men hvis larverne i stedet ser plastikken som mad, så er det en helt anden sag. Det er vi i gang med at finde ud af,” siger biokemikeren Paolo Bombelli fra Cambridge Universitet.

Forskerne håber på at kunne finde de enzymer, som larverne bruger til at nedbryde plastikken, da enzymerne længere sigt måske kan integreres i bakterier som fx E. coli eller i havplankton og på den måde være med til at mindske plastikforureningen. 


Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close