18-10-2018 22:30:48

Få snuden op og tænk på fremtiden

Koncentrerer du dig udelukkende om at udføre dit job end at overveje, hvilket job og kompetencer du har brug for i fremtiden? Brug MUS til at forme din fremtidige karriere, så den er fyldt med arbejdsglæde og energi, lyder rådet fra karriererådgiver i IDA, Morten Esmann.
Ajourført den 4. sep. 2017 Af IDA Learning
<p>IDA-medlemmer skal ikke tænke på sig selv og deres kompetencer hver dag. Her skal de første og fremmest koncentrere sig om at gøre deres arbejde godt. Men til de årlige MUS-samtaler er det en god idé at komme op i helikopteren og se lidt ind i behovene for fremtiden, siger karriererådgiver i IDA Morten Esmann.</p>

IDA-medlemmer skal ikke tænke på sig selv og deres kompetencer hver dag. Her skal de første og fremmest koncentrere sig om at gøre deres arbejde godt. Men til de årlige MUS-samtaler er det en god idé at komme op i helikopteren og se lidt ind i behovene for fremtiden, siger karriererådgiver i IDA Morten Esmann.

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for 1 karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale

Kender du det, at du er så travlt optaget af dit arbejde og dine opgaver, at du ikke ved, hvad du skal svare, når du bliver stillet spørgsmålene: Hvad er dine planer og hvad vil du lave i fremtiden?

Mange IDA-medlemmer er så dygtige til deres job, at de er specialister og eksperter på deres faglige område. De koncentrerer sig derfor typisk mere om at udføre deres job – end at tænke over at vedligeholde og udvikle deres kompetencer.

”Eksperter har en tendens til at undervurdere deres egen viden. De synes ikke, at det er noget specielt. Derfor kan der være en fare for, at de glemmer at sætte ord på, hvad de er dygtige til eller hvad de trives med at lave. I en travl hverdag er det jo heller ikke nemt at tage sig tid til det,” siger karriererådgiver i IDA Morten Esmann.

Brug MUS til at tænke på fremtiden

Ingeniører, cand.scient’er og it-uddannede arbejder under en brændende platform på den måde, at de arbejder med områder, der er under hastig forandring. Dem, der er eksperter i dag, er det ikke nødvendigvis i morgen.

”Heldigvis er de med deres uddannelser og generelle kvalifikationer i stand til at forandre sig og danne sig et overblik over, hvad de kunne have glæde af af fremtidige kompetencer,” siger Morten Esmann.

Rådet fra Morten Esmann er derfor, at IDA-medlemmerne skal tage snuden op af sporet og bruge MUS-samtaler til at finde ud af, hvad der skaber arbejdsglæde, energi og motivation for dem i arbejdslivet.

”Et godt job rummer kombinationen af de kompetencer du har, krydret med den rette balance af udfordringer i opgaver, som du ikke har prøvet før. Derfor er det en god idé at være chauffør i egen bus og få en karriere, man selv har valgt – og som andre ikke har valgt for dig,” siger Morten Esmann.

Svar på de svære spørgsmål

En af farerne ved at have snuden begravet i sporet er, at man mister fokus på den retning, man gerne vil udvikle sig til. Derfor kan forberedelserne til MUS være at svare på en række spørgsmål.

”Det første spørgsmål er om du er glad for dit arbejde? Og hvis du er, hvorfor? Det andet spørgsmål er, hvis du ikke er glad for dit arbejde – hvad er det så du gerne vil i stedet? Hvad skal styrkes, hvad mangler og hvad skal erstattes? Hvordan kommer du til at lave mere af det, du er god til og glad for?,” siger Morten Esmann.

Skriv dagbog i fem-seks uger

Morten Esmann foreslår at lave en dagbog over en periode på fem-seks uger, hvor du hver dag skriver ned, hvad du har lavet den dag. Både de opgaver, du har løst og de kompetencer, du har brugt. Sæt så nogle smileys ud for hver opgave, som indikerer, hvor vigtigt det er for dig, at den opgave er en del af dit job.

”Det lyder måske omfangsrigt og tidskrævende, men det behøver det ikke at være. Det handler lige om at spore tankerne ind på det, der giver energi i dit arbejdsliv. Du skal jo ikke tænke over dine kompetencer og fremtidsdrømme hver dag, men til MUS er det en god idé lige at komme op i helikopteren,” påpeger Morten Esmann.

Sådan planlægger du din karriere
Sådan planlægger du din karriere

Det er en god idé at stoppe op, få snuden ud af plovfuren og overveje med dig selv, hvad et godt job er, lyder rådet fra karriererådgiver Morten Esmann.

Læs mere
Brug MUS til at holde dig markedsklar
Brug MUS til at holde dig markedsklar

Områdechef i IDA Peter Leth anbefaler, at du her i starten af året tænker over dine planer for fremtiden, så du kan gå proaktivt til din MUS.

Læs mere
Dine kompetencer fra uddannelsen bliver hurtigt forældede
Dine kompetencer fra uddannelsen bliver hurtigt forældede

Det er dine kompetencer, du skal finde trygheden i. Ikke i det faste job eller den virksomhed, du er ansat i. Det fortæller karriererådgiver Kim Knudsen.

Læs mere
Sådan udvikler du dig i dit job
Sådan udvikler du dig i dit job

Man lever et risikabelt liv på jobbet, hvis gabet mellem ens nuværende kompetencer og fremtidens krav bliver for stort. Og i en tid hvor kompetencerne hastigt forældes, øges behovet for konstant u ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close