18-10-2018 07:53:38

Ingeniørmangel fører til pæne lønstigninger

Flaskehalsene på store dele af ingeniørerne og cand.scient.ernes arbejdsmarked kan nu også ses på lønudviklingen. I det forgangne år har IDAs medlemmer på det private område fået lønstigninger på i gennemsnit 3,9 %
3. dec. 2014 Af Søren Lauridsen - Afdelingschef, IDA Politik og Presse
Lønudviklingen for ingeniører siden 2006.
Lønudviklingen for ingeniører siden 2006.

I en lang række sektorer er der mangel på ingeniører og cand.scient.er. Disse flaskehalse kommer nu også til udtryk i de privatansattes ingeniørers lønudvikling, der steg med 3,9 % i det seneste år. I samme periode har inflationen ligget på 0,5 %.

”Ingeniører og cand.scient.er er en efterspurgt vare rigtig mange steder. Ledigheden blandt vores medlemmer ligger på 2,5 % til trods for, at der år for år udklækkes flere nye ingeniører. Det materialiserer sig i pæne lønstigninger for de privatansatte ingeniører,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Ingeniørmanglen kan aflæses direkte i Beskæftigelsesregionernes Arbejdsmarkedsbalance. Her fremgår det, at der er mangel på eksempelvis it-, bygnings-, maskin-, elektro- og miljøingeniører og forskere og undervisere indenfor naturvidenskab og teknik.

”Alle fremskrivninger viser, at der også vil være mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt om både 5, 10 og 20 år. Løn handler også om udbud og efterspørgsel, og det vil formentlig også påvirke lønudviklingen de kommende år,” siger Morten Thiessen.

Job og Karriere

Få hjælp til alt inden for karriere, kompetencer og efteruddannelse. IDA har en række værktøjer, der hjælper dig med at kortlægge din nuværende karrieresituation samt lægge puslespillet for fremtiden.

Se alle IDAs tilbud inden for Job og Karriere her.

Blandt de offentligt ansatte ingeniører landede lønudviklingen på mere beskedne 1,2 % samlet set.

”De offentlige arbejdspladser ligger i direkte konkurrence med de private om ingeniørernes gunst. Derfor er procentuelle generelle lønforbedringer også et af IDAs hovedkrav ved de kommende overenskomstforhandlinger med stat, kommuner og regioner,” siger Morten Thiessen.

De detaljerede tabeller med tallene bag denne artikel med grafik kan findes i IDAs lønstatistik (forudsætter login).


Deltag i debatten

luk
close