21-11-2018 21:29:49

Lønforhandling: Tal dig selv op, kvinde

Kvinder bruger de samme værktøjer som mænd, når der skal forhandles løn. Men realiteten er alligevel, at kvinderne tjener 3,6 procent mindre end mændene, viser IDAs lønstatistik. Her på Kvindernes Internationale Kampdag får du som kvinde IDAs råd til lønforhandling.
8. mar. 2017 Af Annika Ipsen

Det er Kvindernes Internationale Kampdag – og der er stadig noget at kæmpe for, da kvindernes løn halter bagefter mændenes med 3,6 procent, viser IDAs lønstatistik 2016. Skal du som kvinde forhandle løn, skal du tage udgangspunkt i hvad mænd tjener

Politisk konsulent i IDA Sune Maegaard Løvsø kommer med syv håndfaste råd til kvinders lønforhandling.

Få de bedste råd til din kommende lønforhandling

Politisk konsulent i IDA Sune Maegaard Løvsø kommer med syv håndfaste råd til kvinders lønforhandling.

”I virkeligheden er der ingen forskel på de værktøjer kvinder og mænd skal bruge til lønforhandling. Det handler meget om, hvordan de bliver mødt, når de sidder i lokalet. Lidt stereotypt bliver der set anderledes på kvinder med håndfaste argumenter. Det skal de udover – for hvorfor skulle din chef synes, at din indsats er mindre værd end de mandlige kollegas?,” siger han.

1. Brug IDAs lønstatistik - forbered dig som en mand

Du skal som kvinde forberede dig ved at tage udgangspunkt i IDAs lønstatistik og se på, hvad mændene tjener. Det er en god idé, at du forbereder chefen på din forventning til lønnen, hvis du ikke kan lide selve konfrontationen til den konkrete lønforhandling.

”Så sikrer du dig, at din chef er kommet udover overraskelsen over dit ambitiøse udspil – så I to har noget at forhandle om. Kig på mænd med samme anciennitet som dig selv. For det handler jo ikke bare om kroner og øre, men om at din løn også er en anerkendelse for din indsats. Du skal tale sig selv op. Dit arbejde er lige så meget værd, som din mandlige kollegas,” fastslår Sune Maegaard Løvsø.

2. Find argumenter for højere løn

Du skal finde de gode argumenter frem for, hvorfor du skal have mere i løn. Her skal du liste den erfaring op, som du har erhvervet dig, de opgaver du har løst – og som har givet dig nye kompetencer.

”Du skal også gøre virksomhedens strategi til din strategi. Hvordan kan du konkret bidrage til, at virksomheden kan nå sine mål? Hvor har du allerede skabt værdi – og hvordan har du levet op til de forventede mål? Derfor skal du også italesætte, hvordan du fremadrettet kan bidrage til virksomhedens mål,” siger Sune Maegaard Løvsø.

Du kan også fokusere på de opgaver og projekter, du skal i gang med at løse i den kommende tid, hvis du ikke har en ’track record’ at henvise til.

3. Tal med dine kolleger

Det er vigtigt at danne dig et overblik over, hvad dine kolleger har fået i lønforhøjelse, og hvad lønniveauet er i forhold til dig selv. Her kan du også finde ud af om det er kutyme at andre goder som for eksempel ferie, fridage eller noget helt tredje.

”Det er ikke fordi du til selve lønforhandlingen skal blande konkrete kolleger på banen, men du skal vide, hvor du ligger i forhold til de andre. Dine ældre kolleger vil helst ikke tale om deres løn. Det skyldes måske, at cheferne presser dem ved at sige: Du ligger bedre end de andre, så måske skal du holde lidt lav profil. Men hvis ingen fortæller kollegerne om deres løn, så er der ingen, der ved, hvor de selv ligger,” påpeger Sune Maegaard Løvsø.

IDA: Drop hemmelighedskræmmeriet

Formand for Ansattes Råd Juliane Marie Neiiendam mener, at åbenhed om vores løn er en måde at komme diskriminationen til livs. Hun mener, at løn er for omgærdet af hemmelighedskræmmeri på alt for mange arbejdspladser. Ledelsen skaber en kultur, hvor snak om løn er tabu. Plus mange IDA-medlemmer ser også løn som noget personligt, de ikke taler med kollegerne om.

”Den kultur skal vi ændre, for uden transparens og åbenhed kommer vi aldrig diskrimination og underbetalings til liv,” siger Juliane Marie Neiiendam i artiklen ’Kvindelige IDA-medlemmer halter efter mændene på løn’.

Kvinders barsel er en af grundene til, at kvinders løn halter efter mændenes, men det skal ikke være nogen hindring i din lønforhandling som kvinde. Selvom Rockwoolfondens analyse viser, at det koster kvinder 10 procent på lønnen pr. barn, så skal kvinderne gøre opmærksom på sig selv, mens de er på barsel. Når de kommer tilbage på jobbet skal de tale om, hvordan de vil løse de fremadrettede opgaver.

4. Vær ambitiøs i dit udspil – og find fælles fodslag med chefen

Du skal være ambitiøs i dit lønudspil – samtidig med, at du er realistisk. Du bliver ikke taget seriøst, hvis dit udspil er urealistisk højt.

”Det er vigtigt, at du lytter opmærksomt til din chef under forhandlingen, så du kan finde ud af, hvor I deler fælles grundlag. Måske er I enige om argumenterne for et tillæg, men bare uenige om beløbet,” siger Sune Maegaard Løvsø.

5. Levn plads til forhandling, vær kreativ – et nej er ikke et nej

Du må indgå en forhandling med dig selv – og det er vigtigt, at du taler dig selv og din indsats op. Du skal have styr på og fremhæve de gode resultater, du har skabt i løbet af året.

”Og når chefen så siger, at der ikke er penge til lønforhandlinger, må du ikke lade dig slå ud. Du skal levne plads til forhandling i dit udspil. Hvad skal du gøre bedre for at blive løftet i løn til den næste forhandling? Hvor skal du have fokus?,” siger Sune Maegaard Løvsø og fortsætter:

”Det er nemt for chefen at sige nej. Tænk på, hvad børn gør, når de får et nej. De spørger først om de må få fem, så fire, tre, to eller en. Hvis jeg ikke må det, må jeg så noget andet? Du kan også spørge, hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Hvad skal jeg gøre for at opnå den lønforhøjelse, jeg gerne vil have.”

”Husk du kan forhandle om andet end løn. Det er en god vinkel at tale om efter- og videreuddannelse. Hvordan kan du blive efteruddannet, så det skaber værdi for dig selv og virksomheden” siger Sune Maegaard Løvsø.

Du skal også tænke i andre goder som for eksempel efteruddannelse, ekstra ferie, betalt mobil, avisabonnementer, sundhedsforsikring, betalt bil, medarbejderaktier og kontingenter.  Se hvad andre får af goder i IDAs lønstatistik

Du kan også tale med tillidsfolk og formænd for virksomhedsgrupper, hvis der ikke er åbenhed om lønnen på din arbejdsplads.

6. Vær diplomatisk og loyal, hvis du er skuffet

Hvis du ikke er tilfreds med resultatet, skal du sige det til din chef på en konstruktiv måde. I skal fortsat have et godt samarbejde – og du skal fokusere på, hvad du skal gøre for at få den lønstigning næste gang.

7. Husk lønforhandlinger foregår hver dag

Og husk, at din lønforhandling starter i det sekund, du træder ud af døren efter lønforhandlingen. Gør løbende din chef opmærksom på de resultater, du opnår. Send ros fra kolleger, kunder og samarbejdspartnere videre til chefen, når de anerkender din arbejdsindsats.

Husk den løbende forventningsafstemning. Den er vigtig for at opnå det gode resultat til næste lønforhandling, og tag også vores test: 10 spørgsmål der forbereder dig på lønsamtalen

”Får jeg så mere i løn, hvis jeg opnår det, vi har talt om? Du skal kunne holde chefen op på nogle konkrete mål til næste lønforhandling,” siger Sune Maegaard Løvsø.

Se også webinaret Lønforhandling for kvinder eller tag vores test: 10 spørgsmål til din lønforhandling:

Lønforhandling for kvinder - On demand
Lønforhandling for kvinder - On demand

Kvinder er ligeså dygtige forhandlere som mænd - men vilkårene er forskellige.

Se video
Test dig selv: Er du klar til næste lønforhandling?
Test dig selv: Er du klar til næste lønforhandling?

Test dig selv: Hvad skal du svare, når din chef spørger dig, hvad dit lønudspil er? Og skal du sammenligne din løn med dine kollegaers? Og hvordan ved du, hvad du er værd? Bliv klædt på til din lønforhandling her.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close