19-09-2018 03:47:57

Driving IT giver den 2. november 2018 et unikt indblik i it-verdenens konstante ændringer. og du kommer hjem med konkret og brugbar viden om IT og udvikling. Tilmeld dig nu.

Manden bag det første dot-com: Internettet er blevet verdens største overvågningsapparat

Security: Overvågningssamfundet er på grund af internettet allerede gået langt længere, end George Orwell havde tænkt, da han skrev Sci-Fi-klassikeren 1984. Det mener it-legenden Brad Templeton, som er blandt talerne til årets Driving IT.
9. okt. 2017 Af Rene Pedersen

“Den største udfordring, vi står overfor, er at få samfundet til at indse, at vi har brug for privatliv, og at vi har brug for at begrænse disse organisationers (red: sikkerhedstjenester) muligheder. Vi er nødt til at trække en streg et eller andet sted”.

Selv om få er så begejstrede og har arbejdet i så mange år for internettets muligheder, er den verdenskendte it-udvikler og kommentator Brad Templeton også meget bekymret for fremtidens internet, som han kalder “verdens største overvågningsapparat”. Det forklarer han i et interview med den amerikanske organisation Big Think om overvågningssamfundet.

“Vi er nødt til at få folk til at forstå, at der ikke nødvendigvis er et “trade-off” mellem privacy og sikkerhed. At det er muligt at fastholde dine rettigheder og bevare et sikkert samfund på samme tid, selv om det er sværere. For det nemmeste er egentlig, at alle bare opgiver deres rettigheder, så det er den største udfordring i fremtiden,” siger han blandt andet i interviewet.

Brad Templeton har været aktiv i arbejdet med at skabe fundamentet for det, vi i dag kender som internettet, siden 1979 og var blandt andre med til at starte verdens første dot-com-virksomhed. Og han er meget bekymret for den udvikling, som nettet har taget. 

Brad Templeton

Brad Templeton har spillet en vigtig rolle i opbygningen af internettet siden siden 80erne og har gennem tiden haft en række forskellige roller som alt fra skribent, entreprenør, programmør, aktivist, oplægsholder og bruger.

Templeton var stifter, skribent og softwarearkitekt på ClariNet Communications Corp., som i 90erne skabte en online avis og blev det første reelle dot-com-firma, som udelukkende eksisterede på nettet. Derudover har Templeton været involveret i en række vigtige projekter i internettets spæde start. Fx i forbindelse med opbygningen af USENET, VisiCalc (verdens første regneark) og komprimeringsprogrammet Stuffit.

I dag leder han Networks & Computing Systems på Singularity University og fungerer som konsulent i forhold til selvkørende biler.

Læs mere om Brad Templeton

“Vi skabte dette vidunderlige internet, som vi alle bruger hele tiden. Vi køber ting på det, vi har sex over det, vi kommunikerer over det. Så mange aspekter af det, foregår over nettet, og vi har brugt enorme beløb på at bygge det og en række håndholdte enheder, computere og software. Men hvad har regeringerne og de store firmaer gjort?,” spørger han og svarer selv.

“De har gjort det til verdens største overvågningsapparat. Et overvågningsapparat, som ikke engang George Orwell havde drømt om”.

Nålen i høstakken

Problemet er ifølge Brad Templeton, at verdens sikkerhedstjenester er så bekymrede for sikkerheden, at de har indført en de facto omvendt bevisførelse. I stedet for at gå ud fra at alle er uskyldige, indtil andet er bevist, går sikkerhedstjenesterne ud fra, at alle er skyldige.

“De kigger, fordi de er nødt til at finde en nål i en høstak, i hele høstakken. De kigger på uskyldige mennesker for at finde skyldige mennesker,” siger han og slår samtidig fast, at ingen argumenterer mod, politiet og sikkerhedstjenesternes berettigelse. Men omfanget af overvågning er gået for langt.

Mød Brad Templeton til Driving IT 3. november 2017.

Driving IT

Driving IT giver den 2. november 2018 et unikt indblik i it-verdenens konstante ændringer. og du kommer hjem med konkret og brugbar viden om IT og udvikling.  Tilmeld dig nu.

Læs mere
"Jeg ser ikke de unge demonstrere i gaderne for privatliv på internettet"
"Jeg ser ikke de unge demonstrere i gaderne for privatliv på internettet"

Driving IT: Teknologigiganter som Google, Facebook og Apple ved mere om os, end vi tror, og det er der efterhånden intet, vi kan gøre ved, mener Poul-Henning Kamp, der føler et panoptikon krybe tættere på

Læs mere
»Internettet er vokset eksponentielt siden 70'erne«
»Internettet er vokset eksponentielt siden 70'erne«

Driving IT: Ofte vil vi overdrive, hvor meget ny teknologi eller paradigmer kommer til at ændre på sigt. Men det ændrer ikke på, at eksponentiel vækst vil præge de fleste brancher i fremtiden, mener it-debatt ...

Læs mere
»Russerne har haft større held med cyberkrig, end de nogensinde selv havde drømt om«
»Russerne har haft større held med cyberkrig, end de nogensinde selv havde drømt om«

Cyberkrig: Cyberkrig har eksisteret som fænomen siden 90’erne, men antallet af angreb og omfanget vokser kraftigt. Med valget af Donald Trump som præsident havde Rusland ifølge cybersikkerhedsekspert større ...

Læs mere
Dansk iværksætter skaber jobs og billige veje i Afrika
Dansk iværksætter skaber jobs og billige veje i Afrika

FN's verdensmål: Johan Juul Johansen vil med sin virksomhed Mobilized Construction forbedre vejnettet i Uganda og Kenya, samtidig med at der skabes arbejde til de lokale. Alt, de behøver, er en smartphone og en skovl.

Læs mere
Er Silicon Valley fortsat verdens Eldorado for techvirksomheder?
Er Silicon Valley fortsat verdens Eldorado for techvirksomheder?

Driving IT: Silicon Valley er dyr, konkurrencen er hård og nye blomstrende techmiljøer åbner i Kina, Israel og Indien. Men den gamle teknologi-hovedstad er alligevel fortsat unik, mener Danmarks mand i marken

Læs mere
Lone er nødt til at tænke og agere som en hacker i sit arbejde
Lone er nødt til at tænke og agere som en hacker i sit arbejde

Hacking: Lone Juul Dransfeldt Christensen er certificeret etisk hacker hos NNIT og arbejder med at beskytte it-systemer, som kan betyde forskellen på liv og død. Hun er drevet af den intellektuelle udfordr ...

Læs mere
Sådan bliver du hacker: Det er skræmmende nemt
Sådan bliver du hacker: Det er skræmmende nemt

Security: Det er ulovligt og etisk forkert at hacke. Men det er også chokerende enkelt. Bliv klogere på, hvor let de fleste af os tager på udfordringerne.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close