19-09-2018 09:53:34

Manglende investeringer i grøn energi er en alvorlig trussel mod dansk eksport

Grøn omstilling: Venture- og vækstkapital til energiteknologi er faldet med 98 procent siden finanskrisen, viser en ny undersøgelse lavet for IDA, Dansk Energi og DI.
24. apr. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Manglende investeringer i grøn energi er en alvorlig trussel mod dansk eksport

Danmark har en efterhånden lang tradition for at sælge vores energiteknologi til udlandet, og eksporten af energiteknologi er siden 2010 steget med vækstrater på mere end 10 procent i 2013 og 2014. Manglende investeringer er dog en alvorlig trussel mod Danmarks position på energiteknologi-markedet, og i 2015 blev eksportfremgangen afløst af et fald på 3,9 pct.

En ny undersøgelse, som Deloitte har foretaget for IDA, Dansk Energi og DI Energi viser samtidig, at det er gået kraftigt ned ad bakke med de private investeringer i energiteknologi. Hele 98 procent er venture- og vækstkapitalen faldet med siden Finanskrisen. Og derudover bliver de offentlige midler skåret med over 50 procent frem mod 2020, hvilket gør det svært for Danmark at beholde sin position blandt de mest innovative lande på området.

“Det er bekymrende, når vi kan se, at venture capital-investeringerne ikke er komme tilbage til energiområdet. Vi havde jo håbet, at de også var steget her. Det er jo netop den slags investeringer, der skal få energiteknologier til gå fra at være energiløsninger i Danmark til også at være teknologier, vi kan eksportere,” siger IDA-formand, Thomas Damkjær Petersen.

Han hæfter sig ved, at der er en række af rammebetingelser, der skal være i orden når investorer beslutter sig for at investere. Og særlig på energiområdet betyder det meget, hvad der sker politisk. og her oplever vi en politisk usikkerhed omkring regeringens holdning.

“Vi har en regering, hvor energi-, forsynings- og klimaministeren, skabte usikkerhed omkring de kystnære havvindmøller i efteråret. Men som i sidste måned lancerede energi eksportstrategi, hvor netop havvind fremstilles som et styrkeområde med udgangspunkt i de nyeste udbud på dansk havvind. Det bliver uklart, hvad regeringen vil, og om man kan stole på, om de siger noget andet i næste måned. Den slags slinger er gift for investeringsmiljøet,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Et eksempel på de svære vilkår er virksomheden Green Hydrogen. Børsen har talt med Niels-Arne Baden, der er direktør, og han fortæller, at han har været i kontakt med mange potentielle investorer over de senest to år. Alligevel er det ikke lykkedes at rejse de 20 millioner kroner, som virksomheden har brug for.

“Jeg har været i kontakt med 43 mulige investorer, og vi er også kommet langt med nogle af dem, men har ikke haft held endnu,” siger han til Børsen.

Green Hydrogen udvikler elektrolyseanlæg, som kan lagre energi til brint og er blandt de få i Europa, der udvikler anlæg af den type. Og i Børsen udtrykker direktøren bekymring for, om virksomheden kan blive i Danmark. Og det bekymrer også hos Innovationsfonden.

“Min erfaring siger mig, at hvis vi ødelægger det, vi har bygget op på det her felt, vil det tage fem til 10 år, før vi har bygget det op igen,” siger direktør, Peter Høngaard Andersen til Børsen. 

Idas holdning til grøn energi

IDA er politisk uafhængig, men søger som interesseorganisation via vores synspunkter og mærkesager at påvirke beslutningerne i samfundet til medlemmernes fordel.

Læs mere om IDAs mærkesager på Ida.dk 


Deltag i debatten

luk
close