20-10-2018 02:19:43

Markedet for 3D-printet beton bliver fordoblet i løbet af de næste fem år

Beton: 3D-print af beton står over for sit store gennembrud. I løbet af de næste fem år bliver teknologien billigere og hurtigere end traditionelle metoder.
31. maj. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Markedet for 3D-printet beton bliver fordoblet i løbet af de næste fem år

Selv om forskere har arbejdet med at skabe 3D-printere, der kan printe gulve og vægge af beton i mere end 10 år, har teknologien endnu ikke fået sit helt store gennembrud. Ifølge en ny rapport fra det globale forsknings- og konsulenthus Markets and Markets står 3D-print dog over for en kraftig stigning i løbet af de næste fem år. Markets and Markets forventer, at branchen i perioden 2016 til 2021 vokser fra 24,5 million dollars til 56,4 million dollars.

Globalt set er det stadig små beløb for en gigantisk branche som byggeriet. Og rapporten peger på, at finanskrisen har været med til at bremse udviklingen, men at den nu begynder at tage fart. De store drivere i forhold til at implementere 3D-printet beton er hastighed, præcision og pris. Ifølge rapporten kan 3D-print-teknologien spare mellem 30 og 60 procent af materialet og mellem 50 og 70 procent af tiden.

“Asien og området omkring Stillehavet er den region, der vækster mest, når der kommer til 3D-print af beton. Det stigende befolkningstal i regionen kombineret med en højere disponibel indkomst og stigende behov for nye bygninger er de primære årsager til væksten i 3D-print af beton,” skriver Markets and Markets i rapporten.

Samme steder peger de også på, at Kina er det hurtigst voksende land inden for 3D-print af beton. Det skyldes blandt andet stor opbakning fra regeringen, en bevægelse mod standardisering samt en hurtig udvikling inden for teknologien.

Flere forsøg i Danmark

I Danmark arbejder blandt andre DTU og RUC med forsøg, der skal gøre teknologien mere tilgængelig for danske byggevirksomheder. I omkring halvandet år det såkaldte Fablab på Roskilde Universitet (RUC) arbejdet på en variant, der kan printe elementer på op til 5 x 5 x 5 meter.

“Det er relativt nemt at printe med beton. Men det er svært at undgå, at det splatter ud. Man er eksempelvis nødt til at justere betonens hærdetid efter, hvor stort et objekt, man er i gang med at printe. Hvis det hærder for hurtigt, kan du ikke få lagene til at binde på hinanden, og hvis det hærder for langsomt, splatter det ud under vægten af de næste lag.” sagde Nicolas Padfield fra RUC, der er laboratorieleder på Fablab Roskilde til Ingeniøren i januar.

Også den svenskejede entreprenørgigant Skanska forventer at rulle 3D-print ud i stor stil i løbet af de kommende år.

Læs mere om rapporten her

Interesserer du dig for byggeri, har IDA har en række netværk, du kan melde dig ind i. 

Meld dig ind i IDA Byg
Meld dig ind i IDA Byg

Som medlem af IDA Byg får du rig lejlighed til at holde dig ajour med den teknologiske udvikling på bygge- og anlægsområdet, og du møder 4000 ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere
Meld dig ind i IDA Bygningsfysik
Meld dig ind i IDA Bygningsfysik

I IDA Bygningsfysik arbejder vi for at udbrede kendskabet til bygningsfysiske forhold i alle led inden for byggeriet; fra forskning til udførelse.

Læs mere
Dansk Betonforening

I Dansk Betonforening, DBF, arbejder vi for at øge og sprede kendskabet til betons egenskaber, fremstilling og anvendelse.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close