21-11-2018 13:18:56

Matematik hjælper New Yorks brandvæsen til at forhindre brande

Brandteknik: I New York hjælper en algoritme til at pege på de bygninger, der har størst risiko for at bryde i brand. Hver morgen får byens brandvæsen en liste over bygninger, der trænger til at blive inspiceret.
17. feb. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Kan du forudse en brand og dermed forhindre den, før en bygning rent faktisk står i flammer? Med udgangspunkt i masser af data og en avanceret logaritme, håber New Yorks brandvæsen, at de har skabt en game changer i forhold til brandbekæmpelse.

Siden 2008 har New York City Fire Department, FDNY, arbejdet på skabe overblik over byens mere end 330.000 bygninger i et database-system kaldet RBIS (Risk-Based Inspection System). I databasen lister brandvæsnet de bygninger, som udgør den største risiko for at bryde i brand.
Først version af algoritmen, der skal pege på udsatte bygninger, var færdig i 2013 og fik navnet Firecast 1.0. I dag er man nået til Firecast 3.0, og ambitionerne for systemet er vokset eksponentielt.

Papirrapporter skrottet til fordel for samlet system

I 2008 var alle inspektionsrapporter gemt som papirudgaver på de enkelte brandstationer. Så i første omgang handlede RBIS-arbejdet primært om at skabe et overblik over, hvor brandmyndighederne har været. Men når data alligevel bliver indsamlet, giver det mening også at forsøge at bruge dem til at skabe overblik over, hvor der er størst behov for en ny inspektion.

“Vi var nødt til at spørge os selv, hvad vi kunne gøre for at blive bedre til at udpege de bygninger, vi skulle inspicere, for vi har ikke en chance for at inspicere alle 330.000. Men hvordan træffer vi det rigtige valg,” siger Jeff Roth, der var leder for den gruppe i FDNY, der stod for udviklingen af systemet, til National Fire Protection Association Journal.

Løsningen bestod blandt andet af big data og kunstig intelligens. Systemet tog i første omgang blot udgangspunkt i 60 parametre, men version 3.0 ser på mere end 7500 parametre og benytter kunstig intelligens til at give et bud på bygningerne med størst risici for at bryde i brand. Hver morgen giver systemet sit bud på en risikoprofil, som FDNY kan tage udgangspunkt i, når de skal planlægge inspektioner.

Systemet har kostet i omegnen af 25 millioner dollars at implementere. Men i New York håber brandmyndighederne, at det vil gøre det muligt at finde frem til truede bygninger.

Danskere har tre gange så høj risiko for at dø i en brand som tyskere og briter

Byggeri: Risikoen for at dø i en brand er mindst tre gange højere i Danmark end i Tyskland, Storbritannien og Holland, viser ny opgørelse. På tide med politisk handling, mener en gruppe bag en ny strategi ...

Læs mere

Deltag i debatten

Byggeri og Anlæg - artikler og arrangementer

luk
close