18-10-2018 07:37:09

Matematik på fabriksgulvet

Danske Westrup A/S, der er en af verdens førende virksomheder inden for fremstilling af frøsorteringsmaskiner, stod med en matematisk udfordring. Derfor kontaktede virksomheden DTU’s matematiske rejsehold.
24. jul. 2017 Af Andreas Johansen - DTU

orøvej i det nordøstlige Slagelse. Grå industribygninger ligger på rad og række. Blandt bygningerne ligger Westrups store, mørkegrå hovedbygning med karakteristiske grønne bogstaver i toppen. Her har virksomheden holdt til, siden Westrup kort efter etableringen i 1958 flyttede ud af grundlæggeren Troels Westrups garage.

Garagen blev for lille, og det er tydeligt hvorfor. De grå haller er fyldt med tonstunge frøsorteringsmaskiner, der skal gøre landmænd verden over i stand til at sortere deres frø hurtigere og bedre. Men selv her blandt eksperter med mange års erfaring, opstår problemer, der ikke kan løses uden videre.

Bag frøsorteringsmaskinerne ligger nemlig avancerede matematiske udregninger, som forklarer, hvordan maskinerne fungerer. Maskinerne sorterer korn og frø ved at brugbare frø separeres fra alt det andet, når tunge metalkasser ryster frem og tilbage. Man kan tydeligt mærke rystelserne, når man står ved siden af maskinen. Og de forplanter sig til de bygninger, som kunderne ender med at placere maskinerne i. Westrup har gennem mange år beregnet disse påvirkninger, men virksomheden ønskede, at beregningerne i højere grad skulle basere sig på den nyeste viden inden for området.

Samarbejde gavner alle

Den viden kunne lektor Poul G. Hjorth levere. Som leder af DTU Computes matematiske rejsehold ved han, hvordan industrivirksomheder kan få gavn af samarbejdet med matematikere.

I samarbejde med kolleger og studerende gik han i gang med at løse Westrups udfordring. Han viskede en stor tavle ren, og i samarbejde med virksomhedens egne ingeniører, et par kolleger og en flok talentfulde studerende blev der gennemført nye, komplekse beregninger af maskinernes rystelser og udarbejdet et forslag til, hvordan maskinernes rystelser kunne dæmpes ved et at ændre lidt på designet. Dernæst blev der udarbejdet en rapport, som Westrups tekniske chef, Flemming Dam, fik overrakt. Nu er virksomheden ved at implementere den metode, som blev foreslået af arbejdsgruppen.

”Det kommer aldrig til at lade sig gøre at eliminere rystelserne helt og aldeles. De to store beholdere, som rystes frem og tilbage, vejer over et ton hver, og er forskudt fra hinanden, så rystelser kan ikke helt undgås. Men vi fandt ud af, at der var muligheder for at eliminere påvirkningen til omgivelserne,” forklarer Flemming Dam.

”Vi gav matematikerne den opgave, at de også skulle regne på, hvordan vi bedst muligt kunne optimere vores maskiner, så de påvirkede omgivelserne mindst muligt. Og nu arbejder vi med at bruge det princip, gruppen udpegede, i vores fremtidige produkter,” siger Flemming Dam.

”Generelt er samarbejdet mellem industrien og universiteterne en rigtig god ide. Vi er måske 100 mand i alt her i virksomheden. Og vi har ikke kapaciteten til at lave de beregninger, som Poul Hjorth og hans kollegaer kan foretage. Det tilfører os stor værdi, at de kan hjælpe os med det,” siger Flemming Dam.

Artiklen er oprindelig udgivet hos DTU.


Deltag i debatten

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close