18-10-2018 07:17:26

McKinsey-rapport: Robotter erstatter ikke ingeniører

40 procent af alle arbejdsopgaver vil i fremtiden blive automatiseret, men ingeniører har dog ingen fare for at blive erstattet af robotter. Det viser ny rapport fra McKinsey om fremtidens automatisering i Danmark.
1. maj. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen
<p>Ny McKinsey-rapport viser, at robotter ikke komme til at udkonkurrere ingeniører i fremtiden. </p>

Ny McKinsey-rapport viser, at robotter ikke komme til at udkonkurrere ingeniører i fremtiden. 

En ny rapport fra konsulenthuset McKinsey "A future that works: The impact of automation in Denmark" viser, at det i fremtiden er en fordel at have taget en lang uddannelsen, fordi jo længere din uddannelse er, des færre arbejdsopgaver vil en robot kunne frataget dig i fremtiden. Det skriver Ingeniøren

Det er cirka 40 % af alle arbejdsopgaver, som i fremtiden vil blive automatiseret af robotter, viser rapporten. Ingeniører har dog ingen fare for at blive udkonkurreret af en robot, og samtidig er ingeniørmangel et af de temaer, som fremgår i rapporten.  Dette ses i takt med, at ingeniører og dataloger er dem, der skal stå i spidsen for automatiseringen, hvilket skal erstatte nogle af de rutineopgaver, som findes i dag.  

Rapporten opfordrer også regeringen til at se næremere på uddannelsessystemet for, at vi i fremtiden undgår den store mangel på ingeniører. En opgave, som IDA blandt andet har sat fokus på de senere år gennem alliancen Engineer the Future.

Rapport bygger på en analyse af automatiseringspotentialet på baggrund af fag, uddannelsesniveau og brancher. Det anslås blandt andet, at hvis man fx er civilingeniør, vil 24 procent af ens arbejdsopgaver automatiseres. Ingeniørerne altså stadig blive berørt af automatiseringen, men det ser noget værre ud for dem, der kun har taget folkeskoleuddannelse, hvor 52 procent af deres arbejdsopgaver blive automatiseret.  

Det er især i industrien, at der er det største automatiserings potentiale. Hele 63 procent af opgaverne, som udføres i dag, vil i fremtiden blive overtaget af maskiner. Den sektor, hvor der er mindst mulighed for automatisering, er det offentlige. Det er blandt andet undervisning, omsorg og pleje, som ikke kan automatiseres mere end 27 procent, viser rapporten.

Rapporten kigger primært på Danmark, men spår også, at i 2055 vil 50 procent af alle verdens arbejdsopgaver blive klaret af maskiner.

Du kan læse hele McKinsey-rapporten her.


Deltag i debatten

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close