21-11-2018 01:08:22

”Mere emballage er bedre for miljøet”

Forskning: Beregninger fra DTU viser, at mere fødevareemballage ofte er bedre end mindre, når det gælder miljøet.
27. jan. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Den gennemsnitlige dansker bruger 160 kilo emballage om året, hvilket tilsammen udgår 895.00 tons emballage årligt. Næsten halvdelen af danskerne mener, at de varer de køber har for meget emballage rundt om sig, men det er forkert at fokusere på mængden af emballage.

”Danske forbrugere har en vrangforestilling om, hvad der er godt for varerne og for miljøet. Uden emballage ville vores fødevarer holde kortere tid, og madspildet, som er stort, ville være endnu større,” siger Søren Rahbek Østergaard, der er emballageekspert på Teknologisk Instituts afdeling for emballage og transport, til Samvirke

Beregninger fra DTU viser, at knap 70 procent af klimabelastningen sker ved produktionen af maden, og blot én procent af madvarernes samlede miljøbelastning stammer fra emballage.

”Emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk,” siger Thomas Fruergaard Astrup, der er professor på DTU Environment.  

Ifølge Thomas Fruergaard Astrup er der dog altid en miljøgevinst ved at reducere mængden af emballage eller anvende miljøvenligt emballage i stedet. Men det er dog ikke altid, at emballage fremstillet af biologisk materiale, er mere miljøvenligt.

”Produktionen af biomasse medfører i dag en stor miljøbelastning. Biomaterialerne kan være baserede på affald, og man skal se på, hvilken alternativ anvendelse affaldet kunne have. Måske får vi mere ud af affaldet, hvis vi brænder det og udnytter energien til eksempelvis opvarmning,” siger Thomas Fruergaard Astrup.  

Ender bioemballagen i naturen, har den dog den fordel, at den bliver nedbrudt. Der er i stedet et behov for et fundeamentalt redesign af hele plastikemballage-systemet, mener Ellen MacArthur Foundation, hvis vi i fremtiden skal kunne genanvende emballagen. 

Du kan læse hele artiklen om, hvorfor mere emballage er bedre for miljøet på Samvirke.

Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet
Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet

Mikroplast: Der er brug for store ændringer i plastikindustrien. Bliver hele plastikemballage-kredsløbet ikke totalt redesignet vil næsten en tredjedel aldrig kunne genanvendes, viser ny rapport.

Læs mere
I år 2050 vil der være mere plastik end fisk i havet
I år 2050 vil der være mere plastik end fisk i havet

Forestil dig en fisketur, hvor du fanger mere plastik end fisk. Dette er en realitet i år 2050, hvis der ikke gøres noget ved det store problem med forurening af plastik i verdenshavene.

Læs mere
Hvor kommer mikroplast fra?
Hvor kommer mikroplast fra?

Hvert år ender 4 til 12 millioner ton plastik i havet. En andel af dette stammer fra mikroplast, men hvor kommer mikroplasten fra?

Læs mere
Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?
Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?

Mikroplast og andre syntetiske materialer findes overalt på land og i vandmiljøet. Vi ved, at det er et miljøproblem, men hvor stort er det? Vi har samlet fem links, der gør dig klogere på, hvor d ...

Læs mere
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

Mikroplast: Hvert år ender der mellem 4 og 12 millioner tons plastik i havet. Der er bred enighed om, at det er et problem, men forskerne ved reelt ikke, hvad det betyder for dyr og mennesker.

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close