21-11-2018 21:31:39

Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?

Mikroplast og andre syntetiske materialer findes overalt på land og i vandmiljøet. Vi ved, at det er et miljøproblem, men hvor stort er det? Vi har samlet fem links, der gør dig klogere på, hvor de små partikler af plastik kommer fra, og hvilke problemer de skaber.
Ajourført den 28. jun. 2017 Af IDA Universe
<p>Plastik i verdenshavene er et miljøproblem, men mange ved ikke, hvor stort et problem det egentlig er.</p>

Plastik i verdenshavene er et miljøproblem, men mange ved ikke, hvor stort et problem det egentlig er.

Den miljømæssige udfordring med plastaffald i havet er stort og især mikroplast. Mikroplasten skader blandt andet vores dyreliv, og især billeder af fugle med plastikstykker i maven eller kvalte havskildpadder har sat fokus på plastikforeureningen, og de alvorlige konsekvenser den har. 

Forskerne ved stadig meget lidt om, hvad mikroplasten kan medføre i længden, og om den dermed udgør en trussel for os mennesker og økosystemerne, men alt tyder på det. Læs disse fem links, og bliv klogere på, hvor mikroplasten stammer fra, og hvor meget den forurener. 

Otte millioner tons plastik havner i havet
Plastik kan overleve i vand i flere hundrede år, mens mikroplast kan leve endnu længere. Det fastslår en rapport af World Economic Forum. Rapporten viser, at otte millioner tons plastik bliver dumpet i havet i disse år, og at Asien er den største synder i forhold til al plastikproduktion, samt at de står for 82 procent af havforureningen. Derfor skal der ske noget drastisk, hvis vi skal vende denne udvikling, hvilket kræver et total redesign af plastikken, så den kan genbruges. 

Du kan læse mere om rapporten i IDA Universe artiklen: Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet, eller læse selve rapporten: The New Plastics Economy Rethinking the future of plastics

Mikroplastens skadelige virkninger 
En rapport fra Miljø- og Fødevarministeriet fastslår, at mikroplast potentielt har tre typer af skadelige virkninger: (1) fysiske virkninger relateret til indtagelse, (2) toksisk respons fra frigivelse af farlige stoffer i plasten og, (3) toksisk reaktion på forureningsstoffer, der er adsorberet til mikroplasten. Samtidig viser rapporten, at det der forurener mest med mikroplast er bildæk, maling, tekstiler. Bliv klogere på mikroplastens skadelige virkninger i rapporten. 

Mikroplasten stammer fra aktiviteter på land
Ifølge en rapport af GESAMP (et rådgivende udvalg under FN) viser den nyeste viden om mikroplast, at over 80% af mikroplasten stammer fra aktiviteter på land. Læs mere om, hvilke udfordringer vi står over for i forhold til mikroplasten.

Verdenshavenes plastøer
Ingeniøren har bloggen "Ekspedition Plastik", hvor miljøbiologen Henrik Beha Pedersen skriver om ekspeditioner til nogle af verdenshavenes plastøer. På bloggen får du et indblik i et globalt miljøproblem; plastforurening i verdenshavene.

Plastic Change
Bag ekspeditioner til nogle af verdenshavenes plastøer står miljøorganisationen Plastic Change, som er en international organisation med base i Danmark. Organisationen ønsker at gøre folk opmærksom på konsekvenserne af den stigende plastikforurening i havene. Hver eneste time sendes der en halv milliard plastikartikler direkte ud i havet, og noget af det stammer blandt andet fra tandpasta, skrubbecremer og maling. Læs mere om, hvorfor vores havmiljø er truet af mikroplast.

Et hav fuld af mikroplastik
Et hav fuld af mikroplastik

Hvad sker der egentlig med de enorme mængder af plastik, som ender i havet? Et bud er, at det nedbrydes til mikroplastik, som måske kan påvirke havets mindste liv og dermed grundlaget for alt liv ...

Læs mere
Hvor kommer mikroplast fra?
Hvor kommer mikroplast fra?

Hvert år ender 4 til 12 millioner ton plastik i havet. En andel af dette stammer fra mikroplast, men hvor kommer mikroplasten fra?

Læs mere
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

Mikroplast: Hvert år ender der mellem 4 og 12 millioner tons plastik i havet. Der er bred enighed om, at det er et problem, men forskerne ved reelt ikke, hvad det betyder for dyr og mennesker.

Læs mere
Din karklud forurener ikke vandet med mikroplast
Din karklud forurener ikke vandet med mikroplast

Ingeniøren: Vandmiljøet bliver kun forurenet forsvindende lidt af mikroplast fra din karklud eller fleecetrøje. Det fastslår en ny undersøgelse. Rensningsanlægget opfanger nemlig mikroplasten.

Læs mere
Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet
Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet

Mikroplast: Der er brug for store ændringer i plastikindustrien. Bliver hele plastikemballage-kredsløbet ikke totalt redesignet vil næsten en tredjedel aldrig kunne genanvendes, viser ny rapport.

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close