21-11-2018 01:24:07

Min kollega drikker - hvad gør jeg?

Du må ikke være bange for at sige til en kollega, at du er bekymret for dem, fordi de drikker. Også selvom virksomheden ikke har en nedfældet politik for, hvordan du som kollega bør reagere, påpeger karriererådgiver Lise Dan.
7. mar. 2017 Af IDA Learning
Du har et ansvar for at reagere, hvis din kollega har et alkoholmisbrug, mener karriererådgiver i IDA Lise Dan.
Du har et ansvar for at reagere, hvis din kollega har et alkoholmisbrug, mener karriererådgiver i IDA Lise Dan.

Fem gode råd, når din kollega drikker

Her er Lise Dans fem gode råd, hvis du har en kollega, som drikker:

 1. Du er en co-alkoholiker, hvis du ikke på en empatisk måde konfronterer din kollega om vedkommendes drikkeri.
 2. Forbered dig på, at alkoholikeren kan reagere med fornægtelse, afvisende og måske aggressivt.
 3. Mange typiske symptomer kan skyldes stress og depression – og behøver altså ikke skyldes alkoholproblemer.
 4. Kontakt Alkolinjen på telefon 80 200 500 om råd, hvis du er tvivl om du skal involvere din leder.
 5. Tjek om din virksomhed har en alkoholpolitik, hvor der vil være en grundigt beskrivelse af, hvad du bør gøre, hvis din kollega drikker.

Lugter din kollega jævnligt at alkohol – og prøver konstant at skjule det med munden fuld af lakridser? Virket det, som om han har tømmermænd? Og har du bemærket at kvaliteten af arbejdet er svingende og med fejl? Isolerer han sig? Så kan det være tegn på, at din kollega drikker – og det bør du forholde dig til.

Det råd kommer fra karriererådgiver i IDA Lise Dan, der mener, at det er allervigtigst at sige til kollegaen, at man er bekymret.

”Det er fristende at lade som ingenting, fordi du ikke føler, at du bør blande dig i din kollegas livsstil. Men er du i tvivl om, hvad du skal sige, og hvordan du skal tackle det, kan du ringe til Alkolinjen,” siger hun.

Alkolinjen er en gratis og anonym telefonrådgivning, hvor du kan få råd om problemer med alkohol.

Gør det på en empatisk måde

Din indblanding er et udtryk for, at du drager omsorg for din kollega. Der er forskel på om I har en tæt relation – eller om I ikke kender hinanden godt. Men du må tage tyren ved hornene.

”Uanset hvilken relation du har med din alkoholiserede kollega, skal du henvende dig til vedkommende på en empatisk måde, fordi alkoholisme stadig er så tabubelagt. Du må på ingen måde virke beskyldende, kun bekymret,” forklarer Lise Dan.

Undgå at blive co-alkoholiker

Du skal undgå at være co-alkoholiker til din drikkende kollega, påpeger karriererådgiveren. Det betyder, at du i projekter og samarbejdet tilpasser dig alkoholikerens humørsvingninger, for at undgå problemer med samarbejdet.

”Det er misforstået, at du som kollega skal dække over og forsvare din alkoholiske kollega, når de øvrige kolleger bliver trætte af de konflikter, som alkoholikeren typisk skaber – både fordi arbejdsindsatsen halter og vedkommende måske indimellem har en meget kort lunte,” siger Lise Dan.

Forbered dig på en afvisning

Du kan godt risikere, at din henvendelse bliver mødt med fornægtelse og afvisning.

”Du skal forberede dig på, at din kollega glider af på din omsorg. Det kan ske på forskellige måde. De kan sige, at du ikke skal blande dig – eller de kan svine dig til – eller helt nægte, at der er noget i vejen. De har bare haft lidt meget at se til på det seneste,” forklarer Lise Dan.

Du skal da også være opmærksom på tegn på alkoholproblemer også kan have andre årsager. Det kan også skyldes for eksempel stress og depression. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du lægger mærke til signalerne, lytter til din intuition og spørger ind, hvis du er i tvivl.

Lederinvolvering og alkoholpolitik?

Det kan også være, at du overvejer om du skal involvere din leder eller HR i din mistanke. Her mener Lise Dan også, at det kan være en god idé at kontakte Alkolinjen. Det er en god idé at ringe og høre, hvad det næste skridt bør være.

”Du skal også tjekke om din virksomhed har en alkoholpolitik – det er ikke bare et forbud mod at drikke på arbejdspladsen – men en grundig guide til, hvordan du som medarbejder skal opføre dig, hvis kollegaen drikker,” siger Lise Dan.

Det vil også typisk stå noget om konkrete løsninger, tilbud om behandlinger og et løfte om at en behandling ikke får indflydelse på alkoholikerens karrieremuligheder. Ledelse, HR, tillidsfolk og sikkerhedsrepræsentanter har typisk været involveret i alkoholpolitikken.

Typiske tegn på, at din kollega drikker

Sundhedsstyrelsen har listet en række typiske tegn på alkoholproblemer på jobbet:

 • En ånde, der lugter af alkohol. Ofte forsøges lugten at blive skjult med pastiller.
 • Mange fejl og uheld, og ofte behov for andres hjælp og støtte.
 • Mindre stabilt fremmøde.
 • Med tiden hyppigere og længere fraværsperioder.
 • Irritabilitet, sårbarhed og trods. Tendens til isolation.
 • Mistænksomhed over for kolleger og ledere.
 • Mange på jobbet er blevet godt trætte af alle de problemer, den pågældende skaber.
 • Uheld også udenfor jobbet (på grund af alkohol).
 • Familieproblemer, ofte med skilsmisse til følge.
 • Økonomiske problemer, forskud på løn.
 • Overdreven omhu med udseendet (gælder mest for kvinder).
 • Sjusk med udseendet (gælder mest for mænd).

Kilde: Sundhedsstyrelsen, pjecen Tegn på alkoholproblemer.

Vi efterlader ikke vore følelser i cykelstativet
Vi efterlader ikke vore følelser i cykelstativet

Det giver ingen mening at argumentere for mindre føleri på arbejdspladsen. Det private liv og arbejdslivet påvirker hinanden gensidigt i en kompleks relation, og et arbejdsmiljø præget af tillid m ...

Læs mere
Hvad gør du, når du spotter tegn på stress?
Hvad gør du, når du spotter tegn på stress?

Mange overser de tidlige tegn på stress, og risikerer at få alvorlige følgevirkninger, før de får hjælp. Spot symptomerne og lær, hvordan du kan hjælpe dig selv, dine kolleger eller dine medarbejdere.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close