21-09-2018 02:47:36

MIT-forskere har skabt et programmeringssprog til levende celler

DNA: Et forskerhold fra MIT har taget et spændende skridt ind i fremtiden. Holdet har skabt et nyt programmeringssprog, der kan designe komplekse DNA-sekvenser, der kan indsættes i levende celler.
6. apr. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
MIT-forskere har skabt et programmeringssprog til levende celler
MIT-forskere har skabt et programmeringssprog til levende celler

Forestil dig en fremtid, hvor du kan få indsprøjtet et bakterie med designer-DNA, som angriber cancer-celler, når den støder på en svulst. Et lidt skræmmende, men også uhyre interessant scenarie. Og måske ikke så urealistisk endda.

Et hold forskere fra MIT har skabt et nyt programmeringssprog, der kan være med til at gøre den type behandlinger nemmere. Ved hjælp af det nye programmeringssprog kan forskerne langt hurtigere skabe komplekse DNA-sekvenser, der kan give levende celler nye funktioner.

Læs mere om det nye sprog

“Det er bogstavelig talt et programmeringssprog for bakterier,” fortæller Christopher Voigt, der er professor i biologi til MIT News.
“Du bruger et tekstbaseret sprog. Præcis som når du programmerer en computer. Du tager teksten, compiler den og laver det til en DNA-sekvens, som du putter ind i cellen

Det nye programmeringssprog er baseret på Verilog, som blev skabt allerede i midten af 80erne, og er et hardware-beskrivelse sprog, der anvendes til at skrive programmer til elektroniske chips.

Sproget har fået navnet CELLO og er lagt ud som open-source. I øjeblikket er det nye programmeringssprog optimeret til E.coli-bakterier, men MIT-forskerne arbejder på at udvide sproget, så det kan bruges til andre bakterier.

Det mest avancerede nanoteknologi er allerede inde i dig
Det mest avancerede nanoteknologi er allerede inde i dig

DNA er ikke ligefrem det man forbinder med nanoteknologi, men alt levende har hele tiden arbejdet på nanoskalaen, og vi kan lære af det.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close