23-06-2018 23:12:55

MIT: Solcelle så let at den kan ligge på en sæbeboble

MIT-forskere har udviklet en mikroskopisk og let solcelle med et stort potentiale i forhold til fx internet of things eller vingerne på et fly
15. mar. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
MIT: Solcelle så let at den kan ligge på en sæbeboble

Forskere verden over bryder konstant grænserne for hastighed, ydeevne, størrelse og en række andre parametre. Alligevel er MITs seneste solcelle en imponerende præstation. Universitetets nyudviklede solceller er så små, at de er i stand til at ligge på en sæbeboble. Uden at sprænge den, vel at mærke.

Solcellerne er 1/50 af et menneskeligt hår, og ifølge MIT er de så lette, at hvis du puster til dem, vil de blæse væk. Alligevel er de ganske effektive, og det åbner op for en række helt nye formål for solceller.

“De kan være så lette, at du ikke engang bemærker dem på din trøje eller din bærbare computer,” fortæller Vladimir Bulović, der er professor på det verdensberømte universitet.

Solcellerne vil fx kunne bruges på vingerne af fly eller rumskibe, hvor vægten er afgørende. Men også en række af de nye internet of things-løsninger, som vælter frem, er oplagte placeringer for de nye lette solceller.

MIT har skabt deres lette solceller på en almindelig polymer kaldet parylene. Men i virkeligheden er materialet ikke afgørende. Det afgørende er teknikken bag, som i forhold til almindelige solceller, som involverer høje temperaturer og giftige kemikalier, foregår i et tryktæt-kammer ved stuetemperatur.

I forhold til almindelige solceller er ydeevnen på MIT’s solceller markant højere per gram. Hvor traditionelle solceller ligger på 15 watt per kilo, har de nye vist at kunne generere 6 watt per gram. Altså cirka 400 gange mere.


Læs mere om de ultralette solceller på MIT’s hjemmeside.

Frankrig vil dække 1000 kilometer vej med solceller
Frankrig vil dække 1000 kilometer vej med solceller

Solceller: Mulighederne med solceller bliver skubbet dag for dag. Over de næste fem år vil Frankrig anlægge 1000 kilometer vej belagt med solceller.

Læs mere
Teglfarvede solcellepaneler skal smykke Københavns tage
Teglfarvede solcellepaneler skal smykke Københavns tage

Byggeri: Gaia Solar og Henning Larsen Architects har sammen udviklet solcellepaneler, der ligner tegl i udtryk og farve. Nu skal panelerne sættes op i Nordvestkvarteret.

Læs mere
Et varmt IoT-emne – termisk energy harvesting til batterifri mikroelektroniksystemer
Et varmt IoT-emne – termisk energy harvesting til batterifri mikroelektroniksystemer

Hypen omkring ’Internet of Things’ (IoT) topper for tiden med stadig større prognoser for, hvor mange milliarder enheder, der vil blive implementeret overalt omkring os, og flere store analyse- og ...

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

luk
close