21-09-2018 08:28:06

Når digitaliseringen rammer energi, hvad sker der så?

Energiområdet har altid jagtet øget effektivitet. Nu kommer digitaliseringsbølgen til energi – og det vil forandre grundvilkårene for hele kæden; produktion, salg, transmission, køb og forbrug af energi.
5. mar. 2015 Af Rolf Ask Clausen - chefkonsulent i IDA
Ramez Naam er en international kapacitet i, hvordan big data redefinerer energibranchen.  Mød ham i IDA den  30. april.
Ramez Naam er en international kapacitet i, hvordan big data redefinerer energibranchen. Mød ham i IDA den 30. april.

For et år siden opkøbte Google igen en virksomhed, denne gang den amerikanske startup Nest, som laver såkaldt ”intelligente” termostater til styring af varme i hjemmene.

Opkøbet giver selvfølgelig spekulationer langt ind i danske virksomheder, ikke mindst hos Danfoss' bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen, for hvad vil en søgemaskine-virksomhed med radiatorventiler?

Bliv medlem af IDA Embedded

Interesserer du dig for softwareudviklingsmetoder, kommunikations- og netværksteknologi samt hardwarerelaterede emner?

Så er IDA Embedded måske noget for dig!

Gennem arrangementer formidler IDA Embedded viden om datateknik på et højt fagligt niveau til ingeniører og andre interesserede.

Som medlem af IDA Embedded får du lejlighed til at holde dig ajour med udviklingen inden for datateknik.

Vil du følge og deltage aktivt i udviklingen på det datatekniske område, så kan du blive medlem af IDA Embedded her.

Uden at kende Googles sande strategiske svar, så springer det i øjnene, at Nest betragter deres termostater som dimser, der generer data og som gennem data kan levere en service, nemlig komfort i hjemmet.

Lige netop det, at eje og gennem data at generere service og effektivitet, det er Googles hjemmebane. Og har man først fat i data, som dem, Nests produkter vil skabe, så kan man indlysende nok både lokalt for det enkelte lokale i den enkelte lejlighed og aggregeret helt op til kvarter/by/landsdel/land skabe data om historisk, aktuelt og fremtidigt forbrug og behov, som vil have stor værdi tidligere i energikæden.

Så i slutbruger-enden af energikæden fra produktion til forbrug, ser vi med dette eksempel, hvad en begyndende digitalisering af energisektoren kan betyde.

Googles opkøb sætter også et nyt perspektiv på den efterhånden årelange debat om at udrulle intelligente elmålere til danske forbrugere: Når først de store amerikanske spillere går ind, så kan virkeligheden og markedet ændre sig ekstremt hurtigt.

Drivkraften vil som altid være energieffektivitet.

På både transmissions- og produktionssiden af energi er der tilsvarende bevægelser. I Danmark har vi længe talt om Smartgrids  - men igen: Hvad sker der i den nære fremtid, når sektoren bliver massivt digitaliseret?


Deltag i debatten

Energilagring

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close