24-06-2018 05:14:11

Nanoteknologi gemmer sig både i solcreme og emballage

Der er sket meget med nanoteknologien de seneste år, og teknologien gemmer sig faktisk i flere produkter, end du måske lige gik og troede.
29. maj. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Nanoteknologi er bitte små enheder, og en nanometer svarer til en millontedel af en millimeter. Det viser, hvor lille skala nanoteknologien opererer på. Teknologien bruges allerede og har ændret den hverdag vi kender i dag, selvom vi måske ikke lige går og tænker over det. Forskere forventer, at teknologien de næste par år vil ændre vores produkter endnu mere. Det skriver DR.dk. Men hvad har nanoteknologien allerede har forbedret i dag? 

Smartphone

Nanoteknologien bruges allerede i vores smartphone. De mindste dele af vores smartphone består af en computerchip mellem 11 til 14 nanometer. Chippen er meget kraftfuld, men bruger ikke særlig meget strøm. Hvis der ikke fandtes nano-computerchips ville vores smartphone gå død for strøm konstant, og den ville slet ikke have så meget lagringsplads, som den har i dag.

Solcreme

Sommeren nærmer sig med hastige skridt, og solen er for alvor begyndt at skinne. Det kræver en masse solcreme for at undgå solskoldning, og vi kender alle til solcreme, som er svære at smøre ud og lægger et hvidt lag over huden. Det har nanoteknologien nemlig også hjulpet os med at undgå. Ved at bruge nanopartikler i stedet for mikro-partikler, som man førhen har brugt, kan man skabe solcreme, som beskytter huden, men er nem at smøre ud. 

Bekæmper sygdom

I øjeblikket arbejdes der på, at nanoteknologien kan være med til at bekæmpe sygdomme herunder kræft. Man kan via nanoteknologi nemlig aflevere giftig medicin til specifikke celler. Det kan blandt andet gøre, at man ikke forgifter hele kroppen som fx ved kemoterapi. I stedet bliver kun de syge celler forgiftet og derefter nedbrudt.

Emballage

Når vores mad bliver transporteret fra det ene land til det andet, er det vigtigt, at maden ikke fordærver. Forskere arbejdere i øjeblikket på, at lave en emballage film, som indeholder et naturligt antimikrobielt materiale, ved brug af nanoteknologi. Ved at producere væksthæmmende mikrober i materialet kan man undgå, at fødevarerne blive dårlige og dermed mindske madspild.

Vil du vide om, hvilke produkter der indeholder nanoteknologi, så kan du slå det op i nano databasen.

Fremtidsupdate #13: Sensorer og nanoteknologi: Hvad sker der de kommende år?
Fremtidsupdate #13: Sensorer og nanoteknologi: Hvad sker der de kommende år?

Fremtidsupdate tager pulsen på fremtidens teknologier, som udvikles med stadig større hastighed med både nye muligheder og brutale konsekvenser.

Se video
Vecoy Nanomedicines: "Nanoteknologi skal bekæmpe virus epidemier"
Vecoy Nanomedicines: "Nanoteknologi skal bekæmpe virus epidemier"

Hør Erez Livneh, CEO Vecoy Nanomedicines, fortælle om, hvordan nanoteknologi kan bekæmpe virus epidemier.

Læs mere
Nanodroner til kamp mod åreforkalkning
Nanodroner til kamp mod åreforkalkning

Forestil dig, at sylespidse krystaller har sat sig fast i dine blodårer og stikker hul i dem på indersiden, så der opstår betændelse, som kan medføre hjerteanfald. Forestil dig så, at man sender b ...

Læs mere
Fremtidens nanoelektronik fremstilles af smøremidler
Fremtidens nanoelektronik fremstilles af smøremidler

Grafit kender du med garanti fra blyanter. Det er også en vigtig del af stål, bremsebelægninger, bildæk og meget andet. Det er også muligt at du har haft fingre i en spraydåse, der har haft ordene ...

Læs mere
Biologiske nanodroner kan vaccinere mod kræft
Biologiske nanodroner kan vaccinere mod kræft

Bittesmå biologiske nanodroner skal lære immunsystemet, hvordan det genkender og dræber kræftceller. DTU-projektet har fået støtte af Innovationsfonden.

Læs mere
Det mest avancerede nanoteknologi er allerede inde i dig
Det mest avancerede nanoteknologi er allerede inde i dig

DNA er ikke ligefrem det man forbinder med nanoteknologi, men alt levende har hele tiden arbejdet på nanoskalaen, og vi kan lære af det.

Læs mere

Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close