11-12-2018 08:06:27

Novo Nordisk: FN's verdensmål er en gave til os

FN's verdensmål: Man kan sagtens tjene penge på FN's 17 verdensmål. Det har man erfaret i Novo Nordisk, hvor verdensmålene har vist sig som et vægtigt argument ved forhandlingsbordet, når der fx skal sælges insulin i Kina
23. okt. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist

I 2016 blev FN's 17 verdensmål født som en fælles mission for at beskytte vores planet samtidig med at menneskets basale livsvilkår forbedres. Sådan groft sagt. Det lyder som guf for NGO-verdenen, men verdensmålene indebærer også åbenlyse forretningsmuligheder for store som små virksomheder. 

Hos Novo Nordisk betegner man verdensmålene som en gave for virksomheden. 

"Det her er også med til at understøtte vores forretningsinteresser," siger Susanne Stormer, der er global chef for bæredygtighed i den store lægemiddelvirksomhed. 

De 17 verdensmål forpligter FN's 193 medlemslande til blandt andet at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Et af delmålene er, at medlemslandene skal reducere antallet af for tidlige dødsfald i forbindelse med ikke-smitsomme sygdomme med en tredjedel frem mod 2030. Det er sød musik i ørerne på verdens største producent af insulin til behandling af diabetes. 

"Når regeringerne har forpligtet sig på at levere på det, så kan vi sige, at vi har en del af løsningen, for vi kan levere medicinsk behandling. Vi kan hjælpe med at gøre diabetesbehandling mere effektiv og dermed være med til at sikre, at folk får et bedre liv," siger Susanne Stormer.

FN's 17 verdensmål

Blev vedtaget af FN’s 193 medlemslande 25. september 2015.

Består af 17 konkrete mål og 169 delmål for bæredygtig udvikling.

Målene fokuserer på at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. De stiler også mod at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner, og på at styrke internationale partnerskaber.

Læs mere om verdensmålene.

Et godt salgsargument i Kina 

Store danske virksomheder som Grundfos, Rockwool og Chr. Hansen arbejder også aktivt for FN's verdensmål, og i september skød Dansk Industri og Industriens Fond gang i et udviklingsforløb, hvor 20 mindre danske virksomheder tilbydes at gennemgå et forløb for at udvikle løsninger til enkelte af delmålene. 

I Novo Nordisk har man styret radaren over på Kina og landets 1,4 milliarder beboere. Det er ifølge Susanne Stormer et land med et stort udækket behov for diabetesbehandling. Derfor har man i Novo Nordisk udarbejdet datasæt, der kan fortælle den kinesiske regering, at der er behov for at gøre noget på området, hvis de har tænkt sig at efterfølge målet om at reducere antallet af for tidlige dødsfald.  

"Det er ikke sådan, at vi kan sige allerede nu, at vi har været ude at høste på det. Vi har selvfølgelig skulle lave vores hjemmearbejde med at lave de her beregninger og vores argumentation, men du har helt ret i, at den måde, målene er formuleret på, er en gave til os. Det er det både på det kommercielle plan, men også fordi der for første gang i verdenshistorien bliver et politisk fokus på, at kroniske sygdomme er et problem, vi skal gøre noget ved," forklarer Susanne Stormer. 

Ud af de 17 verdensmål har Novo Nordisk håndplukket nummer 3 om sundhed og trivsel og nummer 12 om ansvarligt forbrug og produktion. De to taler særligt til Novo Nordisks såkaldte tredobbelte bundlinje, der forpligter virksomheden til at levere sorte tal i regnskaberne både, når det gælder den sociale, den miljømæssige og den økonomiske dimension. 

Kun toppen af isbjerget 

Målet om ansvarligt forbrug og produktion lægger sig ifølge Susanne Stormer klods op af idéen om cirkulær økonomi. Det har man i Novo Nordisk reageret på siden verdensmålenes indførelse i 2016 med en CO2-mærkning af virksomhedens produkter. 

”Vi har beregnet CO2-emissioner på alle vores vigtigste insulinprodukter, så vi kan arbejde strategisk med at begrænse, hvor meget CO2, der går til at producere dem og kommunikere om produkternes miljøprofil til vores kunder. Men det er jo kun et stykke af vejen. Så det, at vi nu har det her mål og en formulering om den cirkulære økonomi, er jo også med til at anspore os om at gøre endnu mere," siger hun. 

Susanne Stormer mener i det hele taget, at danske virksomheder og organisationer er langt fremme, når det kommer til at tage verdensmålene til sig. Hun kommer direkte fra en forretningsrejse i London, og her blev hun overrasket over, hvor lidt man taler om verdensmålene. Alligevel er der langt igen, også i Danmark, mener Susanne Stormer. 

"Jeg har faktisk endnu ikke set en virksomhed, der gennemgribende har været ude at gøre ting anderledes, fordi de har målene, og det tror jeg er værd at holde sig for øje. Men jeg tror til gengæld, at vi kommer til det. Så selvom det er 2 år siden, at verdensmålene blev vedtaget, er vi først lige begyndt som verdenssamfund at forstå, hvad det her betyder, og hvad det er, vi skal gøre anderledes." 

Hvad er FN's verdensmål?
Hvad er FN's verdensmål?

FN's verdensmål: FN's 193 medlemslande har skrevet under på 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, men hvorfor er det vigtigt, og hvad har de forpligtet sig til? Ifølge IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, er m ...

Læs mere
Novo Nordisk: FN's verdensmål er en gave til os
Novo Nordisk: FN's verdensmål er en gave til os

FN's verdensmål: Man kan sagtens tjene penge på FN's 17 verdensmål. Det har man erfaret i Novo Nordisk, hvor verdensmålene har vist sig som et vægtigt argument ved forhandlingsbordet, når der fx skal sælges insuli ...

Læs mere
Dansk iværksætter skaber jobs og billige veje i Afrika
Dansk iværksætter skaber jobs og billige veje i Afrika

FN's verdensmål: Johan Juul Johansen vil med sin virksomhed Mobilized Construction forbedre vejnettet i Uganda og Kenya, samtidig med at der skabes arbejde til de lokale. Alt, de behøver, er en smartphone og en skovl.

Læs mere
Mogens Lykketoft: Vi har nået grænsen for, hvad kloden kan holde til
Mogens Lykketoft: Vi har nået grænsen for, hvad kloden kan holde til

FN's verdensmål: Den tidligere formand for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft, mener, at der er akut behov for at reagere på de udfordringer, verden står over for med et stadigt stigende antal beboere på Jor ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close