21-09-2018 08:32:07

Ny CO2-dræber på Island skal hjælpe mod klimaforandringer

På Island har man netop tændt for en maskine, der omdanner CO2 til kalksten I vulkanøens undergrund. Det bliver et vigtigt håndtag at skrue på i fremtidens kamp mod klimaforandringer, mener forsker
24. nov. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Hvis det står til Climeworks, så har de store CO2-syndere i industrien installeret teknologien CarbFix på deres fabrikker.</em></p>

Hvis det står til Climeworks, så har de store CO2-syndere i industrien installeret teknologien CarbFix på deres fabrikker.

Det er nærmest som, da Jesus ved sit første mirakel lavede vand om til vin ved et bryllup i Kana.  Island er guddommelige kræfter skiftet ud med teknologi, og man har netop tændt for en maskine, der tryller CO2 til kalksten. 

Maskinen, der er udviklet af det schweiziske firma Climeworks, er allerede i fuld vigør på vulkanøen, hvor den i trækker CO2 ud af atmosfæren og omdanner den til kalksten dybt nede i undergrunden ved at imitere naturlige processer. Teknologien kan potentielt være et vigtigt værktøj til at modvirke klimaforandringer, dog stadig i meget lille målestok. 

"Potentialet for at skalere vores teknologi i kombination med CO2 lagring er enorm. Ikke bare her i Island, men også i adskillige andre regioner, der har lignende stenformationer," siger Christoph Gebald, der er administrerende direktør i Climeworks, i en pressemeddelelse. 

En gave til Paris-aftalen 

Man skal ikke forestille sig en kæmpe CO2-støvsuger på toppen af enhver klippeø. Planen for Climeworks er på længere sigt at tilbyde enkelte individer, virksomheder og organisationer et værktøj til at modvirke deres carbonudslip. Det kunne være industrier, der brænder olie og naturgasser eller cementfabrikker. 

Teknologier med potentiale til at give negativ CO2-udledning var en af de store temaer på årets klimatopmøde, COP23 i Bonn, tidligere på måneden. Blandt andet fordi verden desperat mangler initiativer for at opfylde det omdiskuterede mål fra Paris-aftalen om at reducere den globale temperaturstigning til under 2 grader. 

»Hvis vi vil løse klimaudfordringerne, har vi brug for en masse forskellige håndtag at tage fat i. Maskiner til at trække CO2 ud af atmosfæren kan være en del af løsningen, men vi skal fortsat have fokus på at bringe udledningen ned,« siger lektor ved DTU Chemical Engineering, Center for Energi og Ressourcer, Philip Fosbøl til Videnskab.dk. 

Låst i undergrunden 

Maskinen hedder Carbfix2, der er udstyret med et luftfilter, som opfanger CO2 fra den omgivende luft og lader alle luftens andre bestanddele passere igennem såsom ilt og nitrogen. 

Herefter varmes filtret op, den rene CO2-gas frigives og pumpes 700 meter ned i undergrunden. Her reagerer CO2-gassen med den metalholdige klippeart basalt og bliver til mineraler, der bliver låst fast i undergrunden. Processen tager mindre end 2 år, fortæller Edda Sif Aradóttir, der er projektleder på CarbFix ved det islandske energiselskabReykjavik Energy 

"Vi har udviklet CarbFix på et unikt sted her på Island og har bevist, at vi kan omdanne denne drivhusgas til sten på permanent basis,siger han i pressemeddelelsen. 

På Island laver de fremtidens brændstof af vand, CO2 og elektricitet
På Island laver de fremtidens brændstof af vand, CO2 og elektricitet

Grøn energi: Den grønne omstilling minder om et komplekst vejsystem, hvor mange indgående veje fletter ind på en større motorvej, der leder mod et fjernere mål. I en af banerne på denne ’grønne’ motorvej vil m ...

Læs mere
Syv gode eksempler på klimatilpasning i kystnære byer
Syv gode eksempler på klimatilpasning i kystnære byer

Klimatilpasning: Vandstanden stiger ved de danske kyster, og kystnære byer skal i højere grad end tidligere forholde sig til risikoen for oversvømmelser og stormflod. Ny guide har samlet gode eksempler på klimatil ...

Læs mere
Meld dig ind i IDA Miljø
Meld dig ind i IDA Miljø

Som medlem af IDA Miljø får du rig lejlighed til at holde dig ajour med udviklingen på miljøområdet, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close