14-12-2018 20:45:25

Ny etiket afslører, hvis fødevarer får varme under transport

Ingeniøren: RFID-etiket logger temperaturen op til 10.000 gange under transport. Dermed har kunden data på, om sikkerheden for varerne har været i orden.
18. okt. 2017 Af Bjørn Godske - Journalist på Ingeniøren

Både fødevarebranchen og medicinalindustrien fremstiller produkter, der skal være på køl, når de transporteres. Men det kan være svært at få data for, om temperaturkravene er blevet overholdt undervejs.

Det bliver nu både lettere og billigere med en ny etiket fra Etisoft, der rummer en RFID-chip. Det er første gang, at den type RFID-etiketter præsenteres i Danmark, og det sker ved HI-messen i Herning 3.-5. oktober.

Ing.dk: Vejen til Industri 4.0

Ingeniøren sætter i den kommende tid fokus på automation i samarbejde med IDA og GTS-institutterne. ’Vejen til Industri 4.0’ er økonomisk støttet af Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion under Erhvervsstyrelsen. 

Tilmeld dig nyhedsbrev om 4.0

Læs artikler og blogs på ing.dk

Ing.dk: Vejen til Industri 4.0

Selve etiketten består af en chip med temperatursensor, batteri og lager til at gemme logninger af temperaturen. Normalt vil den type logger skulle støbes ind i plast. I stedet er det hele samlet i en enkelt etiket, der er lamineret, fortæller John Briann Petersen, direktør hos Etisoft.

»Sammen med temperaturlog­geren får kunden mulighed for at få stregkoder, nummerering af etiketten, logo og lignende info trykt og kodet i chippen på etiketten. De kan så aflæse den, når varen bliver leveret ved hjælp af en mobiltelefon,« forklarer han.

Overførsel af data sker via telefonens NFC-forbindelse.

Sol- og skyggeside

Problemet med traditionelle temperaturloggere i for eksempel en lastbil kan opstå, hvis nogle af varerne står på lastbilens skyggeside og nogle står i den side af bilen, som solen skinner på. Det kan give store varmeforskelle inde i lastbilen:

»Men nu kan kunden få individuelle målinger fra alle paller i lastbilen,« siger John Briann Petersen.

Selve RFID’en er leveret af firmaet NXP, der er en af verdens største producenter af antenner og chips Udviklingen har været i gang de ­seneste tre-fire måneder, og lige nu er den første 0-serie ved at blive fremstillet. Der arbejdes med tre danske projekter: en fødevareproducent, en pharmaproducent og et transportfirma. John Briann Petersen kan dog ikke afsløre, hvilke konkrete virksomheder der er tale om.

Lyser viser vej til varen

Lige nu foreligger der altså en RFID, som kan logge op til 10.000 temperaturmålinger med 0,3 procents nøjagtighed (den fås også til 3.000 og 5.000 målinger), men hos Etisoft overvejer de nu andre muligheder for at gøre det nemmere for brugerne.

»Det kunne for eksempel være en RFID med indbygget LED, som lyser rødt, hvis varer har været udsat for for høje temperaturer. Så ville det være nemt at udpege de beskadigede varer i en lastbil,« siger John Briann Petersen.

Et af de mere konkrete næste skridt, som der på vej, er en temperaturlogger, der er i stand til at modstå op til 95 grader. Den skal kunne tåle at komme i en industriopvaskemaskine og holde i mindst et år.

Etisoft har eksisteret i 22 år og forhandlede i begyndelsen selvklæbende etiketter fra 3M. I dag samarbejder man bl.a. med Mac Arthur Corporation, der er en af USA’s største udbydere af industrielle etiketter.

Den artikel er publiceret på Ingeniørens tema "Vejen til Industri 4.0"  Tilmeld dig nyhedsbrev her.

Læs og deltag i debatten på ing.dk


Deltag i debatten

luk
close