17-12-2018 06:24:23

Ny freelance-portal med opgaver til IDA-medlemmer

Udviklingen på arbejdsmarkedet går i retning af, at flere arbejder som selvstændige og freelancere – på fuld- eller deltid. På den baggrund har IDA og Mediehuset Ingeniøren skabt en ny freelance-indgang via Jobfinder, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere let kan finde sammen i det rette match
17. apr. 2018 Af Charlotte Holst - journalist, IDA
<p>Den kendte Jobfinder.dk-portal er blevet udvidet med et område for freelance-opgaver, så arbejdstagere og arbejdsgivere lettere kan finde sammen i det rette match. </p>

Den kendte Jobfinder.dk-portal er blevet udvidet med et område for freelance-opgaver, så arbejdstagere og arbejdsgivere lettere kan finde sammen i det rette match. 

Freelancere og selvstændige bliver der kun flere af i fremtiden – også på det tekniske område. Sådan lyder forudsigelserne, og udviklingen er i fuld gang.

Selvom det stadig er over 70 procent af IDA’s erhvervsaktive medlemmer, der er fastansat i en fuldtidsstilling, er IDA opmærksom på en virkelighed, hvor flere selv sammensætter deres arbejdsliv. Det kan være gennem projekt- og deltidsansættelser, som selvstændige/freelancere, gennem honorarbetalte opgaver eller ved at kombinere flere opgavetyper.

Nyt område for freelance-opgaver

Derfor har IDA i samarbejde med Mediehuset Ingeniøren skabt rammerne for, at arbejdsgivere og arbejdstagere let kan finde hinanden i det helt rigtige match. Det sker ved at udvide den kendte Jobfinder.dk-portal med et område for freelance-opgaver på Jobfinder.

”Jobfinder arbejder konstant med at videreudvikle vores services og tilpasse indhold i forhold til markedsudviklingen. Over det seneste har der været stigende efterspørgsel fra virksomheder på at kunne rykke enkelt-opgaver ind. Også på kandidatsiden har vi oplevet et ønske om at kunne bringe sig selv i spil som freelancer. Derfor har vi udvidet den klassiske jobsøgningskanal,” siger Morten Mazanti, der er Business- og Projektmanager hos Mediehuset Ingeniøren.

Både rutinerede selvstændige og freelancere har mulighed for at gå på opgavejagt på portalen, men også lønmodtagere i faste stillinger, der måske har lyst til at byde ind på enkeltstående opgaver ved siden af det faste job, kan gå på udkig.

Et positivt tilvalg

Sidste år kortlagde IDA medlemmernes holdninger - og motiver - til det man også kalder ”atypiske beskæftigelser.” 

Undersøgelsen viste blandt andet, at 16,3 procent af medlemmerne har mere end én indtægt og kombinerer forskellige jobs i deres arbejdsliv. Når man spørger dem, hvorfor de kombinerer, svarer de: Fordi vi vil!

Det er altså langt overvejende et frivilligt valg og IDA-medlemmernes mest udtalte motivation for at gøre det er, at de ”kan løse interessante opgaver” og at det er ”sådan de vil indrette deres arbejdsliv.”

Vi har altså at gøre med en gruppe på arbejdsmarkedet, der bestemt ikke vælger de atypiske ansættelser af nød.

”De medlemmer, der kombinerer og har flere ansættelser og indtægtskilder, gør det som et positivt tilvalg. De ser det som karrierefremmende og udviklende, og så får de ekstra indtægt,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA. 

Flere ting at holde styr på

Har man fået lyst til at gå på jagt efter freelanceopgaver på den nye portal, er der dog nogle ting, man skal huske at sikre sig. Som freelancer forlader man Funktionærlovens trygge rammer og rettigheder.

Kontrakten skal være klar, så begge parter er enige om både omfang, tidsplan og honorar. Man skal også sikre sig, at man kan holde ferie, gå på barsel og spare op til pension. Som IDA-medlem er der altid juridisk rådgivning at hente, uanset om du overvejer at blive selvstændig, freelancer, løse opgaver via digitale platforme, lige har startet din egen virksomhed eller har været i gang på området længe, siger Juliane Marie Neiiendam.

”Vi hjælper og rådgiver vores medlemmer, uanset hvor de er i deres arbejdsliv, og som atypisk ansat skal man jo stadig have mulighed for at holde ferie, gå på barsel og spare op til pension. Uden fast arbejdsgiver skal man jo selv have øje på den bold, og det rådgiver vi naturligvis om,” siger hun.

Morten Mazanti peger på, at IDA-medlemmer står stærkt i forhold til at kunne få gode opgaver.

-Jobmarkedet for ingeniør og it-job er både nu og i de kommende år virkelig arbejdstagernes marked, på grund af den store mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det giver jo rigtig gode muligheder for folk, som gerne vil have en freelance-karriere.

IDA rådgiver om at være selvstændig eller freelancer

Digitale tjenester byder sig til for freelanceingeniører
Digitale tjenester byder sig til for freelanceingeniører

Digitale arbejdsplatforme: Er du freelanceingeniør, eller overvejer du at blive det? Så er der efterhånden flere bejlere til dig i form af digitale arbejdsplatforme og tjenester, men de er dybt uenige om, hvordan sådan en t ...

Læs mere
Disse typer vil præge fremtidens arbejdsmarked
Disse typer vil præge fremtidens arbejdsmarked

Mennesker, der er gode til at navigere på et uforudsigeligt arbejdsmarked og de selvstændige. Det er to typer, der vil kunne boltre sig på fremtidens arbejdsmarked, siger en karriereudvikler og en ...

Læs mere
”Karriere:" Et ræs med spidse albuer, eller blot et arbejdsliv?
”Karriere:" Et ræs med spidse albuer, eller blot et arbejdsliv?

For nogle emmer begrebet ”karriere” af succes, tempo og målrettethed. Men i virkeligheden dækker udtrykket blot over din tid på arbejdsmarkedet. Forståelsen af karrierebegrebet er under forandring ...

Læs mere

Deltag i debatten

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close