11-12-2018 17:07:02

Virksomhed: "Digitale daglejere er en spændende måde at finde projektansættelser"

Digitale arbejdsplatforme: Projektansættelser og freelancere er fremtiden, således også for ingeniører, der for nyligt er blevet lukket ind på den digitale arbejdsplatform Worksome. Vi har snakket med nogle af de første brugere.
14. jun. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Den nye arbejdsplatform Worksome har åbnet for ingeniører. De første opgaver er løst, men tiden vil vise om ingeniørerne bider på.</em></p>

Den nye arbejdsplatform Worksome har åbnet for ingeniører. De første opgaver er løst, men tiden vil vise om ingeniørerne bider på.

Fremtidens arbejdsmarked er fleksibelt, lyder det fra snart alle leder og kanter, og det er digitaliseringen i fuld gang med at omfavne – eller udnytte. 

Ifølge nye tal fra Ugebrevet A4 er mere end 20.000 danskere beskæftiget gennem en digital platform. Tallet omfatter de fem største af slagsen, Happy Helper, Handyhand, Cleady, meploy og Jobbi, der dog alle henvender sig til ufaglært arbejdskraft som rengøringshjælp og små håndværkeropgaver. 

Tema: Digitale arbejdsplatforme

Denne artikel er en del af et tema. Digitale arbejdsplatforme er platforme, som udbyder og efterspørger arbejdskraft. Det kan fx være serviceopgaver som rengøring, havearbejde og håndværk. Men også mere videnstungt arbejde flytter i stigende grad ud på arbejdsplatformene. 

Læs også: 

Ny freelance-portal med opgaver til IDA-medlemmer

Digitale arbejdsplatforme: Fremtidens fleksible arbejdsmarked eller et ‘race to the bottom’?

Virksomhed: "En spændende måde at finde projektansættelser"

IDAs medlemmer kender ikke digitale arbejdsplatforme

Hvad er en digital arbejdsplatform?

Digitale tjenester byder sig til for freelanceingeniører

Tysk fagforening anmelder digitale freelanceplatforme

Men de digitale arbejdsplatforme kan meget vel snart indfange højtuddannede hjerner som ingeniører, naturvidenskabs- og it-folk. Det er Worksome et godt eksempel på. Her er der siden januar blevet oprettet 870 profiler med kompetencer inden for videnstunge fag af folk, der enten har en relevant uddannelse eller er studerende. 

Worksomes fagområder ekspanderer stadig, og for nyligt åbnede man op for jurister, bogholdere og ingeniører. Og flere vil komme til, hvis det står til Mathias Tao Agger Linnemann, administrerende direktør i Worksome. 

"Vi tror på, at arbejdsmarkedet, som det ser ud nu er skabt i en anden tid og er ved at være lidt forældet. Tager man det fra virksomhedernes side, kan vi se, at der er en konstant mangel på den fornødne arbejdskraft. Vi kan se det på naturvidenskabelige fag, it, programmører osv. Og så bliver behovet for at være omstillingsparat ved med at stige," spår han. 

"På den anden side kan vi også se, at flere og flere begynder at arbejde som deres egen chef som freelancer, konsulent og projektansat, eller hvad man nu kalder det. Fællesnævneren er, at du springer fra projekt til projekt og ikke nødvendigvis er gift med den samme virksomhed." 

Jagten på en 3D-tegner 

For iværksætter Per Ponsaing blev Worksome hans redning. Efter ihærdige forsøg på både Facebook og LinkedIn var han ved at give fortabt i jagten på at finde en specialist til at tegne den helt rigtige 3D-tegning af sin opfindelse. 

For år tilbage opfandt han en varmeveksler til brusebadet, der udnytter energien fra det rene, opvarmede vand, der render ud af brusehovedet for blot få sekunder efter at blive skyldet ud. 

Per Ponsaing, der er bosat i Aarhus, slog en jobbeskrivelse op på Worksomes digitale opslagstavle og tilbød 15.000 kroner for opgaven. Kort efter boblede det med tilbud fra kloge hoveder. 

"Jeg fik 11 henvendelser. Dem læste jeg meget omhyggeligt og valgte 3 ud, som jeg synes lød lovende. Ham i Aarhus var for det første ingeniør, og for det andet vidste han noget om varmeveksler. Jeg kunne se på hans profil, at han før havde tegnet ganske komplicerede ting, så jeg var sikker på, han kunne løse opgaven," siger Per Ponsaing. 

Han medgiver, at det muligvis er mere professionelt, når man arbejder med et firma, men på den anden side tager Worksome sig af alt det forretningsmæssige, sørger for at der er et CVR-nummer i den anden ende, og så er det mere gennemskueligt, mener han. 

"Jeg kunne godt få løst det her af et firma. Men jeg synes, prisen var meget høj. Jeg havde ellers lavet en aftale med et firma, men pludselig fandt jeg ud af, at de ikke selv kunne løse opgaven og havde givet den videre til nogle andre. Det synes jeg ikke var særlig fedt. Her har jeg haft mulighed for at kigge på den person, som skal løse det og sige god for ham." 

Freelancerens 180 graders udsyn 

På den anden side af den digitale opslagstavle sidder folk som Dan True. Han er uddannet softwareingeniør fra DTU, og ved siden af sit job som senior it-arkitekt hos Netcompany arbejder han som freelancer. 

Siden april har han tilbudt sin arbejdskraft gennem Worksome. Han har fået en del afslag, men også fuldført sit første job og har en aftale mere på bedding. 

"Jeg sidder primært og bygger enterprise-systemer til A-kasser og store offentlige myndigheder, men jeg vil også gerne have fingrene ned i noget lidt mere startup-agtigt, hvor jeg kommer ud og prøver teknologi, som jeg ellers ikke havde stiftet bekendtskab med. Og eftersom jeg er it-arkitekt, så er det der 180 graders syn ud i teknologierne ret vigtigt," forklarer Dan True. 

Dan True havde allerede erfaringer som freelancer og gjorde derfor sit forarbejde godt inden han skrev sig op i den skov af digitale arbejdsplatforme, internettet bugner med. 

"Der er rigtig mange andre portaler, der påstår, at de er til freelancere, men de fleste af dem er rekrutteringsportaler til fuldtidsjobs. Jeg vidste godt, hvad det var for nogle typer opgaver, jeg ville tage, og der kunne jeg se på Worksome, at det var folk, som sagde, 'jeg skal have bygget det her eller lavet den her dims, og det tager cirka 40 timer'," siger den 28-årige it-arkitekt. 

Det var den slags opgaver, Dan True var på udkig efter, og den simple tilmeldingsform gjorde, at han straks meldte sig under Worksome-fanerne. 

"Jeg skulle bare connecte til min LinkedIn-profil, oplyse mit CVR-nummer og så lige skrive en klog tekst om mig selv og beslutte, hvad jeg vil have i timen. Og så var det det," siger han. 

Kun en platform 

Som så mange andre platforme anser Worksome ikke sig selv som arbejdsgivere. Opgavehonorar må brugerne selv forhandle på plads og indtænke pension, sygelån og feriepenge i prisen. At disse digitale arbejdsplatforme ikke sørger for den slags goder har fået flere tilhængere af den danske model til at råbe vagt i gevær over for dem. Det tager Mathias Tao Agger dog med sindsro. Han mener aldrig, at Worksome kan blive de rette eksperter til at blande sig i honorarpriserne. 

Til gengæld stiller han gerne på sigt den indsamlede data til rådighed for både arbejdsgiver og arbejdstager, der kan bruge gennemsnitspriser som pejlemærke. 

"Det, vi har kunnet gøre fra start, er, at vi arbejder med en mindsteløn på 150 kroner i timen for studerende, og mindstepris for en opgave er 5.000 kroner. Så vi gider ikke sådan nogle småopgaver, hvor nogen skal have tegnet en 3D-tegning, og de tror, de kan få det gjort for 300 kroner," siger Mathias Tao Agger Linnemann. 

Han fortæller, at Worksome er i dialog med fagbevægelsen om et oplysningssamarbejde. Det skal på den ene side klæde freelancerne på til at medregne de rigtige ting, når de skal fastsætte deres pris, og på den anden side skal oplyse virksomheder om, hvorfor prisen for en freelancer er højere end et timeudtræk fra en 37-timers lønseddel. Men Mathias Tao Agger Linnemann mener slet ikke, at faren for løndumping har vist sit grimme ansigtWorksome. 

"Vi har en meget højere timepris end alle de andre platforme, jeg har set. Den ligger på 6-700 kroner, så vi oplever faktisk, at virksomhederne ikke har noget problem med at betale. Vi håber jo at skabe en grobund for, at flere og flere mennesker rent faktisk kan leve af at være freelancere, og hvis de skal det, så skal der først og fremmest være råd til alle de ting, som ikke er givet for freelancere," siger han. 

Særligt godt i testfaser 

Det er ikke kun i startup-verdenen, de digitale platforme for højtuddannede har en rolle at spille. Det mener Bjarne Jørgensen fra det statsejede selskab Sund og Bælt, der blandt andet varetager styringen af datterselskaberne Storebælt A/S og Femern A/S. 

Han er allerede i dialog med flere freelancere gennem Worksome til fremtidige projekter og kunne godt forestille sig, at fremtiden byder på mere af den slags for Sund og Bælt. 

"Det kunne jeg sagtens. Jeg synes faktisk, det er en spændende måde at søge projektansættelsesfolk på. Særligt på it-fronten er der jo rigtig mange, som har deres eget lille personlige firma," siger Bjarne Jørgensen. 

Han er med Sund og Bælt ved at bygge et setup omkring datadrevet vedligehold og digitalisering, som skal hjælpe til at effektivisere driften. Det er en slags pilotprojekt, som skriger på løstansatte specialister, inden det bliver konverteret til daglig drift. Derfor står han med akut behov for it-ressourcer inden for datawarehouse, digitalisering og dataanalyser samt specialister inden for alt fra sensorteknologi til robotter og droner 

"Det, der er godt ved Worksome, er, at man ikke bare lægger en stillingsprofil ud i blinde på en eller anden jobbank. Her kan du se præcis, hvad folk kan, og så får man matchet det, man har behov for. Og så ved vi, at dem, som har lagt deres profiler op, er aktive efter at finde noget arbejde," siger Bjarne Jørgensen. 

På it-området er der på grund af det høje lønniveau i Danmark en tendens til outsourcing af opgaverne til Østeuropa og Asien. En trend, der ikke hjælper visionen om at skabe en bæredygtig freelance-platform med ordentlige forhold i en dansk kontekst. Men for Bjarne Jørgensen er Worksome netop derfor et kærkomment alternativ. 

"Det er meget fint med billig arbejdskraft fra Spanien eller Østeuropa, men der går bare noget glemt i kommunikationen. Ved at finde ressourcer via en platform som Worksome finder vi ressourcer, der både kan sproget, men også kender den kontekst, som vi arbejder i. Det tror jeg er mere værd, end om det lige er 500 eller 800 kroner, vi betaler i timen," siger han. 

Hvad kan IDA hjælpe dig med?

Du kan få juridisk rådgivning i IDA, uanset om du overvejer at blive selvstændig, freelancer, løser opgaver via digitale platforme, lige har startet din egen virksomhed eller har været i gang på området længe.

Den juridiske rådgivning omfatter blandt andet:

  • Rådgivning ved opgaveløsning via digitale arbejdsplatforme
  • Honorarstørrelse
  • Gennemgang af konsulentkontrakter, ejeraftaler, samarbejdsaftaler mv.
  • Rådgivning ved opstart af selvstændig virksomhed
  • Generel juridisk rådgivning og gode råd på området, så du sikres bedst mulige vilkår

Kontakt IDAs juridiske rådgivere

Se mere på IDAs site for selvstændige eller vores startup-sider, hvor du kan finde relevante webinarer

Som medlem af IDA kan du også få gratis indledende rådgivning hos revisor, selskabsretsadvokat mv. samt rabat på en række ydelser hos eksterne samarbejdspartnere, f.eks. inkassoservice, selskabsdokumenter og kontrakter

23 maj.
Kom godt fra start som selvstændig

Har du taget springet og startet din egen virksomhed? Eller drømmer du om at gøre det? Så kom og få gode råd til at takle alle de praktiske spørgsmål.

Tilmeld
7 nov.
Kom godt fra start som selvstændig

Har du taget springet og startet din egen virksomhed? Eller drømmer du om at gøre det? Så kom og få gode råd til at takle alle de praktiske spørgsmål.

Tilmeld
3 okt.
Kom godt fra start som selvstændig

Har du taget springet og startet din egen virksomhed? Eller drømmer du om at gøre det? Så kom og få gode råd til at takle alle de praktiske spørgsmål.

Tilmeld
11 sep.
Kom godt fra start som selvstændig

Har du taget springet og startet din egen virksomhed? Eller drømmer du om at gøre det? Så kom og få gode råd til at takle alle de praktiske spørgsmål.

Tilmeld
17 jan.
Kom godt fra start som selvstændig

Har du taget springet og startet din egen virksomhed? Eller drømmer du om at gøre det? Så kom og få gode råd til at takle alle de praktiske spørgsmål.

Tilmeld
21 maj.
Kom godt fra start som selvstændig

Har du taget springet og startet din egen virksomhed? Eller drømmer du om at gøre det? Så kom og få gode råd til at takle alle de praktiske spørgsmål.

Tilmeld
13 nov.
Kom godt fra start som selvstændig

Har du taget springet og startet din egen virksomhed? Eller drømmer du om at gøre det? Så kom og få gode råd til at takle alle de praktiske spørgsmål.

Tilmeld

Deltag i debatten

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close