19-09-2018 03:46:46

Ny fusionsreaktor har genereret plasma

Det britiske selskab Tokamak Energy har ved hjælp af en ny fusionsreaktor genereret plasma. Ambitionen for dem er at kunne skabe fusionsenergi inden for de næste par år.
4. maj. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Et britisk selskab ved navn Tokamak Energy har med en fusionsreaktor, ST40, genereret plasma. De mener selv, at de er halvejs i mål om at skabe fusionsenergi. Ambitionen er at opnå en plasmatemperatur på 15 millioner grader celsius, hvilket er en temperatur, der er lige så varm som solens kerne. Det skriver Teknisk Ukeblad.

I løbet af næste år er målet at komme i nærheden af 100 millioner grader. Når man rammer den temperatur kan hydrogenkernen, som normalvis frastøder hinanden, fusionere og danne helium.

Selskabet har taget navn efter den sfæriske reaktor, som de bruger. Den har indvendige magnetspoler, som bruges til at danne fusionsenergi. Reaktoren forhindrer, at plasma kommer i kontakt med væggene, da temperaturen på plasmaet er så høj, at intet materiale kan klare det. Plasmaet holdes altså svævende på grund af de magnetiske poler.

Fusionsenergi har et enormt potentiale i fremtiden og kan give os ubegrænsede mængder af grøn energi uden det farepotentiale, som fx atomkraft har. Der er dog endnu tekniske udfordringer, som skal løses, før det kan lykkedes, og forskningen på området er stadig dyr og kræver en masse energi.

Selvom Tokamak Energy og mange deres konkurrenter er i stand til at nå en plasmatemperatur på 100 millioner grader, mangler de stadig at kunne holde plasmaet i live længe nok til, at de kan få udvundet energi.

- Jeg har store planer for vores reaktorer, da de både er mere kompakte og omkostningseffektive. Vi er halvvejs mod målet om at skabe fusionsenergi. Med hårdt arbejde regner vi med at levere kommerciel fusionsenergi i år 2030, siger Dr. David Kingham, CEO hos Tokamak Energy.


Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close