15-10-2018 17:32:56

IDA slog dørene op til årets tech event, Technomania, 4. og 5. oktober 2017 på hi messen i Herning.

Ny virtuel legeplads giver plads til ingeniørens kreativitet

Et nyt Virtual Solutions Lab giver Rambølls kunder mulighed for at opleve byggerier inden de er bygget. Det sætter fokus på den kreative dialog og er en vigtig del af Rambølls digitale transformation.
15. jun. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>På en stor trygfølsom væg i Rambølls Virtual Solutions Lab kan kunder og medarbejdere tegne og sætte post its på i en kreativ proces for at forbedre byggeprojekter.</em></p>

På en stor trygfølsom væg i Rambølls Virtual Solutions Lab kan kunder og medarbejdere tegne og sætte post its på i en kreativ proces for at forbedre byggeprojekter.

I gamle dag måtte kunderne nøjes med at se deres kommende byggeprojekter på print og papir, men i dag kan de gå en tur i byggeriet med en Oculus Rift-brille på for at se, om alt spiller fra alle vinkler. Det kan man i hvert fald, hvis man besøger det nye Virtual Solutions Lab i Rambøll, der om noget symboliserer rådgivningsvirksomhedens digitale transformation. 

"Alle vores modeller er jo lavet i 3D. Man kan gå rundt i modellerne, opleve tingene før, de bliver bygget og se, hvordan det fungerer fra forskellige vinkler. Alt efter hvor meget man gør ud af de modeller, kan man jo fx se, hvordan rør kommer til at hænge sammen op under loftet og om tingene nu passer sammen," fortæller Bo Grave, der er innovations- og digitaliseringsdirektør i Rambøll. 

Virtual Solutions Lab ligger i Rambølls hovedkvarter i Ørestad ved København. Ud over Oculus Rift-brillen er rummet fyldt med ny teknologi. Men alteret, det der drager opmærksomheden, er en trykfølsom skærm, der fylder en hel langside. Med et fingertryk kanRambølls ingeniører og kunder flytte rundt på elementer, tegne eller klistre post-its på. På den måde kan de have en kreativ og medskabende dialog om at forbedre projekter. 

"I al sin enkelthed er rummet et sted, hvor man mødes og bruger de nyeste teknologier til at have en dialog omkring de projekter, vi har internt og eksternt. Det er et sted, hvor vi inviterer vores kunder ind for at vise, hvad vi kan, og for at de kan give os feedback på det, vi laver," siger Bo Grave, der er en af talerne ved teknologimessen Technomaina i Herning 5. oktober. 

Mere tid til det kreative 

Men er digitaliseringen ligefrem et mål i sig selv, kan man spørge sig selv? For Bo Grave er digitaliseringen et understøttende redskab, der skal frigive ressourcer til vigtigere ting. 

"Det er et mål om, at vi skal bruge de her teknologier til at effektivisere vores produktion. Vi vil gerne automatisere de ting, der er muligt, så vi frigiver ressourcer og tid til den mere kreative og indledende fase. Så kan vi i bund og grund bruge mere tid med kunderne i starten af processen," forklarer han. 

Det er en proces, der har været undervejs i Rambøll, der har arbejdet med øget automatisering og digitalisering i lang tid, Men som alt andet tager det virkelig fart i disse tider. Det fortæller Rambølls administrerende direktør, Ib Enevoldsen til Ingeniøren: 

"Da jeg startede for 20 år siden, holdt man møde med kunderne hver måned, og så afleverede man en tegning. Hvis vi i dag udelukkende lavede det, vi gjorde dengang, skulle vi kun bruge 25 procent af de nuværende medarbejdere. Og de ville alle sidde og beregne," fortæller Ib Enevoldsen. 

Automatiseringer betyder ikke fyringer 

Alligevel forsøger Rambøll med alle midler at kigge i krystalkuglen for at finde ud af, hvad den stadig stigende eksplosion af brugen af kunstig intelligens og robotteknologi vil betyde for virksomheden i fremtiden. 

"Lige nu har vi ikke kunne mærke det, men vi er i gang med at undersøge det. Og i stedet for at vente på, at det kommer, så er vi så småt ved at starte op på at se, hvad det betyder for vores branche, hvor vi kan automatisere og hvor det kunne være interessant for os at bruge kunstig intelligens eller lignende," siger han. 

Virtual Solutions Lab er kun et element i Rambølls digitale strategi. Bo Grave fortæller blandt andet at man arbejder videre med BIM (Bygnings Informations Modellering) og CAD (Computer-aided design), mens de kigger på både droneteknologi og laserscanning.

Du kan høre Bo Grave tale mere om, hvad digitalisering og automatisering betyder for ingeniører i Rambøll på teknologimessen Technomania 5. oktober i Herning.

Dobbelt op på Technomania
Dobbelt op på Technomania

Nordens techentusiaster kan se frem til dobbelt så meget Technomania, når årets største teknologievent udvider med en dag under hi teknologi- og industrimessen 4.-5. oktober.

Læs mere
Næste skridt i industri 4.0-bølgen: Programmér din egen robotarm
Næste skridt i industri 4.0-bølgen: Programmér din egen robotarm

Med en ny automationsplatform, hvor virksomheder selv kan programmere deres egen robotarm, giver Festo et ordentligt vindpust til Industri 4.0-bølgen. Vi har snakket med chefudvikleren.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close