19-11-2018 19:04:25

Nyd det, du er i – fem tegn på, at du er det rette sted

Vi er vant til at få tudet ørerne fulde af, at vi hele tiden skal udvikle os og prøve nyt. Men du kan også tage et bevidst valg om, at du er der, hvor du vil være nu og her – og så nyde det, siger karriererådgiver i IDA Jeanette Svendsen.
5. apr. 2017 Af IDA Learning
<p>Du må gerne hvile i det job, du har – du skal ikke hele tiden videre. Du kan være det rette sted, og det er okay ikke konstant at udvikle sig og stræbe efter noget andet, end det man har, siger karriererådgiver i IDA Jeanette Svendsen.</p>

Du må gerne hvile i det job, du har – du skal ikke hele tiden videre. Du kan være det rette sted, og det er okay ikke konstant at udvikle sig og stræbe efter noget andet, end det man har, siger karriererådgiver i IDA Jeanette Svendsen.

Bevar motivationen og arbejdsglæden

Tag et kursus i robusthed og få værktøjer til at øge dit gåpåmod, mens du passer på dig selv.

Brug dine styrker og kend dine sårbarheder på arbejdet.

Tilmeld kursus i robusthed

Vi kan ikke åbne en avis, et blad, en blog, et socialt medie eller en hjemmeside uden at få at vide, at udvikling er et must på arbejdsmarkedet. Men vi skal også kunne hvile i det, vi er i lige nu – og nyde, at man er det rette sted i karrieren.

Det er karriererådgiver i IDA Jeanette Svendsen, der peger på, at vi godt i vores karriere må have perioder, hvor vi nyder jobbet, opgaverne og den nuværende position. Hun kommer her med fem tegn på, at du er det rette sted.

”Det første tegn på, at du er det rette sted, er, at du hver mandag tager glad på arbejde. Du har masser af arbejdsglæde og er fyldt med energi, fordi du har en masse spændende opgaver, som du brænder for,” siger Jeanette Svendsen.

Tillykke du er på rette hylde

Det kan være meningsgivende at være i dit nuværende job, din nuværende position og vedligeholde dine nuværende kompetencer. Derfor skal du ikke føle, at du skal søge et job, fordi du har været 10 år i en virksomhed. Det er du ikke nødt til.

”Et andet tegn på, at du er på rette hylde er, at du føler, at du udvikler dig personligt og fagligt. Lærer du noget, har du det sjovt, bliver anerkendt og har indflydelse på dit job – hvorfor skulle du så søge nyt arbejde? siger Jeanette Svendsen og fortsætter:

”Især fordi nissen flytter med. Du skal i hvert fald tænke meget over, hvad det er du leder efter – for måske er det det samme et nyt sted. Er du utilfreds, så find ud af tendenser og mønstre i det, der gør dig utilfreds, og se om du kan få ændret det i hverdagen.”

Du skal sige tillykke til dig selv – mange andre misunder dig – hvis du stadig finder glæden og lykken i det job, du er i. Du har fundet den rette hylde.

Godt forhold til chefen og kollegerne

Det tredje og fjerde tegn på, at du er det rette sted, er, at du både har en god relation til din chef og til dine kolleger.

”Har du et godt samarbejde med din chef, som kan se, hvad du kan og spiller dig god og anerkender din indsats, skal du være glad. Relationer bygget på tillid og respekt giver meget arbejdsglæde,” siger Jeanette Svendsen.

Det samme gælder dine kolleger. Er du i et miljø, hvor I sparrer fagligt, og I har det socialt godt sammen, kan du også knibe dig i armen over, at du er det rette sted.

”Kan du både levere gode resultater og have det sjovt, mens du gør det, så er du heldig. Spiller dig og kollegerne hinanden bedre og dygtigere, skal du være taknemmelig,” siger Jeanette Svendsen.

Når jobbet giver mening

Det sidste og femte tegn på, at du er det rette sted, er, når du føler, at du gør en forskel.

”Når du ved, at det, du udfører på dit arbejde, giver mening for dig selv, virksomheden, kunderne, kolleger og måske samfundet, så er du det rette sted. Det er en følelse, som mange forgæves jagter i karrieren,” siger Jeanette Svendsen.

Det handler også om timing

Fem tegn på, at du er det rette sted

  1. Du glæder dig hver mandag morgen til at tage på arbejde.
  2. Du bliver personligt og fagligt udviklet.
  3. Du har en god relation til din chef.
  4. Du har det godt fagligt og socialt med din kolleger.
  5. Du oplever dit arbejde giver mening for virksomheden, kolleger, kunder og samfundet.

At være det rette sted i karrieren, handler også meget om timing, mener hun.

”Timingen i livet er, at der kan være noget nu og her, der er vigtigere end at udvikle sig – det kan være små børn, sygdom på hjemmefronten, ægtefællens karriere – og her handler det om at tage et bevidst valg om, at for eksempel en MBA ikke harmonerer med ens samlede liv lige nu, men i stedet kan komme på et senere tidspunk,” siger Jeanette Svendsen, der samtidig slår fast, at det ikke er det samme, som at man sætter hele sit liv på hold. Det handler om at prioritere det vigtigste her og nu – og være bevidst om, at du har et langt karriereliv foran dig.

Accepter den du er

Det kræver lidt mod at sige, at nu har jeg fokus på at være mor, far, bror, søster eller kæreste – og derfor har jeg brug for lidt ro på mit arbejdsliv.

”Der er også den sandhed, at vi ikke alle skal stræbe efter det store lederjob eller den unikke specialist-stillling. Det afgørende er, at vi bruger vores styrker, evner og talenter i vores arbejdsliv og trives i det. Så vi skal selvfølgelig tænke over, hvordan vi får det i spil,” siger Jeanette Svendsen.

Det er også vigtigt, at du accepterer dig selv, som du er. Det gør det lettere at være teflonbelagt overfor andres forventninger om, hvordan du burde udvikle dig eller rykke i arbejdslivet.

”Du skal på ingen måde bruge hele dit arbejdsliv på at lave om på dig selv. Du skal selvfølgelig have blik for, hvor du er udfordret og har svagheder, men du skal jo i højere grad have fokus på det, du er god til. Du skal acceptere den, du er, og sætte det i spil på den bedst mulige måde,” siger Jeanette Svendsen.

Nyd nu’et

Selvom du har fundet den rette hylde, skal du på et tidspunkt finde fornyelse, så du ikke bliver træt af jobbet. Men lige nu skal du nyde det.

”Nyd nu lidt, at du er i det rigtige job – og lad vær med at tænke de typiske tanker som: Hvad nu hvis jeg havde et andet arbejde? Hvad nu hvis jeg havde en anden chef? Hvad nu hvis jeg havde valgt noget andet, var jeg så blevet mere lykkelig?,” siger Jeanette Svendsen og fortsætter:

”I stedet for at leve i fremtiden, så lev i nuet – og få det bedste ud af det.”

Sådan kan du hvile i din nuværende jobsituation

Karriererådgiver i IDA Jeanette Svendsen giver her sine fire bud på, hvordan du kan hvile i din nuværende jobsituation – og ikke have dårlig samvittighed over, at du ikke jagter en ny position, nye udfordringer eller nye kompetencer.

  1. Timing og bevidsthed. Du skal have respekt for timing i dit liv. Det kan være, at du har små børn, sygdom i familien eller noget andet, der gør, at du ikke skal udvikle dig karrieremæssigt lige nu. Være bevidst om, at du kan have behov for ro omkring dit arbejdsliv og tag et aktivt valg. Så kan det andet komme senere.
  2. Vær den du er. Det kan godt være, at dine omgivelser forventer, at du skal stige i graderne, skifte job eller på den tredje måde videre – men du skal acceptere, hvem du er, og hvad du har lyst til – og sætte det i spil på den bedst mulige måde.
  3. Tillykke – du er på rette hylde. Du kan også være så heldig, at du sidder i dit drømmejob. Du har det sjovt, du bliver anerkendt og har indflydelse på dit job. Sig tillykke til dig selv, fordi du har et job, hvor du har fundet arbejdsglæden og lykken – du har fundet din rette hylde.
  4. Drop hvad nu hvis……Som moderne menneske er vi meget fokuseret på fremtiden eller hvad, der kunne være. Hvad nu hvis jeg havde et andet arbejde, en anden chef? Hvad nu hvis jeg havde valgt noget andet, var jeg så mere lykkelig? Den tankegang skal vi droppe – og nyde nuet! 
Hvorfor går du på arbejde? Fem gode råd til at give jobbet mening
Hvorfor går du på arbejde? Fem gode råd til at give jobbet mening

Forskning viser, at du er mest glad for dit arbejde, hvis det giver mening, hvis du kan arbejde selvstændigt uden snærende bånd, og hvis du bliver udfordret fagligt, så du flytter dig, fortæller k ...

Læs mere
Syv dårlige grunde til at kvitte jobbet
Syv dårlige grunde til at kvitte jobbet

Du kan overbevise dig selv om, at du bliver nødt til at kvitte jobbet for at opnå dine karrieredrømme. Karriererådgiver i IDA giver dig syv eksempler på dårlige grunde til at kvitte jobbet, og hvo ...

Læs mere
Den kurvede karrierevej
Den kurvede karrierevej

Hvis man følger sin mavefornemmelse og fravælger forfremmelse, må man indstille sig på mange spørgsmål fra en undrende omverden. Men det er muligt at vælge et alternativt karrierespor, fortæller p ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close