18-10-2018 07:19:04

Nyopdaget materiale har egenskaber som en kunstig muskel

Forskere i Californien har opdaget et nyt materialet kaldet Fe-Hpdca-PDMS, som har egenskaber som en kunstig muskel. Materialet kan reparere sig selv og har en stor elasticitet.
2. maj. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
Det nyopdaget materiale kan bruges til blandt andet robotter og proteser.
Det nyopdaget materiale kan bruges til blandt andet robotter og proteser.

Forskere har længe villet finde et materiale, som kunne fungere som en biologisk muskel, men de fundne materialer har ikke helt kunnet levet op til, hvad en naturlig muskel kan.

Men nu har række forskere fundet et materiale med de fornødne egenskaber som en muskel. Materialet kan strække sig med 70 procent uden den går i stykker, og materialet kan reparere sig selv som en kunstig muskel. Det skriver Wired.  

En af forskerne er materialekemikeren, Zhenan Bao fra Standford University i Californien. Materialet består af en gruppe af elastomer kaldet Fe-Hpdca-PDMS. Og opdagelsen kan blive nyttig både indenfor robotteknologi og proteser.

“In our case, the goal was not to make the best artificial muscle, but rather to develop new materials design rules for stretchable and self-healing materials. Artificial muscle is one potential application for our materials,” siger Bao.

Den selvhelende effekt består af, at hvis man prikker hul i materialet, vil små jernatomer på den ene side af hullet blive bundet med oxygen- og nitrogenatomer på den anden side hullet, og hullet vil lukke indenfor 72 timer. Forskerne har også prøvet at skære materialet op i to dele og forbundet de to dele igen, og helingsprocessen fungerer stadig bagefter, hvor materialet får sin styrke tilbage samt dens elasticitet.

Materiale har dog en lille svaghed. Da materialet blev påvirket af et elektrisk felt, vendte materialet ikke tilbage til sin originale størrelse, og det blev forkortet med 40 procent. Hvilket betyder, at robotben kan have svært ved at bøje lige så godt som naturlige ben.

Du kan læse mere om materialet på Wired.


Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close