23-10-2018 06:01:10

Kom til konference om 3D, som er så meget mere end printere. Vi satte fokus på emnet den 29. september 2017! Tilmeld dig her.

Nyt innovationsmiljø for 3D-print skal føre Danmark ind i eliten

3D Print: I 2018 åbner der et nationalt vækst- og innovationsmiljø for 3D-print med 44 millioner kroner i ryggen. Vi skal have Danmark helt op i kategori med Singapore og Silicon Valley, mener AM Labs første direktør.
26. sep. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Mads Kjøller Damkjær er første direktør for AM Lab, der skal sætte Danmark på verdenskortet, når det kommer til 3D-print.</em></p>

Mads Kjøller Damkjær er første direktør for AM Lab, der skal sætte Danmark på verdenskortet, når det kommer til 3D-print.

Over det sidste halve år har de barslet med et nyt stort tiltag i det danske 3D-printmiljø. Sværvægtere som SDU, DTU, DI og CBS har mødtes med Danmarks øvrige 3D-printnetværk, og i august blev AM Lab født med en pose penge på 46 millioner kroner fra Industriens Fond, som ud over det økonomiske rygstød har været initiativtager til selve projektideen. AM står for Additive Manufacturing, som i stigende grad bruges synonymt med 3D-print, men egentlig er det en fremstillingsteknologi, der bygger former op i tynde lag.

AM Lab er officielt ikke lanceret endnu. Det bliver det ved indgangen af 2018, men for at samle trådene er der allerede blevet sat en direktør i stolen, Mads Kjøller Damkjær, og han har store planer for Danmarks 3D-printeventyr.

"Det skal være sådan, at når man tænker på 3D-print eller Additive Manufacturing i Singapore eller Silicon Valley, så tænker man også på Danmark og AM Lab, og hvad det er for nogle spændende virksomheder, der er her. Vi vil gerne have Danmark på verdenskortet," siger Mads Kjøller Damkjær, der nu har siddet som administrerende direktør for AM Lab i to måneder.

Siden har han fået tilknyttet en enkelt medarbejder, men det er langt fra lønsedler, de 46 millioner kroner vil blive brændt af på.

"Vi skal ikke være et stort administrativt sekretariat i antal af medarbejdere, vi bliver mellem 5 og 7. Vi skal mere være store i effekt og impact i det danske 3D-printunivers," siger Mads Kjøller Damkjær.

Danmark er langt bagud

Det er ellers ikke de bedste kort på hånden, Mads Kjøller Damkjær har, når det handler om at måle sig med sværvægterne i Verden. Danmark bliver sjældent nævnt uden for landets grænser, når det kommer til 3D-print og indtager en plads i periferien i den årlige Wohlers-rapport.

"Vi er lige nu bagud på 3D-print på mange områder. Det siger jeg på baggrund af den viden, vi har fået fra de forskellige aktører i Danmark, og ud fra den seneste Wohlers-rapport," siger Mads Kjøller Damkjær.

AM Lab har som udgangspunkt fået penge til 4 års levetid. På den tid mener Mads Kjøller Damkjær, at han og resten af 3D-print Danmark kan nå at rykke sig et stykke frem mod verdensscenen og på sigt på linje med Singapore og Silicon Valley.

"Vi er ekstremt ambitiøse," siger han.

Og noget sker der da også rundt omkring i landet. Danfoss åbnede i august et 3D-printcenter på Als, tidligere på måneden blev fundamentet lagt for Europas første 3D-printet hus, The BOD i Nordhavn, og på Teknologisk Institut eksperimenterer de med 3D-printede gulerødder i forsøget på at lave mere individuelt tilrettelagte måltider i fødevareindustrien. Det er sådanne initiativer og mange flere, Mads Kjøller Damkjær skal have samling på med AM Lab.

"Vi ser os selv som bro mellem alle de her forskellige initiativer, for der sker faktisk meget på 3D-printområdet herhjemme, men de er enormt spredte og også meget teknologifokuseret. Vi skal have virksomhederne og aktørerne til i langt højere grad at vidensdele" siger han.

Startups og måneskud

Og hvordan gør man så det? Ifølge Mads Kjøller Damkjær handler det om at ændre et mindset og skubbe til grænserne for, hvad vi kan med 3D-printteknologier.

"Vi vil igangsætte såkaldte Moonshot projekter, hvor vi vil lave nogle helt spektakulære og nye projekter, som viser teknologiens anvendelsesmuligheder. De er ikke kommercielle, men her kommer vi til at teste og bryde grænserne for, hvad 3D-print egentlig kan," forklarer Mads Kjøller Damkjær.

"Vi vil også gerne have øje for, hvad 3D-print betyder for de små og mellemstore virksomheder, og hvordan 3D-print kan fremme deres vækst og på sigt også den bæredygtige fremstilling. Hvordan kan vi se anderledes på de systemer og forretningsmodeller, vi har etableret gennem de sidste mange hundrede år?"

Endelig skal AM-lab være et attraktivt mødested for iværksættere, hvor der både vil være adgang til et dynamisk vidensmiljø og sparring.

”Vi får endda mulighed for at foretage tidlige investeringer i lovende startups, men vi kan faktisk ikke se så mange af dem herhjemme endnu. Så i virkeligheden er det her også et opråb til alle 3D startups. Om det så er hardware, software eller noget helt tredje, så kom til os.

Han fortæller også at, han er i fuld færd med at sammensætte et internationalt advisory board, der rækker ind i blandt andet Silicon Valley og Singapore.

"Hvis vi skal få små og mellemstore virksomheder til at bruge 3D-print rigtig meget, så bliver vi nødt til ikke kun at kigge ind men også udad. Det hænger sammen. Men vores fokus er selvfølgelig på de danske virksomheder."

Du kan høre Mads Kjøller Damkjær tale mere om AM Lab og ambitionerne bag samt mange andre 3D-printeksperter på konferencen Driving 3D 29. september i København.

3D-printede gulerødder er det nye orange
3D-printede gulerødder er det nye orange

3D-print: Der er enorme gevinster at hente i forhold til madspild og individuelt tilpassede måltider i både industri- og familiekøkkenet. 3D-printerne lander snart i fødevareindustrien, mener ekspert.

Læs mere
Forskere 3D-printer levende knogler
Forskere 3D-printer levende knogler

Det er lykkes forskere fra SDU at 3D-printe kunstige knogler, som gror naturligt sammen med kroppens egne knogler. I museforsøg har de kunstige knogler endda dannet marv. Det giver helt nye perspe ...

Læs mere
Europas første 3D-printede hus skal ligge i Nordhavn
Europas første 3D-printede hus skal ligge i Nordhavn

3D Print: Al begyndelse er svær, men tirsdag blev fundamentet lagt for Europas første 3D-printede hus i Nordhavn som demonstration for en skeptisk byggebranche

Læs mere
3D-modeller af ofre og gerningssteder skal være med til at opklare forbrydelser
3D-modeller af ofre og gerningssteder skal være med til at opklare forbrydelser

Forskning: Retsantropolog Chiara Villa arbejder sammen med kolleger og politiet om at skabe metoder, der kan bruges til at lave 3D-modeller af ofre og gerningssteder. Tidligere på året blev metoden for først ...

Læs mere
Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print
Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print

3D-print: 3D-printede produkter afgiver kemiske stoffer i så små mængder, at det ikke udgør en sundhedsrisiko, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen

Læs mere

Deltag i debatten

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close