21-09-2018 08:27:52

Nyt system kan styre droner ved hjælp af menneskehjernen

Ingeniører på Arizona State University har skabt et system, der kan styre droner ved hjælp af menneskehjernen.
20. jul. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Et system bestående af en hætte udstyret med 128 elektroder, som er forbundet med en computer, gør det muligt at styre droner ved hjælp af menneskehjernen. Det er ingeniører på Arizona State University, der har opfundet systemet, der registrerer elektrisk hjerneaktivitet.    

Artemiadis er en af ingeniørerne, som har arbejdet systemet, der fungerer fra hjerne til maskine.

“I can see that activity from outside. Our goal is to decode that activity to control variables for the robots,” siger Panagiotis Artemiadis, direktør for Human-Oriented Robotics and Control Lab, til ASU

Systemet er trådløst og overfører ens tanker til de små robotter, også kaldet et motion capture system. For at få dronerne til at flyve, skal personen se på en skærm og tænke samt forestille sig dronernes udførelse af forskellige opgaver.  Systemet kan styre op til fire robotter ved hjælp af hjernen. Noget som et joystick ikke kan præstere, da det kun kan styre en ad gangen.

I løbet af de sidste par år har der også været en masse forskning på systemer, der kan styre en enkelt maskine. Men Artemiadias ville i stedet se på, hvordan hjernen kunne styre flere maskiner på en gang. Han arbejdede derfor på et projekt med Air Force piloter. Piloterne var dog skeptiske, og deres indvending var, hvad der ville ske, hvis de kom til at tænkte på noget andet, mens de styrede dronerne.

“Controllers have to stay focused. If it’s close to lunch and all you can think about it is pizza, it doesn’t work. Fatigue and stress also play a part” forklarer han.

Systemet skal også være reguleret til den person, som det styres af, da hjernen ændrer signaler fra dag til dag.

Det næste skridt for Artemiadis forskning er at få flere personer til at kontrollere dronerne, og han håber for fremtiden, at man kan se droner sværme omkring og udføre komplekse opgaver styret af menneskehjernen.

Du kan se, hvordan systemet fungerer i videoen herunder. 

Hvad kan droner bruges til?
Hvad kan droner bruges til?

Droneteknologien udvikler sig hastigt og giver stadig nye og flere muligheder. Droner kan blandt andet bruges til at måle havdybde og til at overvåge trafikken. Bliv klogere på dronerne og læs, hv ...

Læs mere
Droner skal sprede mariehøns
Droner skal sprede mariehøns

Skadedyr skal bekæmpes med mariehøns og mider i stedet for pesticider. Syddansk Universitet skal udvikle en økodrone, som kan bekæmpe skadedyr på helt nye måder.

Læs mere
Droner er pivåbne for hackerangreb
Droner er pivåbne for hackerangreb

En dronehacker kan få en drone til at lande eller sågar styrte ned. Dårlig sikkerhed på gør droner til lette mål.

Læs mere
Droner skal hjælpe med at finde landminer
Droner skal hjælpe med at finde landminer

Landminer: Droner bliver nu en del af kampen mod verdens mere end 100 millioner landminer. Teknikken blev testet i sidste uge på Manchester Uniteds stadion, Old Trafford.

Læs mere
Droner skal levere medicin i Rwanda
Droner skal levere medicin i Rwanda

Til juli vil droner i Rwanda redde liv. Dronerne vil kunne levere livsnødvendig medicin til klinikkerne inden for 15-45 minutter, hvilket førhen har været umuligt grundet dårlige vejtilstande i la ...

Læs mere
Droner skal inspicere New Yorks dampsystem
Droner skal inspicere New Yorks dampsystem

Et energiselskab i New York er i gang med at teste droner, der skal inspicere kedlerne i byens dampsystem.

Læs mere

Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close