21-11-2018 21:29:18

Pejlemærke 2016: Derfor går (robot)teknologien amok lige nu

RoboBusiness: Robobusiness var et overflødighedshorn af fascinerende teknologi. IDAs chefkonsulent Rolf Ask Clausen var begejstret og har sendt denne stemningsreportage.
3. jun. 2016 Af Rolf Ask Clausen - chefkonsulent i IDA
Se engang! Der er droner til alt, fra det mindste til det største. Vi går en tur gennem droneudstillingen på Robobusiness 2016

Wow!

Selv en garvet teknologielsker kunne ikke undgå at blive imponeret under en tur gennem udstillingen Robobusiness (1.-3. juni i Odense Congress Center, hvor også IDA havde en stor stand).
Specielt hallen med kommercielle droner imponerede. Der var et helt katalog af droner fra meget små til full-size droner, som kan løfte betydelig laster / flyve længe. Og der var droner til et utal af formål.

Så wow, droneteknologien er kommet meget længere, end de fleste vil forestille sig.

Men måske burde man ikke blive så overrasket. For det er 2016 og vi er 50 år ude af eksponentialkurven for regnekraft, bedre kendt som Moores lov. Når man hvert andet år fordobler antallet af transistorer, sker der noget. Vi er oppe i milliarder af transistorer pr. chip. Og det er derfor, man nu, pludselig, ser ret ekstreme anvendelser poppe op.

Vi er populært sagt nået til shock and amazement-punktet på kurven. Der hvor kurven giver sig til at krumme stejlt opad. Det er derfor, vi nu ser regnetunge tjenester som ”Google Now” og ”Siri”, hvor man kan begynde at give sin smartphone mundlige ordrer, ”ring hjem”, ”skriv til min datter”. Det er derfor man som bruger af Googles photos-app kan søge på bilmærker ”Ford”, ”Citroen” osv og få vist ens fotos, hvor biler af disse mærker er på, selv hvis bilen kun står i baggrunden og med siden til. Det kræver forholdsvis tung AI og dermed meget regnekraft.

Pointen her i 2016 er også, at vi har haft mekaniske robotter i mange år med relativt begrænsede egenskaber og relativt stiv, besværlig programmering. Men med netop det ovennævnte gennembrud på regnekraft og kunstig intelligens er der nu blevet adgang til at give selv små robotter en vis intelligens og evne til at kommunikere med omgivelser og mennesker.

Det samme gælder dronerne, som eksempelvis med et arsenal af sensorer og kameraer kan flyve lavt rundt over marker og finde den enkelte ukrudtsplante og dermed potentielt begrænse behovet for sprøjtemidler. Vi står tydeligt foran nogle meget store gennembrud i teknologis formåen, som vil imponere selv garvede nørder.

Fremtidsteknologi
Fremtidsteknologi

”Fremtidsteknologi beskæftiger sig tværgående med alle teknologier og deres muligheder og konsekvenser. IDA Fremtidsteknologi kigger fremad og prioriterer teknologier, som ikke nødvendigvis er på ...

Læs mere
Fremtidsupdate - Teknologisk TV-avis
Fremtidsupdate - Teknologisk TV-avis

Hver måned har Rolf Ask Clausen en aktuel gæst i studiet. Du kan foreslå emner før, deltage med spørgsmål under, og diskutere videre bagefter.

Læs mere

Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

luk
close