15-10-2018 17:50:51

Plastik i verdenshavene: Sådan vender vi udviklingen

Mikroplast: Enorme mængder plastik, der ryger i verdens have, har potentiale til at udvikle sig til et miljømæssigt mareridt. Konferencen Plastic You-turn samlede en række af verdens førende eksperter i København i et forsøg på at skabe løsninger, der kan vende kurven. Vi har samlet en række af oplæggene som webinarer,
26. sep. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Plastik i verdenshavene: Sådan vender vi udviklingen

Ifølge en af årets mest omtalte miljørapporter vil der i 2050 være mere plastik end fisk i verdenshavene. Rapporten fra World Economic Forum konkluderede, at forbruget af plastik på verdensplan er steget 20 gange de sidste 50 år, og man forventer, at dette vil blive fordoblet igen inden for de næste 20 år, hvilket betyder, at vi i 2050 vil producere tre gange mere plastik end i år 2014. Vilde tal og tal, der kalder på en helt ny måde at arbejde med plastik.

Før sommerferien var IDA Miljø medarrangør på den store konference Plastic You-turn, der havde til formål at skabe løsninger på de store udfordringer. Blandt deltagerne var blandt andre amerikanske Marcus Eriksen fra non-profit organisationen The 5 Gyres Institute, som har talt om problemet i mere end 10 år.

“Hvem har hørt om de mytologiske øer af plastik på størrelse med Texas,” spurgte Marcus Eriksen, inden han selv skød historien ned efter en skov af hænder.

“De eksisterer ikke. Jeg har besøgt regionen fem gange nu, og der eksisterer ikke kæmpe øer af plastikaffald”.

Det betyder dog ingenlunde, at den massive mængde mikroplast i verdenshavene ikke er et problem. Magnus Eriksen har været med til at prøvrer i alle verdens have, og han peger på, at der snarere er tale om plastik-supper end øer af plastik.

“Vi fandt plastik i alle vores prøver. Så hvis man kan tage ideen om store øer af plastik og erstatte dem med en ide om “smog”. Supper af plastik,” sagde han og pointerede, at plastik også er et kæmpe problem på land og ikke bare i havene.

“Jeg er ikke imod plastik. Det er en del af min iPhone, mine sko, i sikkerhedsudstyr og i vores hospitaler. Men vores smid-væk-kultur er den største kilde til forurening, så der er brug for en design revolution. Og det er måske her, at Danmark kan gå forrest,” sagde han.

Han pegede på, at vi skal fokusere på den globale distribution af plastik. F.eks. mente han, at det er uholdbart at sende plastaffald til afbrænding i Indien, ligesom vi skal blive meget bedre til at både sortere og indsamle plastaffald.

Luk for plastik-hanen

Til konferencen var der flere bud på, hvordan vi renser verdenshavene for plastik. Men ifølge Joao Sousa, der er project manager hos International Union for Conservation of Nature, der blandt andet står for listen over udrydningstruede dyr, handler det i første omgang om at få lukket ned for den massive udledning af plastaffald til verdenshavene. Eller som han sagde “close the Plastic Tab“.

“Ideen om at rengøre en pool uden at lukke for forurenings-hanen giver ikke mening. For det vil tage for evigt,” sagde han i sit oplæg.

Joao Sousa mener, at det handler om bedre samarbejde på tværs af landene. Blandt andet via regionale paneler og ved at stramme reglerne markant for udledning, men også ved f.eks. at “mainstreame plastic footprint” i årsregnskaber.

“Hvis firmaer allerede rapporterer CO2-emission, bør de også beskrive udledning af plastik. Det giver mening,” siger han.

Vi har samlet alt det, du gik glip af. Se alle 8 indlæg om Plastic U-turn

Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?
Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?

Mikroplast og andre syntetiske materialer findes overalt på land og i vandmiljøet. Vi ved, at det er et miljøproblem, men hvor stort er det? Vi har samlet fem links, der gør dig klogere på, hvor d ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close