15-10-2018 17:56:47

Plastikaffald kan omdannes til brændsel

Forskere har muligvis fundet en løsning på problemet med tonsvis af plastikaffald i havene. De har nemlig opdaget en måde at omdanne plastikaffald om til brændstof.
22. jun. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Havene er fulde af plastikaffald, og det kan tager op til 450 år at nedbryde denne plastik, men nu har videnskaben fundet en mulig løsning på problemet. Forskere har nemlig fundet en måde at omdanne plastikaffald om til brændstof. Det skriver IFLScience.

Dette er muligt, da plastik, der indeholder kombinationer af brint-, kulstof- og iltatomer, er fremstillet af fossile brændstoffer, og det derfor kan omdannes til en anden form for fossilt brændstof. Forskerne har undersøgt molekylet Polyethylen (PE), som bliver anvendt i det meste plastik i verden omdanne, i forhold til at omdanne plastik til brændsel. 

“PE is the largest-volume plastic in the world, with annual production exceeding 100 million metric tonnes [110 million US tons],” skriver forskerne i deres rapport.

PE tager lang tid at nedbryde, og det kræver kraftige kemiske processer for, at det kan omdannes tilbage til brændstof. PE kan ikke bare opvarmes, da molekylet dermed splittes i mindre dele, som hver især har deres egne egenskaber. Forskerne kiggede derfor nærmere på katalysatorer, der er kemikalier, som kan fremskynde reaktionsprocessen.

Forskerne brugte først en iridium-rig forbindelse, som kan fjerne brintatomer fra PE. De kulstofatomer, som bliver ladt tilbage, begynder derefter at danne dobbeltbindinger med hinanden, som lettere kan reagere på visse kemikalier, end den oprindelige enkelte binding. Derefter bruges katalysatorer, der indeholder en blanding af aluminium, oxygen og rhenium, som kan angribe denne nye binding og river polymerne fra hinanden. Hvor man derefter kan konvertere plastik om til brændsel.

Videoen herunder, fra NASAs Scientific Visualisering Studio, er en visualisering af, hvordan plastik gennem tiden er blevet dumpet i vores oceaner.

Du kan læse mere om, hvordan plastikaffald kan omdannes til brændsel på IFLScience.

Nyopdaget bakterie kan nedbryde plastik
Nyopdaget bakterie kan nedbryde plastik

En ny opdagelse kan måske hjælpe på det globale problem med plastikforurening. Et forskerteam i Japan har nemlig opdaget en bakterie, der kan nedbryde plastik.

Læs mere
Ny metode finder også det mindste plastik i havet
Ny metode finder også det mindste plastik i havet

Studier har anslået, at der hvert år ender mellem 4 og 12 millioner ton plastik i havet og at tallet forventes at blive fordoblet over de næste ti år. Men hvad der så sker med det derude, er man k ...

Læs mere
I år 2050 vil der være mere plastik end fisk i havet
I år 2050 vil der være mere plastik end fisk i havet

Forestil dig en fisketur, hvor du fanger mere plastik end fisk. Dette er en realitet i år 2050, hvis der ikke gøres noget ved det store problem med forurening af plastik i verdenshavene.

Læs mere
Plastikaffald fra land til vand
Plastikaffald fra land til vand

Problemer med plastikaffald i havene er vokset gevaldigt inden for de sidste 10 år. Men hvor stammer al denne plastik fra? Det har en række forskere på University of Georgia undersøgt, og de har f ...

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close