19-09-2018 03:46:14

Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet

Mikroplast: Der er brug for store ændringer i plastikindustrien. Bliver hele plastikemballage-kredsløbet ikke totalt redesignet vil næsten en tredjedel aldrig kunne genanvendes, viser ny rapport.
18. jan. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet

Plastik er på mange måder blevet det seneste århundredes perfekte materiale. Det er holdbart, fleksibelt til mange formål og super billigt og har revolutioneret måden, vi undgår madspild på.

Desværre har plastik også nogle næsten lige så åbenlyse udfordringer i forhold til genanvendelse. For et år siden udkom rapporten The New Plastics Economy Rethinking the future of plastics, som blandt andet konkluderede, at forbruget af plastik på verdensplan steget 20 gange de sidste 50 år, og man forventer, at hvis udledningen af plastikken fortsætter, vil det resultere i, at der vil være mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050.

I forbindelse med dette års Davos-møde kom så opfølgeren på sidste års rapport, som har en mere action-betonet tilgang til plastik-problematikken end blot at beskrive udfordringerne. Ifølge den nye rapport The New Plastics Economy: Catalysing Action, som er udgivet af Ellen MacArthur Foundation, er der behov for et “fundamentalt redesign” af hele plastikemballage-systemet. Ellers vil 30 procent af plastik-emballagen aldrig kunne genanvendes.

Rapporten peger på, at plastikemballage udgør mindst halvdelen af alt produceret plastik, men der findes meget sjældent en levedygtig genanvendelses-metode, og der er heller ikke meget, der tyder på, at det er muligt at skabe en løsning i en tilfredsstillende skala inden for en overskuelig fremtid. Derfor peger rapporten på, at der er behov for et “fundamentalt redesign” og innovation inden for materialer, formater, leveringsmodeller og genbrugssystemer.

Rapporten beskriver fire forskellige typer small-format plastic, multi-material, uncommon materials og nutrient contaminated packaging. Og fælles for dem alle er, at de er meget besværlige at genanvende. Blandt andet fordi små enheder som plastlåg, sugerør, tic-tac-æsker og de mange andre millioner plastikemballage-eksempler har en størrelse, som gør, at de har let ved at ryge ud i naturen. Og samtidig er de svære at sortere og og rense, ligesom de har en stor risiko for at blive mikset sammen med organisk materiale. Diversiteten er altså stor, og derfor skal der også flere løsninger til.

“På baggrund af det store spænd i barrierer for en effektiv “after use”-fremgangsmåde for de fire grupper, er det usandsynligt, at der vil komme en hurtig og nem løsning for dem alle. Men, når man ser på grupperne hver for sig, ser man, at der dukker både redesign og innovation op, som vi vil vise,” står der blandt andet i rapporten.

Blandt mulighederne, der peges på, er nye formater og leveringsmetoder, som kan mindske behovet for de mindste plastikenheder, som er svære at genanvende. Fremhævede eksempler er f.eks. ketchupflasken, hvor låget typisk hænger fast i en slags plast-tråd, så låget ikke ender som solo-affald, men kan sendes til genanvendelse sammen med resten af flasken.
Men rapporten peger selvfølgelig også på mulighederne for at skifte til andre typer plast end de mest anvendte, som er lettere at genanvende. Eller et direkte skifte væk fra plast og en overgang til materialer, som kan indgår naturligt i naturen.

Læs hele rapporten: The New Plastics Economy: Catalysing Action

Et hav fuld af mikroplastik
Et hav fuld af mikroplastik

Hvad sker der egentlig med de enorme mængder af plastik, som ender i havet? Et bud er, at det nedbrydes til mikroplastik, som måske kan påvirke havets mindste liv og dermed grundlaget for alt liv ...

Læs mere
Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?
Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?

Mikroplast og andre syntetiske materialer findes overalt på land og i vandmiljøet. Vi ved, at det er et miljøproblem, men hvor stort er det? Vi har samlet fem links, der gør dig klogere på, hvor d ...

Læs mere
Hvor kommer mikroplast fra?
Hvor kommer mikroplast fra?

Hvert år ender der mellem 4 til 12 millioner tons plastik i havet. En andel af dette stammer fra mikroplast, men hvor kommer mikroplasten fra?

Læs mere
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

Mikroplast: Hvert år ender der mellem 4 og 12 millioner tons plastik i havet. Der er bred enighed om, at det er et problem, men forskerne ved reelt ikke, hvad det betyder for dyr og mennesker.

Læs mere
Kan plastik være bæredygtigt?
Kan plastik være bæredygtigt?

Er det mest bæredygtigt at vælge keramik koppen fremfor plastik koppen? Vi giver dig 5 faser til at gennemskue, hvilket produkt der er mest bæredygtigt.

Læs mere
Nyopdaget bakterie kan nedbryde plastik
Nyopdaget bakterie kan nedbryde plastik

En ny opdagelse kan måske hjælpe på det globale problem med plastikforurening. Et forskerteam i Japan har nemlig opdaget en bakterie, der kan nedbryde plastik.

Læs mere
Plastik i verdenshavene: Sådan vender vi udviklingen
Plastik i verdenshavene: Sådan vender vi udviklingen

Mikroplast: Enorme mængder plastik, der ryger i verdens have, har potentiale til at udvikle sig til et miljømæssigt mareridt. Konferencen Plastic You-turn samlede en række af verdens førende eksperter i Køben ...

Læs mere
Ny metode finder også det mindste plastik i havet
Ny metode finder også det mindste plastik i havet

Studier har anslået, at der hvert år ender mellem 4 og 12 millioner ton plastik i havet og at tallet forventes at blive fordoblet over de næste ti år. Men hvad der så sker med det derude, er man k ...

Læs mere
Plastik i maverne på 23 procent af undersøgte torsk og sild
Plastik i maverne på 23 procent af undersøgte torsk og sild

Den første danske undersøgelse af mikroplastik i maverne på torsk og sild fra Østersøen og Nordsøen fandt plastik i næsten en fjerdedel af de undersøgte fisk.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close