21-11-2018 01:10:25

Risikoledelse skal helt op i organisationens top

Verden er risikofyldt og derfor er disciplinen, der håndterer det også i stigende grad blevet et fokuspunkt helt oppe i øverste ledelseslag. Det mener forfatter og mangeårig risikoleder Alex Sidorenko, der peger på en række tendenser
5. dec. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Alex Sidorenko er forfatter og mangeårig risikoleder, og han mener, at hans profession er ved at gennemgå en fundamental forandring.</em></p>

Alex Sidorenko er forfatter og mangeårig risikoleder, og han mener, at hans profession er ved at gennemgå en fundamental forandring.

En krise er en konsekvens af uhåndteret risici. Så kort kan det siges. Og i den danske transportgigant Mærsk glædede man sig nok også i smug, da det verdensomspændende cyberangreb, Petya, lagde en stor mængde servere og computere ned i juni, men trods alt ikke udløste en krise.

Cyberangreb er blot en af mange risici, som konstant lurer over større organisationer. Derfor er disciplinen risikoledelse, der beskæftiger sig med at identificere, vurdere og håndtere risici, efterhånden blevet en vigtigt fokuspunkt helt oppe i øverste ledelseslag. Det mener den russiske forfatter og mangeårige risikoleder Alex Sidorenko, der er administrerende direktør i konsulentvirksomheden Risk Academy.

”Risikoledelse er helt klart ved at blive set og anerkendt som en af de ledelsesværktøjer, der kræves for at tage beslutninger, planlægge budgetter og udføre en hvilken som helst aktivitet, som er forbundet med høj usikkerhed. Så risikoledelse bevæger sig væk fra at være en afskåret proces med dets egne rapporter, møder, workshops og leverancer,” siger Alex Sidorenko, der er blandt hovedtalerne til dette års International Risk Management-konference i København.

Mennesker er ufuldkomne

Man kan ellers ofte høre højtravende slogans, om at risikohåndtering er alles ansvar, men det er ifølge Alex Sidorenko noget sludder. For det har ikke noget at gøre med virkeligheden, og hvordan vi mennesker tænker i det daglige. Og netop det er kernen af risikoledelse, mener han.

”Selvom der er meget snak om automatisering, fremtidens big data og brugen af dataanalyser til at hjælpe med at drive risikoanalyserne, så træffes beslutningerne i dag stadig af mennesker. Og mennesker er ikke så rationelle, forudsigelige, velbalancerede og risiko-opmærksomme, som vi tror,” forklarer Alex Sidorenko.

I 2002 vandt forskerne Daniel Kahneman og Vernon L. Smith, der henholdsvis var psykolog og økonom, en nobelpris for at forene deres to felter særligt i forhold til menneskelig beslutningstagen ved usikkerhed. Mennesker træffer irrationelle valg ofte baseret på intuition og erfaringer frem for grundig overvejelse, var en af hovedkonklusionerne. Og det er ifølge Alex Sidorenko en sandhed, der har store konsekvenser overalt i en virksomhed.

Forsvarets tre linier

En anden tendens, som Alex Sidorenko ser inden for risikoledelse en udfordringen af ”The Three Lines of Defense”-modellen. Det er et værktøj til at forbedre kommunikationen omkring risikoledelse ved at skabe klare linjer mellem de essentielle roller og forpligtelser. Groft sagt fordeler forsvarets tre linier sig på henholdsvis den operationelle linie, ledelsen og en uafhængig kontrolmyndighed.

Her ser Alex Sidorenko også et opbrud, fordi modellen er for idealistisk.

”Den første forsvarslinje er bogstaveligt talt ikke interesseret i risikoledelse. Faktisk vil de gøre alt, hvad der i deres magt for at ignorere risiko i deres daglige aktiviteter. Den anden linje, risikoledelse med alle deres rammer, metodologi og facilitering, er komplet irrelevant, ingen interesserer sig for deres inputs til deres daglige arbejde.”

Derfor tror han at rollen som risikoleder er ved at ændre sig fundamentalt.

”Fremtiden for risikoledelsesprofessionen handler ikke om facilitering, koordinering, træning eller metodisk support. Det har stadig en lille rolle at spille i alle de ting, men det er maksimalt 20 procent. De andre 80 procent af risikolederens rolle ligger i at have en aktiv holdning om de vigtigste beslutninger i forretningen. At tilvejebringe analyser og data og at have en vetoret ved visse sager, hvis de er for risikable,” mener Alex Sidorenko.

Meld dig ind i IDA Risk

Som medlem af IDA Risk får du rig lejlighed til at holde dig ajour med anvendelsen af risikoanalyse og risikostyring, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere
Risikostyring gør usikkerhed til værdi
Risikostyring gør usikkerhed til værdi

Når LEGO skal træffe store beslutninger, er Hans Læssøe, Senior Director i Strategic Risk Management, en vigtig klods. Ved hjælp af risikostyringen, gør han usikkerhed til værdi for LEGO.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close