21-09-2018 08:28:43

Robotter skal udforske universet

Robotter vil snart blive sendt ud og udforske universet. Det vil give os mulighed for at blive klogere på galaksen, og hvordan den i sin tid blev skabt.
16. jun. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
Robotter skal udforske galaksen, så vi kan blive klogere på, hvordan blandt andet universet blev skabt.
Robotter skal udforske galaksen, så vi kan blive klogere på, hvordan blandt andet universet blev skabt.

Vi mennesker bliver snart klogere på galaksen, da astronomer på Lawrence Berkley National Laboratory i USA forbereder at sende små robotter ud i universet, hvor ingen har været før. Det skriver Berkeley Lab.

Robotterne er dog først klar til at blive sendt afsted i 2018, men forberedelserne er allerede i gang, og forskerne skal teste en prototype af det endelige system. Prototypen bliver kaldt ProtoDESI, og den nedskalerer systemet fra 5000 til 10 robotter, som skal installeres og testes i august eller september. På den måde kan forskerne afprøve systemet og se, hvordan det nøjagtigt fungerer i forhold til ​​robotterne, og den software der styrer dem.

De tynde cylindriske robotter, der vil blive testet i ProtoDESI, vil hver især bærer et fiberoptisk kabel, der præcist kan rettets mod udvalgte objekter på nattehimlen for at fange deres lys. Disse objekter kan være fjerne galakser, men også stjerner og kvasarer.

”The main goal of ProtoDESI is to be able to fix fibers on actual objects and hold them there,” siger Parker Fagrelius, som administerer projektet ProtoDESI på Berkeley Lab. 

Det svære ved at sende robotterne afsted er, at de skal bevæge sig i fællesskab. De er så tæt pakket sammen i teleskopet, at der er en risiko for, at de kan støde ind i hinanden flere gange i timen.

DESI vil give mulighed for at opbygge et tredimensionelt kort over universet og kan vise os detaljerede beskrivelser om mørk energi, som menes at accelerere universets udvidelse. Samtidig vil DESI give os en større forståelse af strukturen af universet, og hvordan det i sin tid blev skabt.

Når systemet er komplet og installeret, bør det være muligt at finde ud af, hvor hurtigt forskellige galakser og kvasarer bevæger sig væk fra Jorden.

Du kan læse mere om ProtoDESI på Berkeley Lab. 


Deltag i debatten

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close